Zobacz pełną wersję : Dwie rózne felgi na jednej osi
Witam
Tej zimy przy dośc dużej predkosci wpadłem jednym kołem w dziure i zaczeło nim troche "telepać" przy prędkościach powyżej 120 km/h . Przy wymianie opon zamieniłem tą felge na felge z koła zapasowego (serwisant stwierdził że to jest do wyważenia ale jak jest nowa felga to bedzie lepsza).
Jednak po fakcie zorientowałem się że w komplecie maiałem felgi J6 14" ET 43 a felga w zapasie była J5 14" ET 45. Z tego wynika że prawe przednie koło mam "wciagniete pod samochód" 2mm no i opona jest bardziej scisnieta w feldze.
Jaki to może mieć wpływ na wlasciwości jezdne i czy nie lepiej wrocić do poprzedniej felgi?
PS. Opony 175/65 R14, producent dopuszcza montowanie ich na wyżej wymienionych felgach
Z tyłu może nie mieć znaczenia, ale z przodu logicznie rzecz biorąc będzie ściągało na tą stronę w której felga jest głębiej.
Jaki to może mieć wpływ na wlasciwości jezdne i czy nie lepiej wrocić do poprzedniej felgi?
h
Moze miec i to duze. Cal roznicy w szerokosci to duuzo. Moim zdaniem malo rozwazne.
w prawie o ruchu drogowym zabrania sie stosowania roznych opon na jednej osi (rodzaj bierznika) a ty chcesz inne felgi stosowac?? wroc do poprzedniej felgi
ja mam dwie różne felgi na przedniej osi, bo ta którą mialem założyć nową okazała się uszkodzoną i założyłem z zapasówki, tylko nawet nie sprawdziłem czy jest ten sam rozmiar. Jedna felga jest oryginalna z civica mb2, druga z Rovera. W serwisie powiedzieli mi że lepiej dać inną felgę niż taką która ma duże bicie boczne... Przejechałem od tego czasu kilkaset km z różnymi prędkościami i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości, nic nie ściąga, auta bdb trzyma się drogi.
Wiadomo że najlepiej aby były jednak te same felgi jak i opony, ale na chwile takie rozwiązanie można pozostawić.
P.S.
Co do postu @qba1983 to mi się wydaje że i tak rola opony jest większa niż felgi, bo opony mają różną rzeźbę bieżnika, mogą być radialne, asymetryczne, a co z tym się wiąże mieć nieporównywalną przyczepność w różnych warunkach, np obie mogą być równie dobre na suchej drodze (ale na pewno nie identycznie dobre) a podczas deszczu jena opona może mieć wyraźnie gorszą przyczepność, co może powodować poślizg. A jeśli chodzi o różne felgi to nie różnią się one masą ani szerokością w przypadku kiedy mamy do czynienia tylko z innym offsetem, a więc kształt opony jest identyczny tylko przesunięcie o 2mm, wg mnie nie jest to dużo biorąc pod uwagę chodźby różnice powstałe z luzów lub odkształceń elementów gumowych zawieszenia, czy nie do końca precyzyjnie wykonanego zawieszenia, czy w różnicy ciśnienia w kołach, która zawsze występuje, chodź niewielka..
Ale suma sumarów felgi jak i opony powinny być takie same, wszelkie zmiany mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo...
A ta róznica w odległości płaszczyzny symetrii felgi od płaszczyzny montażowej wynosi 2mm a nie call, jak ktoś wcześniej pisał. Tutaj więcej o oznaczeniu felg, (ET)
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=38872
A w prawie drogowym chyba nie jest napomniane że felgi na jednej osi muszą być identyczne? (co wydaje się oczywiste)