PDA

Zobacz pełną wersję : sprężyny progresywne

gregor
16-04-09, 17:58
Może mi ktoś powiedziec czy górna część spreżyny progresywnej ( ta gęstsza) w czasie postoju ma sie stykac zwój ze zwojem na calej jej długości czy tylko podczas nacisku na nią?:confused:

jacek_bp
16-04-09, 22:08
Jezeli sie styka to znaczy ze sprezyna nie pracuje w pelnym zakresie. Na postoju nie powinno wyspic nic takiego. Ta gorna czesc odpowiedzialna jest za "zbieranie" drobnych nierownosci przy miejskich predkosciach.

JarekEJ2
29-04-09, 20:24
Śmiem się nie zgodzić z przedmówcą, w IVgen tylne sprężyny są w serii progresywne i zwoje leżą jeden na drugim. co najprawdopodobniej zapobiega wypadaniu sprężyny przy podnoszeniu itp.

jacek_bp
29-04-09, 21:59
i zwoje leżą jeden na drugim.
Chyba zadna spreżyna nie pracuje w taki sposob, oczywiście mogę się mylić. Wydaje mi się, że sprężyna nie spełnia swojego zadania w pełnym zakresie swoich możliwośći.
Spreżyna ściśnieta nie amortyzuje nierowności, a takie jest jej zadanie. Amortyzator odpowiedzialny jest za szybki powrot koła do podłoża i tłumienie nierówności.

radar333
29-04-09, 22:31
Miałem progresywne eibachy i górne zwoje dotykały zawsze jeden o drugi. Chyba z 4 od góry tak były.

crash
15-05-09, 15:11
ja mam z przodu progresywne h&r i tez lezy jedna na drugiej z tylu mam robione na zamowienie na wzor h&r bo jedna mi pekla i tez tak jest... raczej wydaje mi sie ze to bardziej dziala jak np samochod nam podskakuje na nierownosciach ....jak sprezyna sie rozpreza