Zobacz pełną wersję : Naklejki - jak zerwać to cholerstwo?
Witam, chcialbym zerwac naklejki po poprzednim wlascicielu z Usa. Sa duze i naklejone na tylniej szybie. Palcami ni cholery nie idzie, probowalem namaczac babcinym spirytusem i tez nic. Sa na aucie juz od 2004 roku i nawet nie sa zadrasniete. Klej trzyma tak mocno jak od naklejki z numerem rejestracyjnym. Tamta potraktowalem rozpuszczalnikiem nitro i poszlo, ale te sa stosunkowo duze i nie chce poranic szyby. Macie jakies sposoby?
Sproboj je podgrzac...moze wtedy klej pusci.
dokładnie, szuszara i paznokcia zachoduj :D
albo wez stalke do szpachlowania :p bedzie napewno latwiej szybciej i mniej bolesnie tyle ze wieksze ryzyko porysowania :p
maciek070188
25-04-09, 22:33
nagrzej je i paznokciem;] uwazaj zeby nie porysowac:eek:
ja u siebie miałem podobny problem. 3 rzeczy Ci są potrzebne:
-suszarka
-szpachelka (tylko plastikowa żeby nie porysowac szyby)
-i rozpuszczalnik i miękka ścierka
Powinno bez problemu zejść.
Ps. nie trzyj za mocno rozpuszczalnikiem
możesz spróbować karcherem z gorącą wodą
Jest taki srodek do usuwania naklejek i etykiet Label Off:) cena ok. 30 zł za puszke:) jesli nie pomoze to "Cilit Bang" napewno pomoze:)
Ja bym na Twoim miejscu żyletką zeskrobał delikatnie i bez problemu by zeszło, skrobałem tak naklejkę w poprzednim aucie i nie porysowałem szyby, bo leciałem równo z powierzchnią szyby. Potem resztki kleju ścierasz denaturatem i zejdzie.
Jedz do pierwszego lepszego punktu auto-szyby. Maja tam, zyletki, ktore szyb nie rysuja i pewnie za 10pln na bro Ci je zdejma. U mnie tyle wzieli za naklejke od rejestracji.
MaTeUsZ_V212
26-04-09, 11:37
Podgrzej naklejkę i ładnie zejdzie; a resztę wyczyść preparatem do etykiet i naklejek.
ja u siebie pozbywalem sie naklejek przy pomocy zyletki. szyba sie nie porysowala, naklejki szybko i bez problemow zeszly.
ja podjechałem na myjkę z karcherem z prawdziwego zdarzenia i poprosiłem kolesia, który mył auto by potraktował tą wlepę ciśnieniem :D Zeszła jak ta lala :D
kalla_fiore
27-04-09, 14:49
Ja miałem problem z naklejką rejestracyjną na przedniej szybie. Poprzedni właściciel nakleił ją na samy skraju szyby i był kłopot. Początkowo próbowałem acetonem ale kiepsko schodziło. Potem wziąłem żyletkę i zdrapałem bez problemu. Aceton jest dobry do ścierania resztek kleju. Przy zdrapywaniu żyletką trzeba tylko jechać równolegle do powierzchni szyby, a właśnie nasz przyjaciel od golenia nadaje się do tego wyśmienicie. Złam żyletkę w pół żeby sobie palców nie pociąć i gotowe :D
ok pozrywane, dzięki wszystkim za rady. Zdecydowałem się użyć suszarki + szpachelki plastikowej. Resztki kleju zmyłem benzynką i jest teraz cacy :)