Zobacz pełną wersję : słaba iskra w b16a1
Witam,
nie moge odpalić auta,bo mam za słabą iskrę.Wymieniłem moduł,palec,kopułke,cewka jest ok,przewody idące z kompa do aparatu też przedzwoniłem miernikiem i są ok,przewody i świece pożyczyłem od kumpla i też nic nie dało. Co moge jeszcze sprawdzić,co odpowiada za iskrę w aparacie???
skolopendra
12-04-09, 18:27
a skąd ten wniosek że to wina iskry?
tak podejrzewam,bo wykręcałem świece i je sprawdzałem i na każdej świecy iskra była słaba,tzn.mizernie wyglądała i była taka biało-czerwona
Może być upalona cewka w aparacie zapłonowym lub przebicie. Ale niekoniecznie jest to wina słabej iskry jak piszesz to, że nie chce Ci odpalić. A działo się coś wcześniej, pompa paliwa działa, rozrząd ani nic nie było ruszane?
wcześniej miałem problem z aparatem,tzn. padła mi cewka i moduł
problem słabej iskkry rozwiązany-fajki za lużno wchodziły na świece,ale auto dalej nie odpalało czego przyczyną był przesunięty rozrząd:mad: na wałku ssącym
Pewnie źle złożony bo raczej wykluczam przesunięcie.
rozrzad był dobrze ustawiony,nie wiem co spowodowało jego przesunięcie:confused:
co najgorsze dzisiaj ustawiłem na nowo rozrząd i odpala ale chodzi jak traktor,jak dodaje gazu to prawie nie reaguje,kręci tylko do 2000obr/min i wywala mi błąd 9 na kompie(czujnik położenia 1-szego cylindra)
rozrząd ustawiłem na znakach, zapłonu nie wyprzedzałem nie wiem o co chodzi
Źle ustawiony rozrząd masz lub zapłon. Pokręć samym aparatem zapłonowym, jak nie pomoże to źle ustawiłeś rozrząd. Aha i upewnij się jeszcze, że masz dobrze podłączone kable wysokiego napięcia ;)
wszystko jasne,niedokładnie złożyłem aparat zapłonowy a konkretnie górną cewke i ona powodowała wywalanie błędu 9 i złe podawanie paliwa
dzisiaj troche polatałem hanką i jak narazie wszystko ok:D