PDA

Zobacz pełną wersję : Uzupełnienie czynnika chłodzącego w klimatyzacji

berserker1
12-04-09, 19:13
Posiadam moja hondę od października zeszłego roku więc nie miałem za bardzo okazji sprawdzić działania klimatyzacji - oczywiście włączałem średnio raz na tydzień w okresie zimy. Teraz gdy temp. w ostatnich dniach trochę się podwyższyła zauważyłem, że powietrze wylatujące z kratek nawiewu przy włączonej klimie może mieć temp. ,,na czuja" między 10 a 15 stopni - to chyba trochę za wysoko jak myślicie - za bardzo to się tym nie schłodzi wnętrze auta? Nie wiem czy pierwszy właściciel w ogóle uzupełniał klimę - auto z rocznika 2000.
Czy przyczyną może być właśnie mała ilość czynnika chłodzącego i czy po jego uzupełnieniu efekty będą zauważalne? Chyba że coś innego jest przyczyną?
Może ktoś wie jaki jest koszt nabicia gazu (ewentualnie koszt z odgrzybianiem, chociaż nie czuję jakiegoś brzydkiego zapachu z nawiewu) i ile czasu trwa taki zabieg? Z góry dzięki za porady!

kicer
12-04-09, 20:14
Zabieg taki trwa ok godziny do półtorej.
Przyczyną złego działania klimy może być już zużyty czynnik, lub jego niedobor.
Koszt całej operacji w zależności od serwisu wacha się od 100 (za same napełnienie klimy) do ok 300 zikos za pełen zestaw z odgrzybieniem. Do tego przydało by się wymienić filtr przeciwpyłkowy.
Temperatura na wylotach z nawiewów powinnay wynosić poniżej 10 stopni, cos ok 7 najlepiej.

MikeFoto
12-04-09, 21:22
Koszt całej operacji w zależności od serwisu wacha się od 100 (za same napełnienie klimy) do ok 300 zikos za pełen zestaw z odgrzybieniem.

Odgrzybianie polecam zrobić samemu, naprawde nie warto przepłacać.
W TYM POŚCIE (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showpost.php?p=649560&postcount=10) opisałem w jaki sposób można samemu przeprowadzić odgrzybianie.

berserker1
14-04-09, 18:11
Dzisiaj byłem na uzupełnieniu klimy - okazało się że jest o połowę za mało chłodziwa. Mierzyłem na wylocie z nawiewów termometrem i jest teraz 7 stopni - czy może być też jeszcze niższa temperatura klimy?
Wyciągnąłem filtr kabinowy - zauważyłem że bez niego leci zimniejsze powietrze i z o wiele większą siłą... Czy można nie używać tego filtra bez jakichś negatywnych skutków dla samochodu?

suchy2004
14-04-09, 18:36
Dzisiaj byłem na uzupełnieniu klimy - okazało się że jest o połowę za mało chłodziwa. Mierzyłem na wylocie z nawiewów termometrem i jest teraz 7 stopni - czy może być też jeszcze niższa temperatura klimy?
Wyciągnąłem filtr kabinowy - zauważyłem że bez niego leci zimniejsze powietrze i z o wiele większą siłą... Czy można nie używać tego filtra bez jakichś negatywnych skutków dla samochodu?

Można jak chcesz żeby Ci piasek i liście lecialy w oczy. Temperatura 7 stopni jest jak najbardziej optymalna i prawidłowa do schłodzenia samochodu.

kicer
14-04-09, 22:43

Proponuje zostawić filterek bo syf z zewnątrz będzie ci się zbierał na parowniku (liście, piasek itp) i z czasem zacznie to gnić (wilgoś na nim jest jako że jest chłodniejszy od otoczenia) a wtedy pozbyć się tego tragedia...

Vex
15-04-09, 18:22
Zmierzylem i ja co na zdrowiu zostawi chyba slad :) Wyszlo 6.8C (przy temp. zewn. 15C). Mialem nieporeczny termometr pokojowy, elektroniczny i musialem go trzymac na centralnym wylocie zeby nie spadl. Dluzej nie wytrzymalem :) Na podstawie powyzszych postow mozna stwierdzic ze jest ok.

berserker1
15-04-09, 19:28
A można nastawić żeby sprężarka wyłączała się np. przy 3 stopniach ?
Obawiam się że jak założę nowy filtr kabinowy to chłodzenie nie będzie tak wydajne jak bez filtra - a wy jak sądzicie, sprawdzał ktoś może temperaturę przy założonym filtrze i bez niego?

