Zobacz pełną wersję : Gdzie jest ten "krokowy" (Zdjecia)
kelly bundy
03-03-06, 14:56
Mam pytanie czy ktoś ją rozkręcał i czyscił w swojej Hondzie? jest jakis problem duzy zeby ją rozkręcic i te wszystkie przewody poodłanczać.Prosze o jakies cenne uwagi i porady. Dziekuje
Ja w ogóle musze zlokalizówać krokówkę w D14A8... Wie ktoś coś na ten temat...?
Silniczek krokowy jest zawsze przy wtrysku, w D14A8 kabel elektryczny jest taka kostka o kacie 90 i jak dobrze pamietam ma ona kolor zolty. Umiejscowiona jest z tylu , trzeba sie mocno nachylic nad silnikiem, zeby ja dojrzec.
heyah. podlacze sie do tematu bo mam problem z tym samym elementem i silnikiem :sad:
wedlug opinii mechanika z autowestu, "zawor regulacji wolnych obrotow EAVC" znajduje sie w dolnej czesci obudowy przepustnicy (a wlasciwie jest do niej przykrecony). zapewne ma racje, bo po odpieciu zasilania (kostka od strony przegrody silnik/wnetrze) civic nie gasnie i po rozgrzaniu obroty otrzymuja sie na poziomie +-1500rpm i nieznacznie faluja z dosyc szybka czestotliwoscia. jezdzic niby sie da, ale odpuscilem.. :?
probowalem dobrac sie do tego gowna w ubiegly weekend, ale na razie poleglem.. nie wiem dokladnie co najlepiej odkrecic. czy dwie srubki z lbem krzyzowym, ktore trzymaja cos co wyglada jak mala okragla blaszka z uszkami (widac to od przodu samochodu) czy caly element metalowy, ktory jest od spodu przykrecony 4ma pionowymi srubami do bloku przepustnicy.. w obu przypadkach jest to niewykonalne ze wzgledu na ilosc przewodow i rurek. doszedlem do wniosku, ze musze zdjac rowniez przepustnice.. niestety wszystkie sruby (12tki) sa tak potwornie zastale, ze nie moge ich ruszyc plaskim kluczem, natomiast nie mozna do nich dojsc z kluczem nasadowym jaki posiadam.
moze ktos to juz robil i wie jak podejsc do tematu, ewentualnie wytlumaczy mi co robie nie tak? nie moge znalezc tego manuala w PDFach ze stronki angielskiej.. to bylo chyba to: http://www.honda.co.uk/owner/CivicManual/index.html ale qrna juz nie bangla... :evil:
Powiem tak: ja sam tego nie robilem u siebie, bo w ASO wzieli ode mnie za to 30zl. Po tym jak przeczyscili mi silniczek i przepustnice obroty tez zaczely szybko falowac i potem wyregulowali wolne obroty srubka przy przepustnicy, reset ECU i po zawodach.
Powiem tak: ja sam tego nie robilem u siebie, bo w ASO wzieli ode mnie za to 30zl. Po tym jak przeczyscili mi silniczek i przepustnice obroty tez zaczely szybko falowac i potem wyregulowali wolne obroty srubka przy przepustnicy, reset ECU i po zawodach.
no tak, ale u mnie obroty faluja PONIEWAZ jest odpiete zasilanie silniczka krokowego.. gdybym je podlaczyl, to silnik gasnie..
w ASO nie chcieli dotykac sie do tego, bo powiedzieli, ze material z ktorego jest wykonana obudowa to bardzo kruchy stop i boja sie ze cos peknie przy odkrecaniu a wtedy na bank trzeba bedzie wymienic to na nowe, bo oni uzywek nie maja..
no tak, ale u mnie obroty faluja PONIEWAZ jest odpiete zasilanie silniczka krokowego.. gdybym je podlaczyl, to silnik gasnie..
w ASO nie chcieli dotykac sie do tego, bo powiedzieli, ze material z ktorego jest wykonana obudowa to bardzo kruchy stop i boja sie ze cos peknie przy odkrecaniu a wtedy na bank trzeba bedzie wymienic to na nowe, bo oni uzywek nie maja..
