Zobacz pełną wersję : [6 gen] Metaliczny odglos przy dodawaniu gazu
Witam,
Jezdze autkiem od 2 tygodni (6 Gen 3d HB)
Coraz bardziej wyczuwam moja Hanie i zaczynam
tez slyszec wszystkie jej szmery itp... :)
Ale do konkretów:
Poprzedni wlasciciel założył jakąś końcówkę wydechu.
Dzieki temu dzwiek jest taki bardziej mruczacy..
No i niby wszystko ok, ale nie do konca..
Kiedy przyspieszam slysze wyraźnie jakis taki metaliczny odglos,
cos tak jakby jakas poluzowana blacha zaczynala rezonowac..
Źródło tego dźwięku jest z zewnątrz i wydaje mi sie ze gdzies z tylu.
Odglos slyszalny jest tylko pod obciazeniem, tzn nie slychac go na jalowym biegu
ani na małych ani na duzych obrotach.
SLychac kiedy przyspieszam, ale tez nie caly czas tylko przy niskich obrotach..
Jak myslicie??
Pozdrawiam
Nie jestesmy wróżkami, moze to byc oslona katalizatora, wjedz na kanal, niech ktos dodaje gazu a ty sluchaj
Niby tak, ale tak jak mowilem.. na jalowym biegu tego nie slychac.
Pozdrawiam
Niby tak, ale tak jak mowilem.. na jalowym biegu tego nie slychac.
Pozdrawiam
Bo nie zawsze moze byc slychac na jalowym :roll: przy dodawaniu zmienia sie obciazenie itd...
Jak rozumiem mowisz o dodawaniu gazu?
No więc jak na jałowym biegu dodaje gazu az do ~6000 obr nie slychac tego.
Najbardziej słyszalne jest jak sie wrzuci wysoki bieg 3-4 zaraz po ruszeniu z miejsca.
Wtedy ma duze obciazenie..
Pozdrawiam
Ja mam podobnie, rezonans jest slyszalny przy 2 tys. obrotów.. Niestety u mnie nie jest to oslona kata.. Caly uklad wydehcowy od poczatku do konca jest OK, sprawdzalem 2 razy na kanale.. Nie rozwiazalem tej przypadlosci.. Nie przeszkadza mi to ogolnie, choc wolalbym to zrobic, ale ciezko to zlokalizowac..
jak to faktycznie z tylu to moze po prostu sie sypnal juz koniec wydechu, a nie widac zabardzo bo koncowka pewnie z nierdzewki
ja tak mialem ze mi cos brzeczalo przy obciazeniu z tylu i byl to tlumik wlasnie ktory przerdzewial ale wewnetrznie ze tak powiem.z zewnatrz wygladal ok
Nitek_1984
04-03-06, 23:34
mam podobna przypadlosc, tyle ze u mnie zrodlem metalicznego dzwieku jest srodkowy tlumik.. koles powiedzial mi, ze w zasadzie mam go juz "pustego" w srodku i to tylko atrapa :wink: Ale w moim przypadku to jest powodem metalicznego brzeczenia, ktore btw mi nie przeszkadza :)
california
04-03-06, 23:47
He he. Mam ten sam problem :). Np. przy wrzucaniu wyższego biegu lub gwałtownym odpuszczaniu gazu z okolic wydechu dochodzi metaliczny, brzęczący odgłos. Nie jest to żadna osłona. Wszystko opukałem. W warsztacie (Honda na Parowcowej) gdzie to oglądali orzekli, że albo się "wzbudza" środkowy tłumik (podobno się to zdarza w Civikach) albo uszkodzony końcowy (tam mam Płóciennika). Wydech jeszcze dobry, więc nie będę zmieniał. Musiałem się przyzwyczaić :)
mozliwe, ze masz zamiast kata wspawana pusta "rure". u mojego kumpla po zastapieniu kata rura slychac metaliczny dzwiek :shock:
california
05-03-06, 11:48
Odgłos jest taki jakby raczej coś było urwane w tłumiku. Może środkowy mam już przepalony.
A z drugiej strony zawsze mnie ciekawiło, czy brak kata wyjdzie na badaniu spalin?
Ja tez slyszalem kiedys u siebie taki odglos z tylu. Po tygodniu urwal mi sie ostatni tlumik :D
ja tez to mam, czekam do konca zimy, poki co przy wyraznie dodatnich temperaturach (w ciagu miesiaca bylo kilka cieplych dni) problem nie wystepowal.
No i wszystko jasne..
Dziurka w tlumiku srodkowym :/
Pozdrawiam
A z drugiej strony zawsze mnie ciekawiło, czy brak kata wyjdzie na badaniu spalin?
wyjdzie, wyjdzie :>
wyjdzie, wyjdzie :>
to zależy nie zawsze wychodzi :)
w moim poprzednim autku nie wyszło :)
nie przekroczyl norm przy analizie spalin?
U mnie dzieje się identycznie tylko, że było tak jak był kat. Potem go wywaliłem i nic, więc zmieniłem środkowy i nic, więc zmieniłem ostatni i .... pewnie że nic. Przyzwyczaiłem się i tyle :lol:
A jak ktoś mi teraz powie o co chodzi to ma u mnie bekę piwa