Vex
15-04-09, 19:41
Filtr nie ma nic wspolnego z temperatura. Stwarza tylko opor, stad predkosc powietrza inna. Ja temperature mierzylem przy filtrze. Jak wyjmiesz to potem jak wlaczysz nawiew bedziesz slyszal bardzo przyjemne szeleszczenie lisci w kratkach ktore nie moga wypasc.

http://img145.imageshack.us/img145/2290/zdjcie0078.jpg

crash
15-04-09, 21:17
to ja sie wtrace i polecam zrobic nastepujacy zabieg jaki dzisiaj ja zrobilesm bo mnie szlag trafial bo na 1 i 2 biegu nawiewu slyszalem jak jakis listek pyka u cyka w okolicy schowka.... wiec zrobilem tak.... :
- wywalilem schowek i wyjalem filtr kabinowy... nie mialem dzisiaj nowego bo sklepy byly juz pozamykane wiec wytrzebalem skubanca z calego syfu i do weekendu go zostawie....
- bez filtra i z otwartym mocowaniem tego filtra właczyłem nawiew.... tak jeblo liscmi i innym syfem ze cała fura do odkurzania... sam sie nie spodziewalem ze az tego tyle tam bedzie....
- jak wyleci to co mialo wylecieic to odkrecamy od spodu silnik z wirnikiem... przykrecony na 3 srubach ... w mojej ma9 dochodzi do niego wtyczka z niebieskim kablem, trzeba tą wtyczke odpiac bo inaczej wirnik nam nie wyjdzie... trzeba uzyc delikatnej sily... i oczom ukazuje sie zasyfialy, pelel lisci wirnik.....
- czyscimy wsio jakims pedzlem na sucho itp... jak mamy pod reką sprezone powietrze w sprayu albo sprezarke to dmuchamy w otwor po wirniku i otwor od filtra powietrza i jeszcze powinno nam troche tego syfu wyleciec.... pozniej jeszcze wlozylem w ta dziure rure od odkurzacza .....
- montujemy wsio tak jak bylo....
-odkurzamy caly samochod....
- cieszymy sie bo sila nawiewu sie wzmocnila a hałas jest znacznie mniejszy i mamy prawie luksus :D

yasir_15
20-05-09, 19:46
Witam odświeże trochę temat, a mianowicie chodzi mi o ilośc gazu w układzie klimatyzacji. Książka od urządzenia mówi ze 550g..?? Czy napewno...?? Ogólnie po wymianie parownika i osuszacza nabijam gaz.. i z okolic parownika dobiegaja świsty tak jakby gaz uciekał(po oddessaniu jest cały czas 550g) Temperatura przy kratce schodzi do 5stopni. Nie wiem może to przez to, że jest za mało gazu..?? może zawór rozprężny wydaje takie dżwieki..? potrafi ktoś pomóc..??

MikeFoto
20-05-09, 22:27
Witam odświeże trochę temat, a mianowicie chodzi mi o ilośc gazu w układzie klimatyzacji. Książka od urządzenia mówi ze 550g..?? Czy napewno...?? Ogólnie po wymianie parownika i osuszacza nabijam gaz.. i z okolic parownika dobiegaja świsty tak jakby gaz uciekał(po oddessaniu jest cały czas 550g) Temperatura przy kratce schodzi do 5stopni. Nie wiem może to przez to, że jest za mało gazu..?? może zawór rozprężny wydaje takie dżwieki..? potrafi ktoś pomóc..??

Dokładnie tyle (550g) weszło do mojej hanki podczas serwisu. Zdaje sie ze sprawdzalem tez w dokumentacji serwisowej Hankii pisali takze o takiej ilosci.
Jesli chodzi i swist to jak klima sie zalacza to slychac szum jakby ze schowka. Nie wydaje mi sie jakby gazu bylo za malo , co wiecej jak było wlasnie za malo (przed serwisem) to owego swistu slychac nie bylo i klima nie chodzila tak efektywnie jak po. Dodam ze maszynka wypompowala 310g czynnika (wiec jakby 240g bylo za malo).

