PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy akumulator i nic się nie dzieje :/ proszę o pomoc

kooondzik
21-04-09, 22:01
Witam zakupiłem nowy akumulator do mojego civica eg4 jest to Centra CB456 45AH/300A włożyłem go i nic zero napięcia nic się nie dzieje i nic się nie kręci tak jakby w ogóle nie było akumulatora( nic z nim nie robiłem prosto ze sklepu podpiołem ) Na poprzednim akumulatorze chciałem odpalić na kable bo był padnięty i mój kolega "pomagał" i podłączył "-" do "+" i jakieś iskry poszły i teraz się tak dzieje. Czy to wina tego i coś się po prostu spaliło? On tylko przypiął żabkę i automatycznie odpiął jak iskry poleciały. Ale jak podłączyliśmy dobrze na kablach na starym aku to było napięcie ale rozrusznik nie kręcił w ogóle. Jak kupowałem auto to było tak że jak chciałem odpalić to było tak samo ale sprzedający miał taki starter dzięki któremu mogłem odpalić. Czy dacie rade mi pomóc? Czy trzeba coś robić z akumulatorem po kupnie? Z góry dzięki :d

dodam jeszcze że gdy wyłączyłem silnik pod blokiem jak przyjechałem po kupieniu i chciałem odpalić to było to samo. :/ ja nie mam pojęcia co to i ja nie mam zielonego pojęcia o mechanice. Czy sam dam radę to naprawić czy musze jechać do mechanika? Czy może ja coś źle robię?

bracho1978
22-04-09, 10:38
Jedz do jakiegoś speca niech posprawdza są bezpieczniki silnika ale po zwarciu morze być różnie oby jak najtaniej

kooondzik
23-04-09, 06:37
posprawdzałem bezpieczniki i znalazłem spalony i oczywiście odpowiedzialny za akumulator tak że kupiłem go za 15 zł i po bólu :D dzięki za pomoc.

SpritZer
23-04-09, 19:31
dodam jeszcze że gdy wyłączyłem silnik pod blokiem jak przyjechałem po kupieniu i chciałem odpalić to było to samo. :/ Skoro po jeździe aku się trochę nie podładował to by mogło znaczyć że a) za mało kilometrów walłeś;) b) aku jest całkowicie padnięty i C) alternator słabo ładuje i to sobie sprawdź bo szkoda by było nowego zajechać