Zobacz pełną wersję : D13b2 ----> d15
Witajcie. Przeglądałem forum dość intensywnie, ale nie znalazłem żadnych konkretów. Moje pytanie jest takie: Co można wsadzić z silnika D15 do D13B2 żeby to jakoś ładnie chodziło? Co pasuje a co nie? Może to pytanie wyda się Wam nie na miejscu, ale jestem posiadaczem Hondy od niedawna, więc liczę na wyrozumiałość i liczne odpowiedzi.
Pozdrawiam Łukasz.
czyli nie chcesz robic pelnego swapa tylko poprzekladac kilka czesci ? a blok ma zostac z d13 ?
jesli tak to nie przekladaj z d15b2 tylko z d15b7 pelny wtrysk i caly ukl dolotowy, kompa i bak z pompa trzeba bedzie, kolektor wydechowy np d16z6 pozniej mozesz tez glowice inna wsadzic poszukaj takich projektow bo jest ich kilka np jogala
peter89evo
27-04-09, 18:33
moim zdanie skórka za wyprawkę, za podobne pieniądze zrobisz normalnego swapa
Tak, myślałem, żeby poprzekładać co się da, żeby był z tego jako taki efekt. Na kompletnego swap-a niestety mnie nie stać. Coś się da poprzekładać?
Możesz założyć kolektor dolotowy z D15B7 (kolektor, komputer, wiązka, bak) + zmienić mapy paliwa + kolektor wydechowy z D16Z6 (albo jakiś eBay'owy 4-2-1) + wałek z D15B2 i masz koło 110 KM w D13B7 ;). Sam bym się tak pobawił ale nie mam zdolności, żeby to sam ogarnąć ani na razie wolnej gotówki.
aby zrobić D13B7 potrzebujesz - informacje zebrane z siec:
1. Aparat zapłonowy od D15B7 – TD-41U
2. Komputer ECU od D15D7 – P06
KODY ECU (żeby nikt was w ch### nie zrobił)
37820 - to powinno być takie samo dla manuala i automat. skrzyni biegów P06- tak samo
A w tym trzecim przedziale liczb powinno być coś takiego
5spd = 000, 001, 002, 003, A00, A01, A02, C00, C01, C02, J00, J01, J02
Auto = J50, J51, 901, 902, C50, C51, C52, A50, A51, A52
3. Kolektor dolotowy (kompletny) od D15B7
4. Wiązka kabinowa oraz silnikowa od D15B7
5. Aparat zapłonowy od D15B7
6. Bak z pompą (najlepiej od D16Z6 lub D15B7)
7. Alternator (od silnika z wtryskiem paliwa, np. D15B2)
8. Sonda lambda 4-żyłowa
9. Rurka, która łączy pompę wodną z termostatem i kolektorem ssącym
10. Zaślepka własnego projektu po mechanicznej pompie paliwa
11. Uchwyt kolektora
łączny koszt samych części około 1000 zł, w zależności za jaką kasę dostaniesz poszczególne części. sam zastanawiam się nad takim projektem :)
Czy głowica też mogłaby być od D15B7 czy lepiej zostawić z D13B2? A co myślicie o uszczelce pod głowice z D16Z6? I czy temat jest do ogarnięcia samodzielnie? Chodzi mi głównie o wymianę wszystkiego poza wymianą wałka, ustawieniem zapłonu i rozrządu? Pozdr
lepsza uszczelka od d16y8 niższa, ktoś tam wspomniał o wałku od d15 on chyba niewiele się różni od d13 lepiej d14a1( zdobycie w chwili obecnej graniczy z cudem), albo jakiś inny non vtec. I tu osobiście się zastanwiam jak by to latało na wałku od d16z2 przy założeniu że wpadnie eletryczna pompka paliwa, home made CAI i kolektor Z6 uszczelka czapki od d16y8 plus "manual gaźnika"
Przy robieniu D13B7 wstawiasz głowicę z D15B7 bo ona ma zaślepioną dziurę po mechanicznej pompce paliwa. Chyba, że zrobisz jakąś zaślepkę wg własnej inwencji. Do MPFI musi być pompka w baku lub zewnętrzna elektryczna.
Pzdr
ja nie rozważałem d13b7 tylko hybryde z: z6, y8, z2. Problem może być z ustawienie tego później
Raczej do takiego zabiegu nie użyjesz wałka z D13 ani D14A1 ponieważ różnią się od tych aut które są na wtrysku, ma to chyba związek z mechaniczną pompą paliwa, ale może się mylę.
ironman myślę, że to zdałoby egzamin. Problem tylko z odpowiednim podłączeniem zasilania pompki paliwa. Niby można pod kostkę stacyjki, ale jak to wyjdzie to nie wiem...
