PDA

Zobacz pełną wersję : Jak rozpoznać gdzie wyprodukowano silnik ?

Malwinka
21-04-09, 18:28
Witam panów i panie,
jako, że jestem tu nowa, powiem tylko że przymierzam się do zakupu Hondy Civic 2001-2002 rok z silnikiem 1.4 - 1.6. Mieszkam w U.K. i z różnych źródeł wiem, że większość silników do tych aut produkowana była tu na miejscu, ale jak rozpoznać które z nich wyprodukowano w Japonii ? Z góry dziękuje za pomoc, a tym czasem poszperam na forum. ;)

grzesiek84
21-04-09, 18:57
Witam panów i panie,
jako, że jestem tu nowa, powiem tylko że przymierzam się do zakupu Hondy Civic 2001-2002 rok z silnikiem 1.4 - 1.6. Mieszkam w U.K. i z różnych źródeł wiem, że większość silników do tych aut produkowana była tu na miejscu, ale jak rozpoznać które z nich wyprodukowano w Japonii ? Z góry dziękuje za pomoc, a tym czasem poszperam na forum. ;) na tabliczce pod maska powinno pisać albo literka s będzie czyli suzuka w japonii albo u czyli wielka brytania anglia:cool:

Hrabia Von Lesser
21-04-09, 23:50
Szczerze wątpię by były jakiekolwiek w tej gamie silnikowej modele wyprodukowane w Japonii. Jeżeli już to na pewno cenowo będą wyraźnie droższe (koszty transportu plus cło na towary wyprodukowane poza UE).

Moim zdaniem silniki Hondy (nawet te produkowane w UE) są na tyle niezawodne, ze lepiej skupić się na innych elementach pojazdu...

pzdr

Kras
22-04-09, 14:48
Po zadnym oznaczeniu nie rozpoznasz...a na pewno nie samemu pod domem.
Budy EU 7gen. byly wszystkie skladane w Anglii i maja numery SHH...
Jesli ktoras mialaby silnik z JP to mozna to sprawdzic jedynie po pelnym numerze silnika.

Takie sytuacje sie zdarzaly (co prawda akurat w Toyocie) - niektore poprzednie Corolle mimo produkcji GB mialy motory z JP. Jednak byly to dosyc jednostkowe przypadki...

filipfm
22-04-09, 16:03
Po zadnym oznaczeniu nie rozpoznasz...a na pewno nie samemu pod domem.
Budy EU 7gen. byly wszystkie skladane w Anglii i maja numery SHH...
Jesli ktoras mialaby silnik z JP to mozna to sprawdzic jedynie po pelnym numerze silnika.

Takie sytuacje sie zdarzaly (co prawda akurat w Toyocie) - niektore poprzednie Corolle mimo produkcji GB mialy motory z JP. Jednak byly to dosyc jednostkowe przypadki...

Z tego co pamietam, to byla dziwna sytuacja z CTRem na poczatku. Mimo produkcji w GB nie lapal sie na kontyngent bezclowy, bo silnik byl z JP lub ogromna jego czesc - i stanowilo to na tyle duzy udzial w wartosci auta, ze nie bylo ono uznawane jako wyprodukowane w EU :D no chyba ze mi ten wredny Alzheimer cos pomieszal w glowie :eek:

Kras
23-04-09, 10:36
Dobrze mowisz, tak bylo. Ale tylko z CTRem. Reszta bezproblemowo byla w kontyngencie.