Temperatura 5st jest bardzo dobra (gdzies czytalem , ze powinno byc 7st) jesli uklad jest szczelny (maszynka to zazwyczaj sprawdza) to niema sie co martwic tylko jezdzic :)

Xus
21-05-09, 02:29
a s;yszeliscie o jakiejs magicznej puszcze z preparatem ktora wsadza sie do auta wlacza klime na 10min zamyka cale auto i preparat jaki sie wydobywa czysci i odgrzybia klime??cos takiego KLIK (http://cgi.ebay.co.uk/CARPLAN-Car-Air-Conditioning-Cleaner-Air-Con_W0QQitemZ270291577239QQcmdZViewItemQQptZUK_Car sParts_Vehicles_CarParts_SM?hash=item270291577239&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1689|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A1|293%3A1|294%3A50)

MikeFoto
21-05-09, 08:23
a s;yszeliscie o jakiejs magicznej puszcze z preparatem ktora wsadza sie do auta wlacza klime na 10min zamyka cale auto i preparat jaki sie wydobywa czysci i odgrzybia klime??cos takiego KLIK (http://cgi.ebay.co.uk/CARPLAN-Car-Air-Conditioning-Cleaner-Air-Con_W0QQitemZ270291577239QQcmdZViewItemQQptZUK_Car sParts_Vehicles_CarParts_SM?hash=item270291577239&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1689|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A1|293%3A1|294%3A50)

Czytalem opinie, że kicha straszna. Ja osobiscie odgrzybianie robie sam, wystarczy kupic specjalna pianke w areozolu z dlugim wezykiem (absolutnie nie warto tego robic w serwisie klimy bo zrobia dokladnie to samo i skasuja 50zl! ) ktory sie wprowadza do kazdego nawiewu i natryskuje powoli wyciagajac wezyk.

U mnie ten preparat sprawdza sie wysmienicie.

Jesli chcialbys jednak skuteczniej usunac grzyby i zarazki z nawiewow - to zrob ozonowanie (koszt ok 100zl). Ale to juz musisz pytac w serwisie klimy - potrzebna specjalna maszynka.

virusek
21-05-09, 15:40
Ja czyściłem sam i nic nie śmierdzi. Polecam czyszczenie samemu
Raz płynem Wurth http://www.autokosmetyki.pl/wĂźrth_serwisowy_preparat_do_dezynfekcji_klimatyza cji_z_sonda_dl_80_cm_ze_specjalna_dysza_rozpylajac a,p793.html
a raz Moje Auto NANO http://www.autokosmetyki.pl/moje_auto_nano_silver_klimatyzacja_preparat_do_czy szczenia_klimatyzacji,p362.html
Moim subiektywnym zdaniem Wurth lepszy
O puszce też słyszałem że kaszana. W końcu masz czyścić układ klimy i kanały nawiewu a nie fotele i podsufitkę :D

yasir_15
22-05-09, 09:16
Tzn. ze jak mi syczy tak co kilka minut to nic niepokojacego..?? myslalem ze moze ten zawor wysokiego ciśnienia nie robi już roboty..??

MikeFoto
22-05-09, 16:55
Tzn. ze jak mi syczy tak co kilka minut to nic niepokojacego..??

TTTM, czyli Ten Typ Tak Ma :p

homan5
22-05-09, 18:29
Podepnę się do tematu Moja klima działa w pożo chodzi mi jedynie o zapach -raz na jakiś czas czuję jakby ulatniający się azot ostatnio było tak żerano bez klimyy czuć ten odur a po włączeniu klimy ustało Klima po przeglądzie filtr kab wymieniony szczelność sprawdzona podciśnieniem-wysysanie Gdyby to grzyby to cuchło by prawie cały czas i zapach inny nawet nawiew wyjmowany był z powodu naprawy nadmuchu(1wszy bieg)POmóżcie bo irytujące to jest anie mam pojęcia co to może być Civ MB4 A co do napełn klimy to u mnie wy ssane 450 g a napełn 610g czynnika czy nie za dużo napompowane?

MikeFoto
22-05-09, 19:04
Podepnę się do tematu Moja klima działa w pożo chodzi mi jedynie o zapach -raz na jakiś czas czuję jakby ulatniający się azot ostatnio było tak żerano bez klimyy czuć ten odur a po włączeniu klimy ustało Klima po przeglądzie filtr kab wymieniony szczelność sprawdzona podciśnieniem-wysysanie Gdyby to grzyby to cuchło by prawie cały czas i zapach inny nawet nawiew wyjmowany był z powodu naprawy nadmuchu(1wszy bieg)POmóżcie bo irytujące to jest anie mam pojęcia co to może być Civ MB4 A co do napełn klimy to u mnie wy ssane 450 g a napełn 610g czynnika czy nie za dużo napompowane?

