Zobacz pełną wersję : Lakier
BlackCoupe
26-04-09, 10:46
Witam !
Lakier na mojej Hondzie to czarny metalik, mam pytanie do wszystkich posiadaczy czarnych civiców
-czy tez macie problem z zaciekami ?(brzydkie plamy po wyschnięciu na lakierze)
-jakie macie sposoby na to żeby tych zacieków n ie było?(używałem tego gumowego szajsu do ściągania wody na masce ale tylko zostają smugi )
- czy to ze wrasta brud w lakier to znaczy że lakier jest już stary ?(napis BRUDAS "wrósł mi w lakier nawet jak umyje auto to widac pod słonce, czy polerka i woskowanie usunie stary brudny lakier???
z Góry Bardzo dziękuję za wypowiedzi!!!
Witam,
Mam czarnego Sola i nie mam problemu z jakimikolwiek zaciekami:) po prostu myjesz samochod w cieniu na biezaco go splukujesz:) zaraz po umyciu koniecznie przecierasz go sucha gabka a potem sciereczka wycierasz do sucha i koniec:) wyglada jak nowy:) i nie ma zadnych smug:)
ja uzywam sciereczki z mikrofibry czy jakos tak
MaTeUsZ_V212
26-04-09, 11:33
Dokladnie tak jak kolega kamillor pisze. Myjesz auto potem go osuszasz ręcznikami i nie ma zacieków. Jak zostawisz mokre na słońcu albo się przejedziesz po kurzu to zawsze będziesz miał taki problem. Zrób polerkę maszynową pastą fareclą do tego dobry wosk i auto jak nowe ;)
wystarczy wytrzeć miękką szmatką, a nie czekać żeby samo wyschło
Ja tam po myjce jedną zsmatką z mikrofibry ściągam resztki wody a drugą sobie dokładnie wycieram :D Są takie fajne szmatki bodajże po dychę w Tesco (Brązowa i białą w komplecie) i są *****iste :D Polecam :P
Ja myję tak:
1. Spryskuje całe auto aktywną pianą (myjką ciśnieniową)
2. Odczekuje ok 15 sekund.
3. Spłukuję pod ciśnieniem auto z bezpiecznej odległości aby lakieru nie zerwało :P:P
4. Myję ręcznie rękawicą do mycia aut (moim zdaniem najlepsza, gąbki są do kitu...)
5. Spłukuję dokładnie myjką.
6. Ściągaczką do wody (taką podłużną) ściągam wodę z auta , tam gdzie jest to możliwe (bo wiadomo zawsze gdzieś coś zostanie)
7. Sprężonym powietrzem wydmuc**** w miarę możliwości wodę z zakamarków (spod lusterka, listw, wokół szyb, tylna ramka tablicy rej... itp)
8. Czystymi ściereczkami z mikrofibry wycieram autko
9. Na końcu woskuję hydro-woskiem (gdy mam jeszcze na to czas) :)
Mimo wszystko zawsze gdy się po myciu wyjedzie na drogę woda wypłynie z jakiegoś zakamarka... :)
Ale to moim zdaniem bardzo dobry sposób na mycie auta, zwłaszcza czarnego gdzie każdy zaciek rzuca się bardzo w oczy...
P.S: Mam nadzieję , że w miarę dobrze i zrozumiale opisałem.
i ciepla woda
Nie koniecznie ciepła, niby dla czego ciepła?? :) Ja tam zimną myje, moja myjka nie ma możliwości podgrzewania wody.
Ja po myciu ściągam wodę gumową ściągaczką do okien, a tam gdzie nie da rady po prostu ręcznikiem papierowym i jest git, nie ma zacieków.
A jak myję na myjce ciśnieniowej, to jest tam taka opcja "nabłyszczanie" i przyznam, że po takiej opcji autko wysycha bez zacieków.
ircha panowie ircha , tylko dobra ircha tania z norauto niestety nie zdaje tak dobrze egzaminu , jak masz dobra irche , musisz ja uprzednio zmoczyc i wycisnac dobrze 9sucha nie chce chlonac wody) i wycierasz skladajac w trojkacik i jedziesz wzdluz ... oczywiscie zarowno ircha jak i samochod musza byc czyste i dobrze wyplukane ... bo jak nie dopluczesz lub nie umyjesz dokladnie to zawsze beda zacieki ... a i polecam dokladnie wycierac klamke w srodku i wokol trojkatow lusterek , pod lotka jesli posiadasz i te krawedz przy tylnich bocznych malych szybkach - tam woda zawsze sie zbiera i potem robi sie zaciek jak wyplynie , pare razy potrenujesz i bedzie dobrze , niestety jezeli chcesz dobrze umyte auto (a przy czarnym to wazne bo wszystko widac) to musisz poswiecic dluzsza chwile ...
dokładnie ircha ja jeszcze przed nią sciągałem sobie wode ściągaczka (czasem stara wycieraczką hehe jak zgubiłem sciągaczke :p) przyspiesza to troche suszenie tego lakieru :cool: