Zobacz pełną wersję : Co to jest ?? Silnik D15B7
szadziofczp
24-04-09, 10:26
Witam.
Możecie mi powiedzie co to jest :confused: do czego służy i jak działa
http://img23.imageshack.us/my.php?image=cotogci.jpg
i czy ta sam część z silnika D15B2 będzie działała poprawnie w D15B7.
Pozdrawiam.
raczej nie bo to sa dwa różne wtryski D15B2 jest na dwupunktowym elektronicznym wtrysku a B7 jest na pełnym
szadziofczp
24-04-09, 16:37
Już wiem że to zawór EVAP, czy może to mieć jakis wpływ na pracę silnika na biegu jałowym i błąd 43. Krokowy czyszczony:cool:
skolopendra
25-04-09, 15:20
Możecie mi powiedzie co to jest :confused: do czego służy i jak działa
jest to zawór Evap, odpowiedzialny za odprowadzanie oparów do kolektora ssącego
szadziofczp
25-04-09, 16:12
skolopendra dzięki.
Ale czy ten zawór z B2 będzie pasował do B7, fizycznie wyglądają identycznie. No i jaki jest objaw jego popsucia :eek:
Myślę że będzie pasował. Jeśli szwankują wolne obroty to zaciśnij palcami wężyk biegnący od EVAP-a do kolektora i zobacz co będzie. EVAP może przepuszczać powietrze do kolektora co będzie przyczyną wahań.
D15B2 jest na dwupunktowym elektronicznym wtrysku a B7 jest na pełnym
masz racje,są to dwa inne silniki,ale wskazana czesc pasuje do b7 jak to b2 ....
szadziofczp
27-04-09, 16:40
zaciśnij palcami wężyk biegnący od EVAP-a do kolektora i zobacz co będzie
jak falowały tak falują.
W weekend wymieniam świece, może dojdzie lambda to też,
wskazana czesc pasuje do b7 jak to b2 .... też przełożę tak na wszelki wypadek, jeszce raz wyczyszczę krokowca i przepustnicę, będę miał już CAI bo po przekładce rura dolotowa jest troche zgięta i tak jakoś wyszło że sie kupiło :) i zobaczym :D
W EVAP-ie można też zdemontować ten łepek a właściwie jego pokrywę, w środku jest takie jakby siteczko, sprawdź może się zapchało. Ale właściwie to nie wiem czy to coś zmieni bo nie do końca kumam jak EVAP działa, wiem do czego służy i że włącza i wyłącza odpowietrzenie baku ale czy dzieje się to przy pod czy nadciśnieniu w dolocie to nie wiem.
Najlepiej jak pożyczysz od kogoś EVAP i sprawdzisz co się stanie.
szadziofczp
01-05-09, 19:57
Dzięki wszystkim za pomoc. Przełożyłem ten z B2, błędów nie ma, jeździ więc są zamienne :) A obroty Jak falowały tak falują :confused: Jutro robię dużą trasę i sporo miasta to zobaczym co z tego wyjdzie, hehe :D