Hmmm...dziwna sprawa. Z tego co wiem, to w przypadku zanieczyszczonego silniczka krokowego, po odlaczeniu jego zasilania silnik zgasnie, jak wszystko jest ok to silnik nadal bedzie pracowal i normalna sprawa wtedy bedzie, ze zapali sie "check engine". U Ciebie jest na odwrot i nie za bardzo rozumiem jak to mozliwe. Teraz masz odlaczone zasilanie silniczka krokowego i silnik pracuje ? W ogole to juz bardzo dziwne jest dla mnie to, ze ASO nie chce sie podjac obudowy silniczka. Nie wiem czym ten stop sie rozni od innych podobnych elementow ukladu silnika, ale na pewno nie jest to element narazony na jakies nienormalne dzialanie temperatury, wibracji wskutek czego stop moglby byc bardziej kruchy. Moim zdaniem powinienes podjechac do innego ASO albo mechanika znajacego sie na temacie (jesli nie masz mozliwosci odwiedzenia innego ASO).
Hmmm...dziwna sprawa. Z tego co wiem, to w przypadku zanieczyszczonego silniczka krokowego, po odlaczeniu jego zasilania silnik zgasnie, jak wszystko jest ok to silnik nadal bedzie pracowal i normalna sprawa wtedy bedzie, ze zapali sie "check engine". U Ciebie jest na odwrot i nie za bardzo rozumiem jak to mozliwe. Teraz masz odlaczone zasilanie silniczka krokowego i silnik pracuje ? W ogole to juz bardzo dziwne jest dla mnie to, ze ASO nie chce sie podjac obudowy silniczka. Nie wiem czym ten stop sie rozni od innych podobnych elementow ukladu silnika, ale na pewno nie jest to element narazony na jakies nienormalne dzialanie temperatury, wibracji wskutek czego stop moglby byc bardziej kruchy. Moim zdaniem powinienes podjechac do innego ASO albo mechanika znajacego sie na temacie (jesli nie masz mozliwosci odwiedzenia innego ASO).
bo ja to juz tak mam, ze u mnie zawsze musi byc na opak ;) "check" swieci sie na stale, po odpieciu zasilania os EAVC silnik nie gasnie.
W takim razie to ewidentnie zanieczyszczony silniczek krokowy lub przepustnica. A probowales skasowac blad poprzez wyjecie bezpecznika od ECU ? Zobacz co jesli sie blad skasuje i wyciagniesz ten przewod od silniczka. Jesli sie zapali kontrolka i silnik zgasnie to znaczy, ze do te rzeczy sa czyszczenia. Jesli nie zgasnie i nie pojawi sie blad to cos nie tak z tym przewodem. Jesli kontrolka sie zapali po resecie ECU jeszcze przed wyjeciem tej kostki to zrob samodiagnostyke i zobacz jaki masz blad. Moze to zbieg okolicznosci i "check engine" swieci Ci sie z innego powodu.
3 resety kompa a po nich 2 samodiagnostyki i diagnostyka kompem w Autowest says: Code 14 8)
czyly "zawor regulacji wolnych obrotow (EAVC) lub jego obwod".
[ Dodano: Pon 27 Mar, 2006 ]
Mam pytanie czy ktoś ją rozkręcał i czyscił w swojej Hondzie? jest jakis problem duzy zeby ją rozkręcic i te wszystkie przewody poodłanczać.Prosze o jakies cenne uwagi i porady. Dziekuje
puszczam nowego posta, co by temat odswiezyc..
no dobra..jestem na swiezo w temacie, bo wlasnie wyciagnalem EAVC na swiatlo dzienne.. i sie wqrfilem...
Usterka nr. 14, ktora podala samodiagnostyka jak i komp diagnopstyczny w ASO oznacza "awarie EAVC lub jego obwodu". niestety jest on nierozbieralny i nie da sie nawet go wyczyscic poprzez kapiel w benzynie.. powod: w D14A8 sklada sie on z dwoch czesci - zasadniczego zaworka - mechaniczna czesc dokrecona od spodu do korpusu przepustnicy oraz dokreconego do niego szczelnego elementu, ktorym jest elektromagnes.. wlasnie awaria tego ostatniego spowodowala u mnie kod 14... no i oczywiscie zadna kapiel w czymkolwiek nie spowoduje naprawy przepalonego obwodu :(
co do wyjecia samej czesci to trzeba:
1. zdjac rure doprowadzajaca powietrze z filtra
2. odkrecic 4 sruby 12tki trzymajace korpus przepustnicy
3. odwrocic calosc do gory nogami
4. EAVC (u mnie to takie szare cos z niebiesko srebrna nalepka i napisami: "DENSO" "136800-0520" "2AA 600" "52") jest przykrecony 2ma (qrewsko zardzewialymi) srubami z (jakze blyskotliwym pomyslem kierowal sie "tfórca") lbem na srubokret krzyzakowy.. w moim przypadku pomogla weekendowa kapiel w WD40 i przylozenie "wektora" osiowo do samej sruby + klucz z grzechotka i koncowka krzyzakowa..
zycze powodzenia.. :(
kelly bundy
27-03-06, 19:59
Witam ponownie,wiosna tuz tuz i czas sie zajac tym problemem na powaznie.Mam pytanie jak zbudowany jest silniczek krokowy i co tam mozna wyczyscic? co sie tam zanieczyszcza? bede wdzieczny za pomoc.
