PDA

Zobacz pełną wersję : Lakierowanie ciffa

kpopis1
10-03-06, 17:30
No wlasnie, zamierzam po powrocie z Londynu z pracy poswiecic czesc funduszy na modernizacje swojego civica 3d. Mam zamiar zmodernizowac Car Audio i zmienic ten nieszczesny kolor... turkusowy. Chodzi o malowanie prawie calego auta, maski tylko od zewnatrz, bez podlogi, drzwi tylko od zewnatrz, dach rowniez tylko od zewnatrz, podobnie tylna klapa. Chce to pomalowac na kolor czarny, niekoniecznie perla. Ile by mnie to moglo kosztowac? Jestem raczej blizszy garazowym warsztatom niz profesjonalnym zakladom (fundusze...). Moze ma ktos jakiegos znajomego godnego polecenia? Ktos robil juz podobne operacje? Mieszkam w Wawie ale jesli gdzies poza mazowszem byloby taniej to do 200km moge przejechac...

vayato
10-03-06, 18:01
było już o lakierowaniu nie raz, użyj SZUKAJ

kpopis1
10-03-06, 18:34
szukalem, szukalem... mialem nadzieje ze moze cos sie zmienilo a osoby ktore w archiwalnych postach szukaly tanich lakiernikow mogo opowiedziec ile zaplacili i jakie byly efekty...

Pati
10-03-06, 18:40
zrobiły tanio, więc pewnie nie ma sie czym chwalic. :roll:

Litfos
10-03-06, 19:32
To moze lepiej zostaw na razie te car-audio i przeznacz wieksza kwote na malowanie.
Mozna zostawic w innym kolorze komore silnika bo to duzo roboty ale nie wyobrazam sobiejak mozna zostawic w innym kolorze oscieza drzwi. I pamietaj ze jak zrobisz tanio to moze sie okazac ze samochod lepiej wygladal przed malowaniem w "brzydkim" kolorze niz po w "ladnym". Rozumiesz o co mi chodzi?

ANTEK
10-03-06, 19:51
mniej wiecej Panowie, ile brali lakiernicy za malowanie calosci hatchbacka? tak zeby byl jakis wyznacznik ile chcą skroić :wink:

Pati
10-03-06, 19:52
od 1000 do 3000

Diups
10-03-06, 21:14
co tanie to drogie... takie jest moje zdanie i juz nie raz sie na tym zlapalem ...

_Qba_
10-03-06, 21:41
dobry uczciwy lakiernik wezmie 2500-3000zl. zdziercy wiecej ;) sa i tacy co zrobia taniej, ale.... hmm roznie im to wychodzi :D

..::szczur::..
10-03-06, 23:11
sa i tacy co zrobia taniej, ale.... hmm roznie im to wychodzi :D
chyba ze ma sie kumpla lakiernika ktory zrobi to za 1500zl :)

QrakPL
10-03-06, 23:20
Za niecały miesiąc będę lakierował i cenę jaką mi powiedział lakiernik to 1400 :) Co wyjdzie z tego będę niedługo wiedział.
Jak się w innych miejscach pytałem to było mówione od 2000 do 3000.

ANTEK
11-03-06, 10:52
hmm panowie przeraza mnie skad bierzecie te ceny :D ojciec lakierowal z zeslzym miesiacu furgon citroena jumpera... calegoo lacznie z blacharską robota i skasowal go koles 1800zl... a naparwde super wykonanie... na dobrym lakierze... dlatego sie was pytalem ile brali lakiernicy bo myslalem ze przedzialy cenowe beda od 900 do 1500 max... ale widze z tym bywa roznie;/

kpopis1
11-03-06, 13:30
Drzwi chyba oddam do polakierowania z dwoch stron ale np podloge, komore silnika i maske sam od wewnetrznej strony trysne jakas czarna farbą...1800 z blacharka to naprawde dobra cena szczegolnieze ladnie wyszlo. I tak obecnie mam kiepsko turkusowy lakier polozony, sporo zarysowan i listwy pokropione a drzwi w ogole maja jakis inny odcien niz reszta...

Randal
11-03-06, 17:04
Jak wybierasz lakiernika to najlepiej obejrzyj dokładnie samochody które już zrobił! Ojciec sie naciął na taniego fachowca i teraz samochód zaczyna wyglądać gorzej niż przed remontem! Zauważyłem że nie sztuką jest nawet samo lekierowanie i zabezpieczanie ale rozkładanie i składanie elementów auta: jak coś gdzieś nie spasuje jak trzeba to woda zrobi swoje...

RDK
12-03-06, 16:41
hmm panowie przeraza mnie skad bierzecie te ceny :D ojciec lakierowal z zeslzym miesiacu furgon citroena jumpera... calegoo lacznie z blacharską robota i skasowal go koles 1800zl... a naparwde super wykonanie... na dobrym lakierze... dlatego sie was pytalem ile brali lakiernicy bo myslalem ze przedzialy cenowe beda od 900 do 1500 max... ale widze z tym bywa roznie;/

ANTEK tak jak Ci mowilem na spocie, ja za malowanie z drobnymi blacharskimi rzeczami zaplacilem 1800zł

[ Dodano: Nie 12 Mar, 2006 ]
aha - co najwazniejsze - zadowolony jestem *****iscie, dlugo to trwalo ale nie widze uchybien, naprawde kawał dobrej roboty

ANTEK
12-03-06, 17:23
RDK wiesz im wiecej opinii tym lepiej :)

jaqb
19-03-06, 22:05
ilu mechanikow tyle bedzie opinii, kazdy mechanik robi inaczej, kazdy czlowiek inaczej pojmuje idealne lub nie idealne polakierowanie, cena zalezy od regionu, ja bym sie nie odwazyl dac do polakierowania swojego civa za 1500 zl, bal bym sie ( bez urazy ), to sporo pracy i zeby fajnie wygladalo trzeba sie przylozyc ;)

[ Dodano: Nie 19 Mar, 2006 ]

ANTEK tak jak Ci mowilem na spocie, ja za malowanie z drobnymi blacharskimi rzeczami zaplacilem 1800zł

[ Dodano: Nie 12 Mar, 2006 ]
aha - co najwazniejsze - zadowolony jestem *****iscie, dlugo to trwalo ale nie widze uchybien, naprawde kawał dobrej roboty

chetnie kiedys zobacze to lakierowanie, blacharka na tylnych nadkolach?

RDK
13-06-06, 00:04
chetnie kiedys zobacze to lakierowanie, blacharka na tylnych nadkolach?
o patrz nie widziałem tego pytania :) z milą chęcią sie pochwale, co prawda dojrzałem kilka niuansow od momentu wychwalania :P ale nadal uwazam ze za tą cene nie jest zle ;) a nwet dobrze

i w tym momencie pytanie, w sumie nie na temat prowadzonej dyskusji, ale sam topic pasuje jak najbardziej, mam zamiar dac wlasnie do lakiernika samochód do malowania kilku czesci tylni zderzak, przedni i progi i wlasnie teraz pytanie.
tak wyglada samochod
http://img141.imageshack.us/img141/4072/10018133ge.th.jpg (http://img141.imageshack.us/my.php?image=10018133ge.jpg)

felga w planach ma byc czarna, i dwa punkty nad którymi sie zastanawiam a niewiem jaką decyzje podjac:

1. w malowaniu przedniego zderzaka, jak malowac te 3 wloty. boczne w kolor a srodkowy czarny?
2. progi malowac w kolor czy od restaurowac, pomalowac na czarno? jakbym zostawil czarne to wrzycilbym chlapacze, a do niebieskich progów czarne chlapacze to juz nie bardzo :/ no bo przeciez nie bede malowal chlapaczy na niebiesko :roll:

moze to sa szczegóły, ale juz od tego myslenia jestem skolowany :?

jakub476
13-06-06, 10:38
progi daj wkolor a wloty w zderzaku tak jak mowisz

Matey
13-06-06, 13:49
Cena zalezy tez od regionu Polski... U mnie za malowanie z blacharka powiedzieli mi 1500 dobry fachowiec... Widzialem autka robione przez niego i ladnie robi

mellucci
15-06-06, 13:27
a moj pomaluje za 700zł:) wszystko igła :)

Radek_3D
17-06-06, 09:46
Taka prawda ze wszystko co do 1000 to nic dobrego z tego nie bedzie, wszystko zalezy jaki chcesz lakier, czy czarny metalic (baza + klar), lub zwykly akryl czarny tutaj tez mozna albo pozostawic sam akryl i wypolerowac albo przeciagnac dodatkowo klarem. Jesli tylko sam akryl to przeciez nikt tego nie polozy jedno warstwowo, bo bedzie to z dupy, wiec trzeba kilka warst. Przy polerowaniu tez jest ogrom pracy fizycznej, chyba ze zostawisz "baranek".

Przy malowaniu calego auta, zapewne w niektorych miejscach sa jakies bledy przy ktorych trzeba uzyc szpachtli, pozniej podkladu + praca - koszt robocizny wzrasta chyba ze masz blacharke w idealym stanie.

Kolejna rzecz to lakier, chyba chcesz by auto po 5 latach eksploatacji wygladalo rownie dobrze oraz to ze jesli ktos Ci delikatnie stuknie drzwiami na parkingu to nic Ci sie nie stanie.

Nie wiem jak mozna auto polakierowac za 700zl skoro jeden z lepszych klarow kosztuje 180zl za litr.

Moje zdanie takie, masz malo funduszy, wybierz dobrego lakiernika i dobry czarny akryl, dobre nalozenie + wypolerowanie i bedzie super.

redrac
25-06-06, 01:22
Potrzebuje zdjec Hond z lakierem R81 Milano Red.Najlepiej nie zmeczonych :) chce malowac swoja H, tylko ze moja juz kompletnie stracila kolor,a seryjnie miala wlasnie R81 Milarno Red. i chce zobaczyc jak to wyglada na dobrym aucie...Z gory dzieki..

Wally
25-06-06, 22:36
Looknij w na moja Hanie - link w podpisie - ja mam wlasnie Milano Red tyle ze w 6gen

redrac
26-06-06, 08:27
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=4653883331&sspagename=ADME%3AL%3ARTQ%3AUK%3A1&rd=1 a to??? gadalem z wlascicielem i twierdzi tez ze Milano Red

RDK
26-06-06, 15:20
sorki za OT ale koles jest *****isty :roll:

1.6 DOCH Vech engine

Wally
27-06-06, 11:57
redrac, nie patrz na zdjecia - co aparat do inna barwa i cieplota kolorow, dodaj do tego jeszcze rozna jakosc monitorow i masz palete 100 odcieni Milano Red. Ja tam jestem pewien ze moj jest R81 bo w zeszlym roku przy kupnie malowalem maske blotnik i zderzak.