Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ej2] Dziwny dzwiek z komory silnika ( 5 gen - coupe)

r2_d2
08-03-06, 19:24
Zaczalem ostatnio slyszec niepokojace dzwieki dochodzace z komory silnika (model w profilu). Podczas lagodnego przyspieszania na dwojce slychac dzwiek podobny do tego jaki wydaja szprychy, gdy cos miedzy nie wlozy, ale nie do konca :P Slyszalny tylko przy ok. 2000rpm.
Dziwne, ale u ojca w roverze 827si tez slychac podobne dzwieki (dla niewtajemniczonych siedzi tam silnik hondy legend 88-90 8) ).
Jakies sugestie?

panczyk
08-03-06, 20:09
ja niedawno zauwazylem u siebie tez dziwne dzwieki slyszalne z okolic silnika albo drzwi ak sie np zatrzym to po 3 sekundach to slychac- tak jakby np ktos antenka radiowa stukal szybko o karoserie tez niewiem skad to dochodzi

michal750
08-03-06, 22:36
Mialem to samo u siebie w tym samym silniku. Tylko u mnie objawialo sie to przy wiekszych obrotach (spalanie stukowe). Problem znikl po przestawieniu zaplonu

r2_d2
09-03-06, 22:52
A czy przy spalaniu stukowym moze byc zwiekszone zuzycie waszki? Pytam, bo lubi wypic troche (srednio 9l), ale silnik raczej w dobrym stanie - nie wiem jak to mozliwe, ale nie spalil mi jeszcze grama oleju, a nie jezdze do 3k rpm.

jaqb
12-03-06, 09:56
ja niedawno zauwazylem u siebie tez dziwne dzwieki slyszalne z okolic silnika albo drzwi ak sie np zatrzym to po 3 sekundach to slychac- tak jakby np ktos antenka radiowa stukal szybko o karoserie tez niewiem skad to dochodzi

moze zrobic tabelke " ustalacz nieznanych dzwiekow " , bedzie latwiej opisac co stuka ;)

Kuba
14-03-06, 18:38
Mialem to samo u siebie w tym samym silniku. Tylko u mnie objawialo sie to przy wiekszych obrotach (spalanie stukowe). Problem znikl po przestawieniu zaplonu

Mi zaczelo stukać tak jak opisał autor wątku ale miedzy 3000 a 4000 obrotów. Najgłośniej w okolicach 3300-500 przy odpuszczaniu gazu albo w ogole przy niewielkim otwarciu przepustnicy. Na zwykłej 95 głośniej na 98 np. ultimate tak jak dzisiaj troche ciszej ( musze wylaczyc radio zeby uslyszec )
Też stukowe ?
d16z9 ...

hcc
14-03-06, 19:00
Też stukowe ?

raczej niemozliwe zebys uslyszal stukowe jesli nie grzebales max przy zaplonie, a poza tym stukowe powstaje przy obciazeniu.... czyli na ogol na wyskoich obtorach orzy max,. otwartej przepustnicy

Kuba
14-03-06, 19:07
Dzieki.

To dobrze. Źle zinterpretowałem post Michala750.

dark
14-04-06, 13:35
u mnie jest podobnie przy 2000-3000 tyś, podobno to jest wina pompy wodnej, często przy wymianie paska rozrzadu "fachowcy" zbyt mocno go napinają i stąd to zjawisko dzwiękowe. po mymianie pompy wodnej i odpowiednim wyregulowaniu rozrządu powinno wszystko wrócic do normy.

r2_d2
15-04-06, 15:41
U mnie jak sie okazalo winna byla obudowa katalizatora. Dyszka u tlumikarza wreszcie cisza w autku.