Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : klimatyzacja problem !!

lunatyk
27-04-09, 17:30
Witam.

Zrobiło się ostatnimi czasami bardzo gorąco i zorientowałem sie że klima nie działa. Pierwszy spotkany na trasie warsztat diagnoza " 40% ubytku czynnika układ szczelny, problem z kablem od panelu do sprężarki bo na krótko działa " Dzisiaj podjechałem do innego warsztatu i pan powiedział ze tam jest sporo czujników i jak brakuje chłodziwa to czujnik nie pozwoli się spreżarce na załaczenie ... Dodam tylko że sprężarka podpieta na krótko załacza się az do tego stopnia że silnik przygasa ( nie pracuje ciezej tylko zostaje zduszony ) przy dodaniu gazu i złaczeniu na krótko zaczał slizgac sie pasek ! Macie jakies pomysły ?! to tylko płyn do uzupelnienia czy objawy sa jakies charakterystyczne dla danej usterki ? bezpieczniki sprawdzone przycisk sie podswietla nawiew działa. HELP !!

Poli77
27-04-09, 21:31
Ekspertem w dziedzinie nie jestem, ale wg mnie bedzie to objaw uszkodzonej sprezarki. Zalaczenie "na krotko" jest dosc niezdrowym testem bez wczesniejszego uzupelnienia czynnika chlodniczego i oleju. Niestety wiekszosc warsztatow "serwis klimatyzacji" pojmuje jedynie jako podlaczenie do automatu, ktory sam prztestuje i napelni, a o naprawach nie maja zbyt duzego pojecia.