Zobacz pełną wersję : Brak oleju & żolta kontrolka
Witam bylem dzisiaj ogladac Civiczke w wersji amerykanskiej :) Okazalo sie iz nie bylo prawie wcale oleju w silniku i od 2 tygodni swiecila sie zolta kontrolka. Czy to moze byc jakos ze soba powiązane ?
No wiec jakie moga byc tego skutki ze (narazie) byly własciciel jezdzil na tej kontrolce przez jakis czas .. ??
No wiec jakie moga byc tego skutki ze (narazie) byly własciciel jezdzil na tej kontrolce przez jakis czas .. ??
DEBIL... :shock: :evil:
skutki? Moim zdaniem jest to bardzo niedobre dla silnika i wydaje mi sie ze moze to powodowac szybsze jego zuzywanie - mniej oleju idzie na smarowanie. Ale mechanikiem to ja nie jestem.
Piotrek Klag
06-03-06, 11:35
w momencie zapalenia sie kontroli w pratyce oznacza pozamiatany silnik na amen...
Kontrolka to tylko sygnał wciśnij sprzęgło, wyhamuj samochód i jedź do mechnika.
najomy mechnik mówił że jak koleś gnał kalibrą po autostradzie 180 i zapaliła mi sie kotrnola, wcisnął sprzęgło i wyhamował - przywziówł auto i silink był do remontu kapitalnego - dlatego jak widzisz taki patent to uciekaj dalej niż widzisz - ta kontrolka nie oznacza że masz za mało oleju tylko w wielju przypadkach pokazuje że juz jest za późno....
Mam pytanie co ma kontrolka koloru żółtego (jak przypuszczam CHECK ENGINE) do małej ilości oleju przecież kontrolka od oleju jest czerwona i nie sposób jej pomylić z żadną inną. A pozatym niewidziałem jeszcze cifa z obwodem kontroli poziomu oleju a nawet jeżeli amerykańce coś takiego mają to i tak zapaliła by się ta czerwona w końcu jazda bez oliwy to śmierć dla silnika :sad:
[ Dodano: Pon 06 Mar, 2006 ]
Tak czy inaczej zastanów się przed kupnem jeśli bierze olej to już nie jest dobrze
Zacznij od ustalenia powodu świecenia żółtej kontroliki, jak to nie była rezerwa to zostaje tylko check engine - szukaj pod hasłem samodiagnostyka. Powodów jej zapalenia może być sporo i to od razu nie dyskwalifikuje silnika. Czerwona kontrolka od oleju nie zapali się jak jest jego za mało, tylko jak będzie za małe ciśnienie oleju. Jedno z drugim może być powiązane, ale wcale nie musi, tak czy inaczej jeśli właściciel sobie beztrosko śmigał z tymi dwoma kontrolkami przez 2 tyg. to nie najlepiej świadczy o jego dbaniu o autko i raczej sobie daruj ten egzemplarz. A jak się na niego uparłeś to odczytaj kod błędu wywalonego przez ECU, zmierz kompresje, pojeździj i zobacz czy łyka oliwę, czy nie kopci i niech silnik obada ktoś kto się na tym zna i Ci doradzi czy warto w to się pakować.
Piotrek Klag
06-03-06, 13:51
Wita,m!
Tak mnie zbajerował tym brakiem oleju że nie skumałem że o check engine chodzi...
Jakkolwiek powiedz która kotrolka jak check engine to cofam to co napisałem ;)