PDA

Zobacz pełną wersję : Przerobienie centralnego z klucza na sterowanie z pilota w VI gen

raq22100
15-04-09, 15:40
Witam,

jakoż że sam z tym się tyle męczyłem, postanowiłem ułatwić innym życie. Jest tutorial do V gen, który się nieco różna od tego przedstawionego poniżej z względów wiadomych ;)

Zaczniemy od tego, że w naszych civicach nie ma siłownika w drzwiach kierowcy, musimy jakiś dokupić, ja kupiłem taki za 20zł z udźwigiem chyba 8kg, ale to za dużo wg mnie, typ master, ale slave w zupełności wystarczy, bo u mnie 3 kabelki z master wiszą ;) Potrzebny nam do tego będzie jeszcze sterownik oczywiście, ja kupiłem taki z funkcją komfort (domykanie szyb) i otwieraniem klapy bagażnika, czego jeszcze nie podłączyłem z powodu braku czasu ;] Jedyne co mogę podpowiedzieć to to że przy podłączaniu siłownika klapy tylnej musi mać przekaźnik. (w instrukcji montażu pisali coś o przekaźniku do świateł poloneza).

Do rzeczy:
po 1 CZ w naszych Haniach sterowny jest masą, po krótce opisze działanie siłownika (są 2 kable, przy otwarciu na 1 ma sie pojawić - a przy 2 plus, przy zamykaniu na odwrót). Na początek kombinowałem coś z kabelkami w drzwiach który są doproadzone do tego urządzenia, które otwiera reszte drzwi po otworzeniu drzwi kierowcy kluczykiem, są tam 3 kable czarny i 2 czerwono-niebieskie i czerwono-hmm. Ale po podpięciu pod nie siłownika Cz wogle nie działał, tak jak by nie miał siły dac tyle prądu na czwarty siłownik. Możemy podpiąć sterowanie masą pod kolumna kierowniczą ale będą nam się otwierały 3 zamki, jedynym rozwiązaniem jest doprowadzenie do drzwi 2 dodatkowych kabli...

Otóż ze sterownika musimy wybrać te kable, które służą do bezpośredniego sterownia siłownikami, w instrukcji każdego sterownika powinno byc opisane jak sterownik podpiąć aby otwierał bezpośrednio siłownik. Sterownik wysyła na zmianę + i - na kablach, dzieki czemu za pomocą 2 kabli otwieramy i zamykamy drzwi. Sterownik musimy również podpiąć pod + i masę. Masę podpiąłem pod śrubę przykręconą do karoserii samochodu, tam sa podpiete jakieś 2 kable jeszcze (pod tą śrubę), znajduje się ona np. po lewej stronie od nóg kierowcy, przy samej podłodze.
FOTO (tu wstawię pomocnicze foto)

Natomiast + podpinałem się pod kabel idący do stacyjki (taki gruby), zmyła było dla mnie jego kolor, biały...

Gdzie go szukać?
FOTO (tu wstawię foto)
Jest to 1 od góry gruby kabel w takiej dużej kostce ;)

Pod siłownik musiałem również wiercić jedną dziurkę w drzwiach ;/ Drugą wykorzystałem po wypięciu kostki (kasta który trzyma 3 kable idące do zamka kierowcy, przyczepiona do karoserii aby nam nie latał), musiałem również dorobić takie dystanse z drzewa (szlifowałem gruby patyk i wywierciłem dziurkę). Powyginałem drut dołączony do siłownika tak aby był równolegle do drutu zamykania drzwi od wewnątrz, sczepiłem je obydwa taką łączką, która była również z siłownikiem. I działa ;))

Teraz jak to działa? banalnie, jednak sam nie wpadłem aby tak zrobić :( Sterownikiem otwieramy jeden siłownik, ten nowo umieszczony w drzwiach kierowcy, on pociąga ten drut do zamykania samochodu od wewnątrz. A drut wciśnięty 'wysyła' sygnał do reszty drzwi, czyli t jest to coś do czego idą te 3 kable :E

Jeszcze jedno, takie pudełeczko w drzwiach kierowcy to nie jest sterownik CZ, tak jak w V gen, nie wiem gdzie on jest w Vi gen ale do niczeog nam nie jest potrzebne, to w drzwiach jest to moduł do szyby kierowcy, który otwiera całkiem szybę po mocniejszym jednorazowym kliknieciem w przycisk otwierania szyby ;)

Sygnał na awaryjne dałem przy włączniku awaryjnych, przy pomocy diód prostowniczych zrobię fotki to będzie jaśniejsze ;))

pozdrawiam,

PS. Zrobię fotki i to ładnie wszystko uporządkuje, ale to troszke później ;]

Bob
15-04-09, 16:44
Zastanawia mnie, czy nie da sięwykorzystać oryginalnego siłownika w drzwiach kierowvy, np. od coupe usdm.