Co do ilosci czynnika to jest ok, zawsze daje sie ciut wiecej bo w przewodach miedzy maszyna a zaworami ukladu klimy takze jest kilkadziesiat dodatkowych gramow czynnika, ktory nie jest wpompowywany.

Jesli chodzi o nieprzyjemny zapach, sprzawdz, przetkaj najlepiej przy pomocy sprayu do czyszczenia klimy, wężyk odprowadzający skroploną parę wodną z parownika. Na ponizszym schemacie w czerwonym kółku:

Od strony silnika wychodzi ze ścianki grodziowej pod akumulatorem.
http://img15.imageshack.us/img15/8720/beztytuuinc.jpg

homan5
22-05-09, 19:30
Dzięki jak to sprawdzę to napiszę czy pomogło

Woda odpływa więc odpływ nie jest zatkany co oznacz nieznalezienie przyczyny Muszę szukać dalej

darp4
23-05-09, 09:40
A u mnie po spuszczeniu czynnika okazało się, że było go 145g i jeszcze kompresor się załączał. Po nabiciu weszło 525g i teraz pytanie czy to nie za mało???

MikeFoto
23-05-09, 21:20
A u mnie po spuszczeniu czynnika okazało się, że było go 145g i jeszcze kompresor się załączał. Po nabiciu weszło 525g i teraz pytanie czy to nie za mało???

Nie to nie za mało. Instrukcja serwisowa mówi o ilości czynnika 550g (+0g, - 50g) czyli generalnie ilości czynnika musi się mieścić w zakresie 500-550g. Przekroczenie wartości zalecanej , może prowadzić do uszkodzenia spręzarki klimy, za mała ilość czynnika zmniejsza skuteczność chłodzenia.

Stronka z manuala:
http://img2.imageshack.us/img2/7541/51552939.jpg

darp4
24-05-09, 21:27
Czyli gra muzyka :) znaczy się jeżdżę w czapce i szaliku;) haha Dzięki za info.Myślałem, że serwisant chce na mnie oszczędzić.

Vex
31-05-09, 21:00
Dzisiaj zauwazylem ze podczas uzywania klimatyzacji ze srodkowej i tylko ze srodkowej kratki wentylacyjnej wylatuje cos co wygada jak skroplona para. Taki efekt jakby otworzyl lodowke w lato. Normalne to chyba nie jest ... ? Czyzby cos sie zatkalo i skrapla sie do srodka ? Najdziwniejsze ze tylko w jednej kratce i to srodkowej ...

MikeFoto
31-05-09, 22:04
Dzisiaj zauwazylem ze podczas uzywania klimatyzacji ze srodkowej i tylko ze srodkowej kratki wentylacyjnej wylatuje cos co wygada jak skroplona para. Taki efekt jakby otworzyl lodowke w lato. Normalne to chyba nie jest ... ? Czyzby cos sie zatkalo i skrapla sie do srodka ? Najdziwniejsze ze tylko w jednej kratce i to srodkowej ...

Wiadomo, że klima wysusza powietrze - może masz Honde z nawilżaczem powietrza :p :). A na powaznie, także nie wydaje mi się to normalne. Czy ta para, dymek ma zapach?

Vex
01-06-09, 18:26
Zupelnie bez zapachu. Powietrze jest chlodne no i zagadka ze tylko ze srodkowej kratki :) Co dziwne zauwazylem to w trasie. Dzis jadac spokojnie po miescie nic takiego nie bylo

MikeFoto
01-06-09, 18:35
Zupelnie bez zapachu. Powietrze jest chlodne no i zagadka ze tylko ze srodkowej kratki :) Co dziwne zauwazylem to w trasie. Dzis jadac spokojnie po miescie nic takiego nie bylo

Jesli bez zapachu wykluczam raczej, żeby ulatniał się czynnik lub coś przegrzewalo (np instlacja). Może kurz/pyłki masz w nawiewach :). A jaka kondycja filtru pyłkowego?

Vex
01-06-09, 21:49
No wlasnie nie zdazylem jeszcze do niego zajrzec. Musze tez odkrecic i przeczyscic wentylator bo slychac czasem liscie. Moze cos dziwnego zachodzi.