Witam ponownie,wiosna tuz tuz i czas sie zajac tym problemem na powaznie.Mam pytanie jak zbudowany jest silniczek krokowy i co tam mozna wyczyscic? co sie tam zanieczyszcza? bede wdzieczny za pomoc.
przeczytaj mojego ostatniego posta.. u mnie wyglada to tak jak napisalem..
kelly bundy
27-03-06, 20:41
A uszczelkle która znajduje sie pomiedzy przepustnica a kolektorem ssacym wymieniles na nowa czy zalozyles stara? mi w ASO za nowa zazyczyli se 70 zeta! a poza ASO nie umie jej dostac
A uszczelkle która znajduje sie pomiedzy przepustnica a kolektorem ssacym wymieniles na nowa czy zalozyles stara? mi w ASO za nowa zazyczyli se 70 zeta! a poza ASO nie umie jej dostac
dzisiaj akurat pytalem o tą uszczelke w ASO... 21zł
po pierwsze, to nie zkladalem, bo dopiero co wczoraj wyjalem EAVC a jeszcze nie mam na wymiane.. a po drugie to stara jest w dobrym stanie - jesli mowimy o tej gumowej... bo papierowej nie mam, badz jest w innym miejscu..
[quote]...a po drugie to stara jest w dobrym stanie - jesli mowimy o tej gumowej... bo papierowej nie mam, badz jest w innym miejscu..[quote]
Papierowa znajduje się pod obudową przepustnicy. A manual zaleca wymianę każdej uszczelki jeśli została zdemontowana. Ona może wyglądać dobrze ale napewno będzie spłaszczona, normalnie ma przekrój koła i tylko taka przy dokręcaniu odpowiednio się układa i uszczelnia bo jednak jakieś ciśnienie tam panuje.
LemonR
...a po drugie to stara jest w dobrym stanie - jesli mowimy o tej gumowej... bo papierowej nie mam, badz jest w innym miejscu..
Papierowa znajduje się pod obudową przepustnicy. A manual zaleca wymianę każdej uszczelki jeśli została zdemontowana. Ona może wyglądać dobrze ale napewno będzie spłaszczona, normalnie ma przekrój koła i tylko taka przy dokręcaniu odpowiednio się układa i uszczelnia bo jednak jakieś ciśnienie tam panuje.
LemonR
na pewno masz racje i nie wykluczalem/nie wykluczam jej wymiany :grin: tyle tylko, ze ja nie rozkrecalem tego tak, zeby wyszla mi ta papierowa.. odkrecilem tak naprawde 2 rzeczy: korpus przepustnicy od kolektora (gumowa uszczelka) i sam elektromagnes od wlasciwego zaworu EAVC, gdzie uszczelki nie ma..
[quote]... korpus przepustnicy od kolektora (gumowa uszczelka)... [quote]
No u mnie właśnie tu występuje papierowa uszczelka.
LemonR
kelly bundy
28-03-06, 13:42
u mnie tez jest jakas "papierowa" uszczelka pomiedzy przepustnica a silniczkiem krokowym innej nie widze nigdzie.A tak apropo to sie teraz zastanawiam czy ta cała operacja ma sens? skoro krokowego i tak sie nie da wyczyscic w zaden sposób. Cytuje kolege "niestety jest on nierozbieralny i nie da sie nawet go wyczyscic poprzez kapiel w benzynie.. powod: w D14A8 sklada sie on z dwoch czesci - zasadniczego zaworka - mechaniczna czesc dokrecona od spodu do korpusu przepustnicy oraz dokreconego do niego szczelnego elementu, ktorym jest elektromagnes.. wlasnie awaria tego ostatniego spowodowala u mnie kod 14... no i oczywiscie zadna kapiel w czymkolwiek nie spowoduje naprawy przepalonego obwodu n"
Tomborek, z Twoich opisów wnioskuję że nie odkręciłeś przepustnicy, tylko IAC (ten który powinieneś wyczyścić) i chyba map sensor - ten z napisem denso. A wnoszę po tym że piszesz że korups przepustnicy jest na gumowej uszczelce, a jest papierowa, i silniczek krokowy jest przykręcony na 4 śruby a nie na 2 :D Masz rysunek i poka mi to oto palcem co odkręcałeś dokładnie, bo coś mi się tu nie zgadza, albo się zakręciłem ;)
http://img145.imageshack.us/img145/8743/przepustnica0mt.jpg (http://imageshack.us)
http://img57.imageshack.us/img57/9641/przepustnica0mt9sb.th.jpg (http://img57.imageshack.us/my.php?image=przepustnica0mt9sb.jpg)
przepustnice odkrecilem i odkrecilem toto, co zaznaczylem na czerwono. sam mechaniczny zawor zaznaczylem na zielono. z niego wychodzi tuleja, ktora da obracac sie w obie strony bez problemu (do wyraznego oporu, oznaczajacego koniec ruchu..) na ta tuleje wchodzi element zaznaczony na czerwono i steruje nim chyba magnetycznie, bo sa w nim dwie blaszki, jakby "biegunowe".