Mimo wszystko fajny tekst ;)

raq22100
15-04-09, 21:30
Z forum wyczytałem że ktoś wsadzał już oryginał, ale nie wiem czy CZ był by wtedy otwierany również z klucza. Widziałem siłownik w drzwiach pasażera i wg mnie trudne było by zamontowanie oryginalnego siłownika, co nie oznacza, że nie możliwe ;]

rodzyneck
15-04-09, 23:59
Chyba nie rozumiem do końca tego: "Jeszcze jedno, takie pudełeczko w drzwiach kierowcy to nie jest sterownik CZ, tak jak w V gen, nie wiem gdzie on jest w Vi gen ale do niczeog nam nie jest potrzebne, to w drzwiach jest to moduł do szyby kierowcy, który otwiera całkiem szybę po mocniejszym jednorazowym kliknieciem w przycisk otwierania szyby"

Mam VI gen i w drzwiach kierowcy miałem centralkę centralnego (taka zielona z tego co pamiętam, przykręcona do drzwi). Elektryki szyb nie mam ale mam gotową do montażu i nie ma tam żadnego zewnętrznego modułu, tylko to co jest w przycisku kierowcy.
Ja podpinałem siłownik do tej w/w centralki, i sterowanie z alarmu również do niej. Śmiga ;) Z klucza też otwiera.

raq22100
16-04-09, 12:06
Widocznie jeśli nie ma elektrycznych szyb to wkładają tam CZ, ja w swoim civicu 99r 1.4iS 5D mam tam ten własnie moduł, sam nie wiedziałem do czego ot jest, ale kabelki wychodzą właśnie do szyb...

fotki porobiłem ale wymagją poprawy po obejzeniu ich na kompie stwierdzam ze nikt sie z nich nic nie polapie, za duzo zblizenia porobilem ;x Jednie pokazuję jak puściłem kable do drzwi.

http://img9.imageshack.us/img9/1739/p4160996.th.jpg (http://img9.imageshack.us/my.php?image=p4160996.jpg)

To jest w niepodgrzanych rurkach terokurczliwych ;)

Jeszcze coś mi sie przypomniało... Jak ktoś już będzie ciągnął nowe kable do drzwi, polecam w te same koszulki wsadzic odrazu na przyszłość kable do podgrzewanych lusterek, i doprwadzić je do wewnętrznej stronu lusterk i zaiszolować, aby uniknąć od nowa rozbiórki drzwi.

pozdrawiam,

E2rd
16-04-09, 21:34
W VI genie w drzwiach kierowcy jest moduł od centralnego i do niego podpina się sterowanie z alarmu. Siłownik w tych drzwiach jest typu MASTER więc z kluczyka też działa. Jeżeli chodzi o sterowanie opuszczenia szyby kierowcy to elektronika sterująca jest we włączniku.

raq22100
16-04-09, 21:47
Kolego, mylisz się ;) może w starszych modelach, ale u mnie szyby są seryjnie elektryczne. Zresztą sam pisaem o tym temat, przypominam że ja mam 5D:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=41632

pzdr,

BealteMazi
16-04-09, 22:46
w VI genie w drzwiach kierowcy nei jest sterownik centralki :P tylko elektrycznych szyb to tak dla sprostowania ;)i w drzwiach kierowcy oryginalnei nie ma zadnego silownika ;P centralka znajduje sie w srodkowej kolumnie za popielniczka;P podinajac sie do teatu niech ktos mi pokaze najlepiej zdj zamontowanego silownika uniwersalnego w drzwiach kierowcy w 5d VI gen z góry dzieki :)

raq22100
16-04-09, 22:48
No ja właśnie nie zrobiłem zdjęć i juz złożyłem ;/ Ale chyba jeszcze raz rozbiorę, podprowadając odrazu kabelki do podgrzewania lusterek, to co moge powiedzieć to to że musiał wiercić ;)

rodzyneck
17-04-09, 19:46
Dobra, uściślijmy ;]
W 3d jest sterownik centralnego zamka, w 5d od szyb (skoro tak mówicie).

Tyle ;)

jerry
15-09-09, 13:25
odświeżę temat wszyscy mowia o centralkach a nikt o wielkosci lub kolorze w coupe VI genie mam kremowa puszke to od czego ? centralnmam , szyby na kolbe ale instalacja orginalnie pociagnieta!!! wiec od czego ???

raq22100
15-09-09, 13:56
Ta puszka w drzwiach kierowcy? Zobacz czy wystaje z niej niepodpieta kostka. Jesli wystaje to do szyby, jesli nie to centralny.

pzdr,