Zobacz pełną wersję : Problem z SRS. Tego jeszcze nie było.
Witam. Mam problem z kontrolką srs. Problem polega na tym, że ona w ogóle się nie zapala, przy uruchamianiu silnika. Zdażyło mi się to nagle nie wiedząc skąd. Przy przekręceniu kluczyka, zapala się lampka ładowania i immobilisera (do niedawana jeszcze srs). Ktoś może wie co się mogło stać?
Oczywiscie pierwsze co nasunelo mi sie to ze spalona jest zarowka. Niestety jest cała. Sciezki tez sa ok. Sprawdzalem tez kable i wszystkie kostki. Wszystko wydaje sie byc dobre. Dzis juz nie dalem rady sprawdzic reszty szczegolow. (nerwy mnie zzeraly i wolalem zaprzestac dalszych dzialan w dochodzeniu zanim czegos w porywie nie zepsulem). Jutro bede szukal dalej i o wyniku poinformuje.
Oczywiscie pierwsze co nasunelo mi sie to ze spalona jest zarowka. Niestety jest cała
oczywiście sprawdziłeś omomierzem? na oko czasem nie wszystko widać;)
Problem jest poważny. Jako, że wczoraj nie ruszałem się nigdzie samochodem, to dziś po przejażdżce, wyszły inne usterki. Otóż nie działają kierunkowskazy oraz wskazówki zegarów! To trochę dziwne bo podświetlenie deski, zegarów, radio, zapalniczka, nadmuchy a nawet AWARYJNE działają. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki (nie tylko na oko) i są dobre (te pod maską również). Myślę że awaria ta mogła być spowodowana tym, że niedawno podpinałem centralny z pilota i tam coś mogło się stać. Spotkał się ktoś z takim problemem? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie!
pozdr.
Sprawdź może masę, czasami jak jest słaba lub nie łączy dzieją się różne dziwne rzeczy.
Masa jest. Została sprawdzona. Wie ktoś może co mogło się przepalić? Nie wiedziałem że kierunkowskazy mogą być w jakiś sposób połączone ze wskazówkami zegarów. ;/
To już chyba pozostaje wizyta u elektryka... To może być zbyt wiele rzeczy, żeby zgadywać.
Problem rozwiązany. Winowajcą okazała się być zarówka światła wstecznego. Powodowała jakieś przebicie i zwarcia. O dziwo, bezpiecznik był cały! Wymiana żarówki załatwiło sprawę. Dzięki za podpowiedzi. :)
Zdesperowany zacząłem szukać przyczyny dosłownie wszędzie gdzie tylko widziałem jakieś powiązanie z awarią. Chyba nawet gdzieś na forum wyczytałem że żarówki mogą wywoływać jakieś dziwne przebicia i stąd pomysł ich sprawdzenia. Elektryk też mi to zaproponował przekonując mnie tym że bezpiecznik odpowiadający za światło wsteczne ma związek z zegarami! :)
andrzej_civic
24-04-09, 14:40
u mnie znowu z kontrolka srs jst tak ze jak juz sie zapali to nie gasnie od 3 mies tak mam wczesniej bylo ok mialem robiony reset komputera to tydzien jakis bylo dobrze:D
Ja bym sprawdził napięcie z aku i ładowanie, SRS jest bardzo wrażliwy na to.