uszczelki pomiedzy elementem zaznaczonym na zielono a przepustnica nie wyciagalem, bo nie odkrecalem go.. a gumowa uszczelka, o ktorej mowilem jest pomiedzy przepustnica a kolektorem.
kelly bundy
17-05-06, 07:13
Witam ponownie,własnie zamuwiłem uszczelke która znajduje sie pomiedzy przepustnica a kolektorem ssącym,zamuwiłem ją w ASO Honda Auto Kopex w Katowicach koszt 76 zł (szok) nie wiem skąd oni te ceny biora ale mniejsza oto.W najblizszych dniach zabiore sie za czyszczenie przepustnicy,potem reset kompa i zobaczymy czy to cos pomoze na moje dolegliwosci a raczej mojej Hondy.Dam znac jak mi poszło.Pozdrawiam
[ Dodano: Pon 22 Maj, 2006 ]
Kurde nie umie zdjecia załączyć!!!!!! jak sie to robi,pomocy!!!!! :cry:
Kurde nie umie zdjecia załączyć!!!!!! jak sie to robi,pomocy!!!!! Crying or Very sad
Kurde nie umie zdjecia załączyć!!!!!! jak sie to robi,pomocy!!!!! Crying or Very sad
http://img117.imageshack.us/my.php?image=obraz0019fp.jpg
Juz umie zdjecia wklejac,czy teraz mógł by mi ktos pokazac ten silniczek??
[ Dodano: Czw 25 Maj, 2006 ]
hallo!! pomoże mi ktoś?? co z tym nieszczesnym krokowym !!!!!
heyah. podlacze sie do tematu bo mam problem z tym samym elementem i silnikiem :sad:
wedlug opinii mechanika z autowestu, "zawor regulacji wolnych obrotow EAVC" znajduje sie w dolnej czesci obudowy przepustnicy (a wlasciwie jest do niej przykrecony). zapewne ma racje, bo po odpieciu zasilania (kostka od strony przegrody silnik/wnetrze) civic nie gasnie i po rozgrzaniu obroty otrzymuja sie na poziomie +-1500rpm i nieznacznie faluja z dosyc szybka czestotliwoscia. jezdzic niby sie da, ale odpuscilem.. :?
Cześć,
mam takie samo auto, któe tak samo zachowuje się po odpięciu wtyczki z zaworka IAC (bo to właśnie o nim piszesz a nie o EAVC). Napisz proszę, jaka jest przyczyna, że chcesz czyścić i zdejmować ten zawór?
U siebie eksperymentowałem z IAC, czyszczeniem przepustnicy i śrubką regulacji wolnych, aby nieco podnieść obrotu biegu jałowego. W obecnej chwili znajdują się one na pierwszej cienkiej kresce lub trochę powyżej niej, pod cyferką "1". Czy kreska ta oznacza 750 rpm czy 500rpm? To w sumie zasadnicza róznica, bo jeśli 750rpm to wszystko jest OK.
pzdr
Trza użyć opcji szukaj.
Dla ułatwienia dział teksty - czyszczenie silnika krokowego.
Trza użyć opcji szukaj.
Dla ułatwienia dział teksty - czyszczenie silnika krokowego.
I w dziale teksty "Czyszczenie silnika krokowego" znajdę informację jaka jest rzeczywista prędkość obrotowa silnika gdy obrotomierz pokazuję pierwszą kreskę poniżej "1" oraz jakie niedomagania występują w samochodzie kolegi, na któego post odpowiedziałem? :?:
P.S. Opcji szukaj użyłem i wiem jak się to robi.
Pozdrawiam.