Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozrusznik???!

andrzej_civic
23-04-09, 20:53
Witam
Niedawno wsiadlem do swojej hondy przekrecam kluczyk zapalily sie kontrolki chce zapalic przekrecam dalej a tu nic ..... zero reakcji kontrolki tylko minimalnie przygasly dopiero po kilku razach zaskoczyl rozr i krecil normalnie. Czasem musze przytrzymac kluczyk kilka sekund to zacznie krecic. Aku jest nowy na ladowany.Przyznam irytuje mnie ten problem bo jest coraz gorzej. w czym moze tkwic wina rozrusznik czy stacyjka moze ktos orientuje sie??

skolopendra
23-04-09, 21:55
w czym moze tkwic wina rozrusznik czy stacyjka moze ktos orientuje sie??

jak pstryka ,a nie kręci to aparat wrzutowy na rozruszniku

SPUTNIK1957
23-04-09, 22:00
Jeżeli po przekreceniu kluczyka do oporu widoczny jest spadek napiecia w postaci przygasania kontrolek to problem może tkwić w cewce elektromagnesu, aby to dokładniej zweryfikować potrzebana bedzie druga osoba i próbnik napiecia, podczas gdy druga osoba bedzie przekrecać kluczyk do oporu a niebedzie reakcji to my w tym czasie sprawdzamy obecnośc napiecia na zacisku wejsciowym cewki, oraz na zacisku włacznika elektromagnesu po stronie rozrusznika, jeżeli na zacisku wejsciowym cewki bedzie się próbnik swiecić a na zacisku zasilajacym rozrusznik nie to oznacza ze elektromagnes cewki jest do wymiany.

lukaskus
23-04-09, 22:20
Witam
Niedawno wsiadlem do swojej hondy przekrecam kluczyk zapalily sie kontrolki chce zapalic przekrecam dalej a tu nic ..... zero reakcji kontrolki tylko minimalnie przygasly dopiero po kilku razach zaskoczyl rozr i krecil normalnie. Czasem musze przytrzymac kluczyk kilka sekund to zacznie krecic. Aku jest nowy na ladowany.Przyznam irytuje mnie ten problem bo jest coraz gorzej. w czym moze tkwic wina rozrusznik czy stacyjka moze ktos orientuje sie??

Bardzo często jest to problem z immobilizerem, właśnie tak jak piszesz, przekręcasz kluczyk, kontrolki przygasają i nic sie nie dzieje. Zwróć wtedy uwagę na kontrolkę immo, jeżeli miga to właśnie w nim tkwi problem, jeżeli świeci ..... to coś innego.

pozdr.

b.negative
24-04-09, 07:10
Miałem podobnie 2 lata temu u siebie. Wymieniłem szczotki i od tamtej pory chodzi bez problemu.

andrzej_civic
24-04-09, 14:31
Dzieki za podpowiedzi a odnosnie immo to nie posiadam... juz zdemontowany jest porblemy z nim byly;)

maxx
25-04-09, 19:06
Na 100% szczotki rozrusznika zawieszają sie lub są już wytarte. Wymień wyczyść i będziesz śmigał wiele lat.
Pozar.

andrzej_civic
01-05-09, 16:46
dzieki pozdrawiam