Zobacz pełną wersję : Cichutkie "gwizadanie" w czasie jazdy. Czego to objaw?
Jak w temacie. Pojawia sie przy obrotach ok 2 tys, czyli na 2 powyzej 35, na 3 powyzej 50, itp. Przy odpuszczaniu gazu znika, przy dodawaniu slychac cichutkie gwizdanie, jakby cos wpadalo w rezonans, jest to bardzo ciche, ale slychac ze jest, po puszczeniu gazu jest cisza (tzn jest tylko ukochany odglos pracy silnika).
Prosze o pomoc. Czy moga to byc luzy na zaworach?
Rozrzad mialem wymieniany 2 miesiace temu wiec jest nowka, a problem mam od 2 dni.
mam identyczny motyw - na pewno nie jest to kwestia wydechu - ten zmieniłem na nowiuśki i dalej pojawia się ten dźwięk.
mam identyczny motyw - na pewno nie jest to kwestia wydechu - ten zmieniłem na nowiuśki i dalej pojawia się ten dźwięk.
Ja tydzien temu zmienialem wydech srodkowy bo mi poszedl. Po zrobieniu byal cisza. A teraz jest ten objaw wg mnie nie zwiazany raczej z wydechem. Czuje jakby to gdzies z przodu bylo.
Choc objaw ten jest przy dodawaniu gazu co mozna by podpiac pod wydech.hmmm
obroty nie faluja ? moze lewe powietrze gdzies jakos lapie ?
U mnie też coś ledwo słyszalnie gwiżdże, ale tylko przy ok. 85-90km/h :/
Obroty nie faluja, Silnik pracuje jak zawsze, idealnie. Ale jak zamkne okna i zgasza radio to jak mowie powyzej tych 2 tys obrotow pojawia sie cichutenki dodatkowy odglos, ledwie slyszalny, jakby jakis rezonans. Naprawde jest cichy bo wystarczy ze zalacze radio (nie jakso glono) albo otworze okno i juz jest nie do uslyszenia, przy puszczaniu nogi z gazu efekt znika, przy dodawaniu sie czesto pojawia (nie zawsze).
Moze dla pewnosci wymienie swiece, przewody zaplonowe i pojade na regulacje zaworow?
serwolatka5
19-04-09, 20:26
zawieszona kartka marki oleju lub klima.
Panowie jednak zle to chyba okreslilem. Wczoraj zwrocilem na to szczegolna uwage. I znowu przy obrotach powyzej 2tys zalacza sie ten dzwiek. ale jest to chyba cos w stylu dzwonienia, rezonansu, ale bardzo cichego. Po puszczeniu nogi z gazu zanika. Czy moze to byc zwiazane z niedawna wymiana wydechu srodkowego? Tylko dziwne ze nie dzwoni caly czas tylko przy obrotach powyzej 2 tys.
W naszym aucie były takie objawy właśnie przed wymianą środkowego. Dokładniej w okolicach 2700 rpm rezonans/dzwonienie. Ostatecznie doszło do takiej sytuacji, że było słychać jak grzechotkę; ) Naprawa wydechu załatwiła sprawę.
Może to np. osłona katalizatora?? Musisz zajrzeć pod auto i wiele się wyjaśni.
andrzej_civic
22-04-09, 19:19
Witam w mialem podobna sytuacje tez przy dodawaniu gazu cos cicho dzwonilo pojechalem na kanal okazala sie luzna oslona kata
takie dzwonienie to normalne odkąd wyciąłem kata przy 3tys obrotów słychać dzwonienie ale tylko jak otworze okno przez 2 sek i dalej już mruczy normalnie z tego co wiem to naturalny objaw tych silników. Ewentualnie posprawdzaj wszystkie śruby od kolektora wydechowego może któraś sie obluzowała albo pękła i brzęczy tam są dość duże drgania..:D
Panowie tak teraz zajarzylem ze mam jeszcze jeden dziwny objaw ktory moze jest polaczony z tym pojawiajacym sie dzwiekiem.
