PDA

Zobacz pełną wersję : Lakier

BlackCoupe
26-04-09, 10:46
Witam !
Lakier na mojej Hondzie to czarny metalik, mam pytanie do wszystkich posiadaczy czarnych civiców
-czy tez macie problem z zaciekami ?(brzydkie plamy po wyschnięciu na lakierze)
-jakie macie sposoby na to żeby tych zacieków n ie było?(używałem tego gumowego szajsu do ściągania wody na masce ale tylko zostają smugi )
- czy to ze wrasta brud w lakier to znaczy że lakier jest już stary ?(napis BRUDAS "wrósł mi w lakier nawet jak umyje auto to widac pod słonce, czy polerka i woskowanie usunie stary brudny lakier???

z Góry Bardzo dziękuję za wypowiedzi!!!

Kamillor
26-04-09, 10:59
Witam,

Mam czarnego Sola i nie mam problemu z jakimikolwiek zaciekami:) po prostu myjesz samochod w cieniu na biezaco go splukujesz:) zaraz po umyciu koniecznie przecierasz go sucha gabka a potem sciereczka wycierasz do sucha i koniec:) wyglada jak nowy:) i nie ma zadnych smug:)

system87
26-04-09, 11:32
ja uzywam sciereczki z mikrofibry czy jakos tak

MaTeUsZ_V212
26-04-09, 11:33
Dokladnie tak jak kolega kamillor pisze. Myjesz auto potem go osuszasz ręcznikami i nie ma zacieków. Jak zostawisz mokre na słońcu albo się przejedziesz po kurzu to zawsze będziesz miał taki problem. Zrób polerkę maszynową pastą fareclą do tego dobry wosk i auto jak nowe ;)

Virus1982
26-04-09, 11:34
wystarczy wytrzeć miękką szmatką, a nie czekać żeby samo wyschło

Free
27-04-09, 12:06
Ja tam po myjce jedną zsmatką z mikrofibry ściągam resztki wody a drugą sobie dokładnie wycieram :D Są takie fajne szmatki bodajże po dychę w Tesco (Brązowa i białą w komplecie) i są *****iste :D Polecam :P

misiek707
27-04-09, 20:32
Ja myję tak:

1. Spryskuje całe auto aktywną pianą (myjką ciśnieniową)
2. Odczekuje ok 15 sekund.
3. Spłukuję pod ciśnieniem auto z bezpiecznej odległości aby lakieru nie zerwało :P:P
4. Myję ręcznie rękawicą do mycia aut (moim zdaniem najlepsza, gąbki są do kitu...)
5. Spłukuję dokładnie myjką.
6. Ściągaczką do wody (taką podłużną) ściągam wodę z auta , tam gdzie jest to możliwe (bo wiadomo zawsze gdzieś coś zostanie)
7. Sprężonym powietrzem wydmuc**** w miarę możliwości wodę z zakamarków (spod lusterka, listw, wokół szyb, tylna ramka tablicy rej... itp)
8. Czystymi ściereczkami z mikrofibry wycieram autko
9. Na końcu woskuję hydro-woskiem (gdy mam jeszcze na to czas) :)

Mimo wszystko zawsze gdy się po myciu wyjedzie na drogę woda wypłynie z jakiegoś zakamarka... :)

Ale to moim zdaniem bardzo dobry sposób na mycie auta, zwłaszcza czarnego gdzie każdy zaciek rzuca się bardzo w oczy...

P.S: Mam nadzieję , że w miarę dobrze i zrozumiale opisałem.

kurgan
28-04-09, 11:54
i ciepla woda

misiek707
28-04-09, 17:12
i ciepla woda

Nie koniecznie ciepła, niby dla czego ciepła?? :) Ja tam zimną myje, moja myjka nie ma możliwości podgrzewania wody.

drypaul
30-04-09, 09:57
Ja po myciu ściągam wodę gumową ściągaczką do okien, a tam gdzie nie da rady po prostu ręcznikiem papierowym i jest git, nie ma zacieków.
A jak myję na myjce ciśnieniowej, to jest tam taka opcja "nabłyszczanie" i przyznam, że po takiej opcji autko wysycha bez zacieków.

ygor
30-04-09, 10:02
ircha panowie ircha , tylko dobra ircha tania z norauto niestety nie zdaje tak dobrze egzaminu , jak masz dobra irche , musisz ja uprzednio zmoczyc i wycisnac dobrze 9sucha nie chce chlonac wody) i wycierasz skladajac w trojkacik i jedziesz wzdluz ... oczywiscie zarowno ircha jak i samochod musza byc czyste i dobrze wyplukane ... bo jak nie dopluczesz lub nie umyjesz dokladnie to zawsze beda zacieki ... a i polecam dokladnie wycierac klamke w srodku i wokol trojkatow lusterek , pod lotka jesli posiadasz i te krawedz przy tylnich bocznych malych szybkach - tam woda zawsze sie zbiera i potem robi sie zaciek jak wyplynie , pare razy potrenujesz i bedzie dobrze , niestety jezeli chcesz dobrze umyte auto (a przy czarnym to wazne bo wszystko widac) to musisz poswiecic dluzsza chwile ...

komar!!
04-05-09, 23:33
dokładnie ircha ja jeszcze przed nią sciągałem sobie wode ściągaczka (czasem stara wycieraczką hehe jak zgubiłem sciągaczke :p) przyspiesza to troche suszenie tego lakieru :cool: