PDA

Zobacz pełną wersję : Pad skrzyni [edit] na szczescie tylko sprzeglo

maciek
07-01-05, 11:20
Jak mozna sie domyslac po tytule :) zepsulem skrzynie, a raczej ja dobilem bo cos tam sie juz dzialo w niej wczesniej.
Jako ze nie znam sie specjalnie w tym temacie mam prosbe o identyfikacje problemu ... wypisze mniej wiecej objawy.

Na postoju:
- kazdy bieg mozna wrzucic bez problemu, w sumie nic takiego sie nie dzieje
- po wrzuceniu 1 oraz 2-ki i totalnym wysprzegleniu slychac jakby "mielenie srubek"
- wsprzeglaniu jedynki towarzyszy jednostajny zgrzyt od poczatku do konca skoku pedalu, na koncu wystepuje szarpniecie

Podczas jazdy:
-Na wcisnietym do konca sprzegle zmiana biegu wyglada tak jakbym wcisnal sprzeglo tylko 1/4 skoku czyli jeden wielki zgrzyt.
- Wsprzeglenie tak samo jak na postoju na 1-ce, choc czasem udaje sie wsprzeglic bez zadnego zgrzytu
-zdarzylo mi sie ze pedal sprzegla po prostu "zmiekl" i mozna bylo sobie go wciskac do woli ale sprzeglo tak naprawde juz nie dzialalo.

Reasumujac.
docisk czy skrzynia, a moze docisk i skrzynia?
Pozdrawiam.

sc0rpion
07-01-05, 11:33
na moj gust tarcza poszla
docisku rowniez nie wykluczam
nie dowiesz sie dopoki nie wyjmiesz skrzyni

GoorY
07-01-05, 11:45
moze i pompa sprzegla miec swoj udzial

kenny
07-01-05, 12:15
A u mnie na zimno to na luzie jedzie. Niezły bajer co? Pewnie pół skrzyni pływa w teflonie. Tak to jest jak się kupuje z ogłoszenia...
Czeka mnie chyba drogi przegląd :(

sc0rpion
07-01-05, 12:22
Kenny sprzeglo do roboty

Tomo
07-01-05, 12:23
i radzilbym w trybie ekspresowym bo skrzynie do B16 sa b.drogie

Rikoo
07-01-05, 12:24
oj sa drogie jak sie jeszczeje znajdzie :D

kenny
07-01-05, 12:56
No to PKP. Macie namiary na dobry serwis?

LIO
07-01-05, 15:58
Ja proponuje rozbierac jak najszybciej i nic nie wrzucac, nie zgrzytac itd. Bardziej stawialbym na sprzeglo, docisk, lozysko, ale jak tak na sile powrzucales biegi, to kto wie, jak tam skrzynia wyglada...

kenny
07-01-05, 17:10
Biegi wchodzą spoko. Niektóre minimalnie haczą, ale to wina patyka (krzyżak do wymiany). Rozbierać, rozbierać. ;) tylko gdzie?

Koser
10-01-05, 13:04
- po wrzuceniu 1 oraz 2-ki i totalnym wysprzegleniu slychac jakby "mielenie srubek"

mam to samo właśnie wróciłem z ASO. Lozyska do wymiany i może coś jeszcze. Trzeba rozbierać skrzynie taniej kupić jaką uzywke. No i właśnie szukam skrzynni do mojej hani o oznaczeniu S40

maciek
22-02-05, 09:03
Odgrzewam kotleta sprzed miesiaca z mysla o potomnych :) (archiwum)
A wiec okazalo sie ze szlag trafil cale sprzeglo.
Tarcza: wypadla jedna sprezynka i narobila balaganu
Docisk: sloneczko porzadnie naciete i powyginane (patrz wyzej)
Lozysko oporowe - zbyt oporowe - masakra.

Fotki moge zalaczyc ale nie wiem czy jest sens, moze ktos osiwieje jak zobaczy.

Kompletne sprzeglo kupilem w SAGA AUTO ul ordona wawa za 492zl
Za wymiane zaplacilem 300zl :)
Pozdrawiam.