Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwna praca wycieraczek

heras
18-04-09, 17:26
Witam

Jestem posiadaczem Civica 5D 2003r. Ostatnio jadac w deszczowa pogode zauwaylem ze dziwnie pracuja moje wycieraczki tzn. jadac po szybie tak jakby napotykaly opor, drzaly. Pomyslalem ze to wina gum, ze po zimie moga byc zuzyte. Dzisiaj zakupilem kompelt nowych wycieraczek, ale problem pozostal. Sprawdzilem wiec wszystkie poziomy pracy wyvieraczek i wtedy okazalo sie ze bez wzgledu ktory poziom pracy wybiore pracuja one tak samo czyli nawet na najszybszym poziomie pracuja identycznie z lekkim oporem i drgajac.
Mial ktos taki problem lub moze wiecie co moze byc przyczyna??

KUBI2410
18-04-09, 18:42
sprawdź czy są dobrze dokręcone i nie wyrobione są gniazda

piotrek15
18-04-09, 20:24
Moim zdaniem czeka cię rozebranie całego mechanizmu wycieraczek i nasmarowanie gniazd w których poruszają sie oski do których przykręcone są ramiona wycieraczek, mialem taki przypadek w prawdzie nie w hondzie ale było tak samo wycieraczki mialy opór do tego stopnia ze mi przestały pracować na szczescie silniczek niepadł zrobiłem tak jak ci napisałem i hulało jak nowe.

agent
18-04-09, 23:39
Potwierdzam diagnozę piotrek15. Miałem tak samo, też w innym aucie i też nie obyło sie bez rozbierania :)

heras
19-04-09, 13:16
Dzieki za odpowiedzi, tylko teraz pojawia sie pytanie jak sie tam dostac do tego calego ustrojstwa od wycieraczek jak wszystko jest pod plastikowa oslona, rozbieral ktos z Was to moze??

piotrek15
19-04-09, 17:20
Po prostu odkręcasz kilka srubek i sciągasz podszybie, raczej nie powinno byc problemu, potem bedziesz maił caly mechanizm na wieszchu, nalezy go wymontować i rozkręcic potem nasmarowac i włożyc spowrotem.

heras
22-06-09, 21:46
Panowie problem powrocil.

Tak jak podpowiadaliscie zdjalem oslone i spryskalem caly mechanizm gdyz odkrecic sie nie dalo bo nawet nie drgnie. Operacja ta pomogla do dzisiaj, gdyz to wlasnie dzisiaj moje wycieraczkui calkowicie odmowily posluszenstwa.

pytanie tylko co teraz skoro nie moge ich poodkrecac, juz probowalo 2 mechanikow i nawet nie drgna, a nie chcieli nic pourywac

Jakies podpowiedzi??