Zobacz pełną wersję : obroty i bld 43
witam
mam problem,a zaczal sie jak wymienilem kolektor na 4 2 1 z kwasowki.jak jest na ssaniu to ok,ale gdy sie nagrzeje i po przygazowaniu obroty spadaja prawie do 0 i pochwili rosnado ok 600,a dyisial wzskoczyl mi blad 43.silnik to d15b2 y mpfi od b7.nie mam za bardzo dstepu do neta,bo jestem za granica.prosye o pomoc
Zrób reset kompa, jak błąd się powtórzy, to prawdopodobnie przy wymianie kolektora uszkodziłeś sondę.
szadziofczp
20-04-09, 13:45
Sam kolektro nie ma wpływu na te objawy, też wymieniałem ale na ten z D16Z6 i wszystko było ok :D Ale istniej możliwość że fizycznie uszkodziłeś sondę. Jak po przekładce B2->B7 też mam falujące obroty i błąd 43. Krokowy czyszczony i nic :( Dużo osób właśnie wskazuje na sondę, moja jest z dziwnego zródła, ale narazie nie mam skąd pożyczyć na podmiankę. A jak u Ciebie ze spalaniem? daj znać czy udało się ogarnąć temat.
Pozdro.
jutro jade w poszkiwaniu sondy.jestem teraz w niemczech i nie tak latwo,na ebay sa same uniwersalne,ale boje sie taka kupic bo ta co mam teraz tez jest uniwersalna i chyba padla.jak bede po wymianie to dam znac
skolopendra
21-04-09, 12:09
teraz w niemczech i nie tak latwo
to podjedz na szrot i za kilka euro dostaniesz używkę
bo błąd 43 jest dokładnie od sondy,u mnie tez tak było,zmieniłem na orginalną uzywke i bledu nie wyzuca, a spalanie odrazu spadło:D
szadziofczp
21-04-09, 23:01
a spalanie odrazu spadło to ile ci palił wcześniej. Mi na trasie przy średnio 3-3.5k rpm poniżej 7l/100km w mieśnie ok. 8l/100km. Więc nie jest pewny czy to sonda. A poza tym
bo błąd 43 jest dokładnie od sondy to chyba tak nie do końca bo
1- Sonda lambda lub jej obwód (z wyjątkiem silnika D16A9)
41 - Grzałka sondy lambda lub jej obwód ( sprawdzone na własnej skórze )
43 - Układ paliwa lub obwód ( wiem, sonda jest częścią układu paliwa, ale skoro jest z nią coś nie tak to czemu nie wywala błądu nr 1) :confused:
A czy do B7 podejdze bez żadnych problemów sonda z D16Z6 , chodzi mi o poprawne działanie?
na złej sondzie po przejechaniu srednio 2 km zapalał sie błąd a jak jechałem na stacje to sie za portfel trzymałem bo paliła ok 12 l w spokojnej miejskiej jezdzie,nie wspominam juz nawet o pałowaniu bo strach pomysleć ile by wyszł....Po wymianie pali ok 8 litrów w miescie a blędu nie wywala.
Co do tego czy podejdzie to nie jestem pewien ale masz chyba cztero zyłową sonde wiec spokojnie.