Otoz oleje ,filtry mialem wymieniane 2 miesiace temu. po miesiacu poziom oleju byl taki sam. teraz jak mierzylem (dwa razy w ciagu jednego tygodnia) to olej wzrosl z polowy miedzy kropkami do max.
Czy ten dzwiek pojawiajacy sie przy 3 tys obrotow moze byc z tym powiazany (uszczelka pod glowica, itp)?
Witam. Ja mam to samo. Okazało się, że jedna z czujek od alarmu daje taki dżwięk. jak ją zatkam to dźwięk znika.
u mnie gwiżdże ale tylko jak odpale auto po dłuższym postoju i jest zimno na dworze.. po kilku przegazowaniach jest cisza... mysle ze to cos związane z przepustnicą puszką na filtry i w moim przypadku to chyba normalka :P
tez mam taki gwizd świst cichutki przy przyspieszaniu i tylko przez kilka min po rozruchu na zimnym silniku. Ja stawiam ze to coś z wydechem. W sumie ładnie to brzmi jak by bylo słychać power;)
Ja tez mam lekki gwizd ale u mnie to strumiennica.
Podczepiam sie pod temat, bo moja Hanka tez zaczela gwizdac - moze ktos poratuje dobrą radą-postaram sie dosc dokladnie opisac objawy.
Pacjent: Civ 5D 1997. silnik d15z8. Rozrzad i pompa wody wymieniane ok. 20k km temu.
Objawy: podczas jazdy, poczatkowo raczej na zimnym silniku choc ostatnio również po dluzszej jezdzie, w silniku pojawia sie metaliczny gwizd. Narasta przy rownomiernym zwiekszaniu obrotów, po odpuszczeniu gazu cichnie. Po wcisnieciu pedalu sprzegla przez moment jest glosniej jakby sie rozkrecalo (taki glosniejszy wizg), po czym momentalnie cichnie. Czyli w momencie gdy zmniejsza sie obciazenie silnika.
Jezdze z tym objawem ok 200 km, gwizdanie staje sie coraz bardziej upierdliwe, poradzcie cos prosze bo wolalbym zeby nie zakonczylo sie czyms powazniejszym :/
demonobiker
14-02-11, 14:35
jeśli chodzi o dzwonienie to może masz zapłon za bardzo przyspieszony i to spalanie stukowe?
Jeśli chodzi o gwizdy to ja również je mam:) ale się tym bardzo nie przejmuję, gdyż stwierdziłem na kanale, że jest to mikro dziurka w ostatnim wydechu. Nie ma strachu ze się coś rozwali!!Polecam posprawdzać ostatni tłumik a dokładnie na spawie rurki "wypluwającej nasze" gazy :) Pozdrawiam
ajjj nie doczytałem do konca tematu:mad::p
Widzę tutaj dużą ilość osób słyszących w swych silnikach gwizd lub dzwonienie. Jeżeli chodzi o gwizd to może być spowodowany np kończącym się łożyskiem alternatora. Sam bardzo długo badałem w D16A6 taki rodzaj gwizdu aż doszedłem , że wina stoi po stronie alternatora. WYmieniłem alternator i wkońcu usłyszałem ciszę w postaci czystego brzmienia silnika ;)
A macie stożki czy seryjne doloty?
U mnie na seryjnym dolocie jest cisza a na stożku przy przyśpieszaniu słyszę gwizd :cool:
A od czasu do czasu na wolnych obrotach słychać łożysko alternatora, ale przy dodaniu gazu jest cisza.
demonobiker
14-02-11, 19:57
mnie brzęczy strasznie tłumik odkąd wywalełem kata podobno pomaga założenie przelotowego tłumika tylko nie wiem czy chodzi o to by go wstawić w miejsce katalizatora czy tłumika środkowego, może końcowego?