Zobacz pełną wersję : Komputer silnika z automatyczną skrzynką
Czy komputer sterujący silnikiem z automatyczną skrzynią biegów może być użyty do silnika z manualną skrzynią?
Czy się różni i jeżeli tak to czy jest z tym dużo roboty żeby dostosować o ile się w ogóle da?
Z góry dzięki za odpowiedź
skolopendra
26-04-09, 10:38
Czy komputer sterujący silnikiem z automatyczną skrzynią biegów może być użyty do silnika z manualną skrzynią?
o ile się nie mylę są inne
o ile się nie mylę są inne
Ok tylko czy bedzie to wpływało na pracę silnika i reszty ustrojstwa (SRS, ABS, IMMO)?
Komputery OBD1 da sie przestroic jak wrzucisz kompa z silnika D16Z6 D15B7 czy obd1 bedzie gralo wszytko tylko bedzie blad 19 odpowiedzialny za elektromagnes polozenia biegu.Jak cos pokrecilem poprawcie mnie.Ostatnio takiego swapa kumplowi robilem i jezdzi bezproblemowo.
Jesli chodzi o inne kompy to z tego co wiem nie podchodza niestety.
Tu chodzi o silnik D16Y8 nie wiem jaki tam komp jest
Ponoć OBD2A
Czy ten błąd nie będzie powodował przejścia kompa w tryb awaryjny?
Ostatnio takiego swapa kumplowi robilem i jezdzi bezproblemowo.
mówisz o OBD2 z automata??
Uaktualnienie
Bo mam zamiar wsadzić silnik D16Y8 w miejsce D16Y7 (ta sama generacja Civic coupe)
I z tego co się już dowiedziałem ti i w moim i w tamtym jest OBD2
robilem ale w OBD1 z D15B7 na D16Z6 niestety musisz szukac kompa do D16Y8 z manuala albo przejsc na OBD1 z kompem P28.
Dobry elektryk schematy i ogarnie.Wrzucalismy silnik D16W4 do Coupe i na kompie P28 z D16Z6 i kabelkologia pozwolila po przelutowaniu na obsluge P28.
niestety musisz szukac kompa do D16Y8 z manuala
Ale z tym kompem od automata samochód wogóle nie zabangla czy wejdzie w tryb awaryjny?
leszek kojder
26-04-09, 17:54
a co by był gdyby wymontował ten elektromagnes położenia biegu co onim mówiliście tylko poto żeby pozbyć się tego błędu 19????????????????
niestety musisz szukac kompa do D16Y8 z manuala albo przejsc na OBD1 z kompem P28.
Niestety mylisz się i to groobo!
Komputer najwyżej wyświetli błąd 19 ale nie będzie świecił check.
Ja to zrobiłem tak że od tej skrzyni automatycznej wziąłem ten elektrozawór i wpiąłem go na sztukę w komorze silnika - komputer "widzi" skrzynię i wszystko lata jak się patrzy
Nie bójta się kompów od automatów - nie ma problemów!