Tylko teraz znajdź kogoś kto Ci to ogarnie wszystko :)
Zastanawiam sie czy sam tego nie ogarnąć, najbardziej obawiam sie kwesti związanych z wałkiem. Pompka myśle że w okolicach baku powinna być umieszczona żeby było efektywniej, zresztą tak jest w niegaźnikowcach. Trzeba by tylko chyba coś pokombinować z powrotem paliwa bo nie wiem jak to się odbywa na mechanicznej pomce.Do tego jakiś przekaźnik sterujący pracą pompki. Zastanawiam się tylko czy mapsensor podoła oraz czy nie będzie trzeba regulowanego kółka zakupić. Przy takim setupie problemowe staje się:
ogarnięcie powrotu paliwa - być moze problemu nie ma wcale ale trzeba to obbadać
ustawienie wałka - jw.+ kwestia jakie sprężynki i talerzyki
pytanie czy nie będzie zalewać gaźnika za mocno na niskich - kwestia wyregulowania
Co do pokonania granicy 100KM był bym steptyczny na tym zestawie
Ps. dla poszukiwaczy wałka jest jakiś silnik JDM na gaźniku ale oznaczenia nie moge sobie przypomnieć
A gdybym zrobił sobie D13B7 i pominąć przy tym zmianę wałka np na D15B2? Ponieważ obecnie posiadam wałek D14A1 i radzi on sobie z mechaniczną pompką paliwa, pytanie czy mogłoby tak zostać tylko zmienić kolektor ssący i wiązki? Czy to by podziałało?
ten wałek co masz jest ok, jak nie zmieniasz całej głwoicy tylko ssący to da to rade - oczywiście po wymianie wiazek i kompa
Wstawiam jeszcze filmiki d13b7, czyli 1.3 na pełnym wtrysku z wałkiem od d15 jeśli ktoś jeszcze tego nie widział:
http://www.youtube.com/watch?v=kgP8FS_VWAw
http://www.youtube.com/watch?v=DLnlHFCXweA
http://www.youtube.com/watch?v=mjNmKL2T4Ec
http://www.youtube.com/watch?v=m2_zk...eature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=IKp5O...eature=channel
jeśli ktoś nie chce robić minime, tylko wyciągnąć co się da z gaźnika, a nie może dostać wałka z d14a1, to wałek z d15b2 ma dokładnie takie same krzywki i śmiało można go zastosować, ale do tego wałka należy również dokupić niskociśnieniową elektryczna pompę paliwa. Należy ją zamontować przed mechaniczną pompką paliwa i nie musicie się martwić o powrót paliwa, bo to będzie realizowane przez mechaniczną pompę paliwa. Pompę elektryczną możecie sobie uruchamiać plusem pojawiającym się po włączeniu stacyjki, lub zastosować jakiś (może być ukryty, wtedy to będzie również dodatkowe zabezpieczenie) przełącznik. Koszt wałka d15b2 to ok 50-100 zł, a pompka elektryczna to max 150 zł...
Ja polecam minime, ale jak się nie ma na to tego 1000zł to nie ma o czym gadać (wszystko można ogarnąć samemu)...
Mam pytanko czy osiada ktos może zdjątko jak powinna wyglądac zaślepka do głowicy po mechanicznej pompce paliwa? Bądź ewentualnie z czego mógłbym ją sobie wykonać? Jaki materiał byłby najlepszy i z którego najłatwiej ją wykonać?
Najlepiej jest po prostu pompę zostawić. Ma system zwrotu do baku nadmiaru paliwa, co jest potrzebne. Niech zostanie i po prostu nie pompuje (pompka elektryczna będzie pompowała na przewodzie z baku).
Tak tylko słyszałem iż może być problem z zamontowaniem wtedy kolektora ssącego ponieważ pompka mechaniczna może w tym przeszkadzać podobno i powinna zostac wyjęta.
tez zamierzam robic d13b7 a w sumie to d14b7 bo mam blok d14a1 :p
ta zaslepke tez nie wiem z czego zrobic.. ale sam tej przekladki nie bede robil.. oddam do warsztatu
Panowie stresujecie się rzeczami, które są najmniej stresujące. To z czego zrobicie zaślepkę to zależy tylko od Was. Ja dla przykładu wstawiam zdjęcia jak to zrobiłem. Znalazłem kawałek 1 mm blachy, odrysowałem na niej oryginalną uszczelkę i wyciąłem, potem wywierciłem dziury i gotowe. Od wewnątrz zrobiłem jeszcze dodatkową uszczelkę z grubej tektury i to wszystko:
http://img193.imageshack.us/img193/4152/dsc00876xk.jpg
http://img59.imageshack.us/img59/742/dsc00874h.jpg