Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : cos piszczy przy skrecaniu w lewo, (5G, 3d)

igor
08-03-06, 21:48
Witam ,dzis zauwazylem ze cos mi piszczy przy skrecaniu w lewo, dzwiek pochodzi z lewego kola (strona kierowcy)
nie jest to trekotanie,stukanie itp. wyrazny dzwiek metal o metal- tarcie,
nie wiem gdzie szukac przyczyny szukalem w archiwum ale znalazlem tylko objawy ze przgub wydaje inne dzwieki podczas skrecania (terkocze itp)

dopiero w piatek bede mial mozliwosc sprawdzenia przegubu, ale moze powinienem przyczyny szukac gdzie indziej? (mi osobiscie sie zdaje ze moze mam peknieta oslone przegubu i nie ma tam smaru, przez co kulki piszcza)

ale wole sie spytac szanownego gejowstwa co to moze byc

ps.piszczy przy kazdej predkosci, jednakze nie piszczy caly czas, czasem przy skrecaniu jest ok ,a czasem piszczy

bede wdzieczny za jakies help

Simonides
08-03-06, 22:07
to sie odrazu podpinam do topica :)
charczy mi i wlasnie terkocze dzis zajrzalem na ile mialem mozliwosc z latarka i widzialem ze niestety przegub pekniety, to co tam bylo chyba wycieklo ( takie slady :P )
wiadomo ze najlepiej jak najszybciej leciec zmienic ale niestety brak kompletny czasu a gdy mam czas to jzu nic nie czynne :)
pytanie moge z tym jezcze z 300km pojezdzic do soboty? :) nom moze mnie tak do 220km moze zrobie
wiem ze niby lepiej wczensiej bo mozna ocalic i mniej zabulic ale niestety nei mam czasu, ewentulanei na namiar kogos w wawie co dobrze, tanio a w dodatku czynny jest po 20stej :)

igor
08-03-06, 22:26
po blizszym przmysleniu wykluczam przegub zewnetrzny, albo wewnetrzny albo lozysko

jacek5m
08-03-06, 22:30
moze klocki Ci sie koncza ??, w japoncach jest taka magiczna blaszka, tzw czujnik ;)

stad ona moze trzec o tarcze ?!

glowy nie dam :)

pozdr
J

igor
08-03-06, 22:39
ale jak by sie klocki konczyly to by piszczalo caly czas, a nie tylko podczas skrecania w lewo chyba nie? czy zle mysle ?

Cookee
08-03-06, 22:42
ja jestem za przegubem guma popekala i piasek sie dostal tez to mialem trzeba przeczyscic i zalozyc nowa gume, co do klockow to masz racje bylo by ciagle takie metaliczne tarcie..wtedy klocki sa do wymiany..co do przegumow jeszce to lepiej to wymienic jak najszybciej tzn przeczyscic bo potem bedzie nieciekawie..

san3o
09-03-06, 00:33
U mnie piszczało jak zatarł mi się tłoczek od hamulców. Też jak skręcałem na 1 strone, potem już przez cały czas. Zmieniłem tłoczek i klocki i jest super! Warto sprawdzić czy na tarczy nie zrobił się rant i nie trze po zacisku. A odnośnie osłony przegubu lepiej nie jeżdzić! Gumka kosztuje 20zł a nowy przegub 200.

igor
09-03-06, 10:02
san3o dzieki dzis sprawdzilem i faktycznie tloczek sie zatarl

ppm702
10-03-06, 15:36
popraw temat wątku - z góry dzięki :!: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=10388

Matey
11-03-06, 02:15
mi po wymianie klockow hamulcowych przegub zaczal terkotac? Myslicie ze moze to miec cos wspolnego z wymiana? Nie pale gum, nie krece sie na wstecznym, no zdarzylo sie kilka razy, ale na sniegu... Moze juz ze starosci sie sypie? Jak wymieniac to jeden czy mzoe komplecik od razu ?

P.S. Sorki igor ze tutaj ale nie chcialem zakladac nowego watka...

the-one
17-01-07, 15:13
Czesc. Szukalem info na temat piszczenia przy skrecaniu i trafilem na ten topic. U mnie rowniez kierownica piszczy od kiedy kupielm auto. lecz myslalem ze wystarczy to przesmarowac i bedzie ok. Od momentu kiedy kupilem Civice zrobilem ponad 10 000 km, ale jakos nigdy nie bylo czasu aby to przesmarowac

Moze moj problem jest identyczny jak w temacie a moze podobny lub inny poniewaz u mnie kiera piszczy tez gdzies jakby w okolicy lewego przedniego amora jak dokrecam tylko i wylacznie w lewo. Przy odbijaniu juz nie piszczy i rowniez nie piszczy jak bardzo powoli skrecam w lewo... Czy podobnie jak u kolegow wyzej mam sie nastawic na zatarty tloczek lub oslone przegubu, czy moze jakis inny pomysl?

Matey
17-01-07, 15:15
moze tez sworzen sie zacierac jakis. u mnie teraz sie zaciera i piszczy jak nie wiem co :/ pomaga wstrzykniecie troche oleju w gumke sworznia.