Zobacz pełną wersję : Pasek klinowy napędu alternatora
Witam :)
Civic 2001, EU7, silnik D14Z6, przebieg 114 kkm.
Jak naciągnąć pasek klinowy alternatora? To znaczy z jaką siłą i jak to ustalić? Czy na podstawie ugięcia paska czy jest jakieś narzędzie do tego. Zdarza mi się czasem, że pasek zapiszczy i wydaje mi się, że jest za luźny, a nie chciałbym go zniszczyć tym bardziej, że nie ma na nim żadnych pęknięć czy braków. Czy jest jakiś przebieg po którym honda zaleca zmianę tego paska?
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Paweł
Czołem.
Jeśli masz klimę pasek ma się ugiąć od 5 do 7,5 mm, jeśli nie 5,5 do 8mm. Sprawdź od góry i od dołu, na środku pomiędzy kołami. Zobacz też czy paski są suche i czyste. Nie wiem jak trwałość w EU7, ale w moim poprzednim MB17 paski zrobiły przez 8 lat 350kkm i nie zrobiło to na nich jakiegoś wrażenia. Nawet nie musiałem korygować naciągu. Zrób jeszcze taki test: zatrzymaj się, uruchom wszystkie odbiorniki prądu (obciązony alternator stawia większy opór) i energicznie rusz ale bez kresek na asfalcie. Zrób to samo na zimnym jeszcze silniku. Jeśli na zimnym się pojawi a na rozgrzanym nie, to trzeba nieco podciągnąć pasek. Naciągaj "małymi kroczkami". Jeśli to tylko luźny pasek, problem powinien zniknąć.
Pozdrawiam i powodzenia.
Czołem.
Jeśli masz klimę pasek ma się ugiąć od 5 do 7,5 mm, jeśli nie 5,5 do 8mm. Sprawdź od góry i od dołu, na środku pomiędzy kołami. Zobacz też czy paski są suche i czyste.
...
Zrób jeszcze taki test: zatrzymaj się, uruchom wszystkie odbiorniki prądu (obciązony alternator stawia większy opór) i energicznie rusz ale bez kresek na asfalcie. Zrób to samo na zimnym jeszcze silniku. Jeśli na zimnym się pojawi a na rozgrzanym nie, to trzeba nieco podciągnąć pasek.
Naciągaj "małymi kroczkami". Jeśli to tylko luźny pasek, problem powinien zniknąć.
Pozdrawiam i powodzenia.
Cześć!
Tak mam klimę. Czyli powinienem mieć ugięcie od 5-7,5 mm. Sprawdzać mam na zimnym pasku czy po przejechaniu jakiegoś odcinka? Chyba że to bez znaczenia? Zdarza sie to tylko na zimnym silniku.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
Paweł
Sprawdzać mam na zimnym pasku czy po przejechaniu jakiegoś odcinka? Chyba że to bez znaczenia? Zdarza sie to tylko na zimnym silniku.
Ma to o tyle znaczenie, że na zimnym pasku i kołach lubi osiadać, szczególnie zimą, wilgoć lub szron, która powoduje poślizg. Po nagrzaniu i wyschnięciu paska wszystko wraca do normy.
Jeśli nie jesteś "manualny", pojedź do pierwszego z brzegu warsztatu, gdzie zrobią Ci to za parę złotych.
Pozdrawiam.
Ma to o tyle znaczenie, że na zimnym pasku i kołach lubi osiadać, szczególnie zimą, wilgoć lub szron, która powoduje poślizg. Po nagrzaniu i wyschnięciu paska wszystko wraca do normy.
Jeśli nie jesteś "manualny", pojedź do pierwszego z brzegu warsztatu, gdzie zrobią Ci to za parę złotych.
Pozdrawiam.
Spoko, jestem jak najbardziej "manualny" i co więcej chcę to zrobić sam. A że mam wątpliwości to pytam bardziej obeznanych z tematem :-)
Dzięki za pomoc i pozdrawiam :-)
Paweł
Panowie, mam problem z naciągiem paska d14z6 z klimą. Jak się to w ogóle naciąga? Tą śrubą z motylkiem? Wkręcając/wykręcając? Bo próbowałem nią ruszyć, to ni cholery nie drgnie, prędzej obkręcę łeb niż ruszę. Proszę szybko o pomoc. Dzięki z góry!
Najpierw trzeba popuścić śruby mocujące a potem kręcić tą z motylkiem.
Jesli masz pasek Boscha to wymien, najwieksze gówno jakie moze istniec, mi zaczął delikatnie piszczec, a po kilku tysiacach piszczał jak zwariowany, jakaś maź się wytwarza na nim ...wymieniłem na Conti..
Popuściłem tą górną, z dołu też trzeba jakieś poluzować? Pasek pewnie jest jeszcze seria, przebieg 90kkm, civic 02'.
Obie trzeba poluzować. Tą u góry i na dole.
Ok, serdeczne dzięki, wróci mama swoim civiciem, to polecę to sprawdzić. Bo z dołu to chyba koszmarny dostęp do tej śruby będzie :confused: Dzięki jeszcze raz!
jedna popuszczasz pod alternatorem (górną)a motylkiem naciągasz po naciągnięciu dociskasz tą śrubę i finito ,no trochę dostęp jest słaby po zdjęciu koła trzeba zdjąć dwie spinki z osłony odgiąć ja i wtedy odkręcisz chyba ze masz jakiś klucz co byś odkręcił ja od góry
Jesli masz pasek Boscha to wymien, najwieksze gówno jakie moze istniec, mi zaczął delikatnie piszczec, a po kilku tysiacach piszczał jak zwariowany, jakaś maź się wytwarza na nim ...wymieniłem na Conti..
To może zanim zaczniemy zmieniać paski co tydzień poradźmy sobie z wyciekami płynów z silnika. Na pasku nie wytwarza się żadna maź bo to tylko kawałem piepszonej gumy. Firma Bosch jest dobrą firma i jej produkty mogę polecić oczywiście oryginalne produkty
A może mi ktoś jeszcze napisać jaki pasek zakupić?
6KP1000? Co sądzicie o paskach Dayco?
czy dużo jest roboty przy wymianie tego paska (D14Z6 z klima) co trzeba rozbebeszyć żeby się do niego dostać ...
Panowie, a jak ściągnąć ten pasek? Po poluzowaniu śruby i wykręceniu motylka prawie do końca, nadal nie jest na tyle luźny żeby można go było ściągnąć..
Robertos23
24-05-13, 15:30
Ret masz dwie śruby mocujące alternator. U góry 14, a na dole koło motylka 12. Popuszczasz je troszkę i odkręcasz motylek, aż pasek będzie luźny.
Mówimy o śrubach A i B na tym rysunku?
https://dl.dropboxusercontent.com/u/430510/pasek.jpg
Jeżeli tak, to wykręciłem obie prawie na max, pasek się ugina jakiś 1cm, ale nadal nie idzie go ściągnąć
Robertos23
24-05-13, 22:57
Śruby A i B tylko popuść troszkę, nie wykręcaj ich. Motylek D odkręciłeś do końca? Widocznie nie, skoro nadal jest napięty pasek. Klucz płaski 12 i odkręcaj, aż się popuści. Potem wykręć całkowicie śrubę B i spróbuj zruszyć alternator w dół lub górę - musi pójść.