Zobacz pełną wersję : pojemnosć baku - kontrolla paliwa- rozbieżnośći...
Piotrek Klag
01-03-06, 23:28
Witam!
Zastanawiam sieskad bierze sie pewna rozbiezność...
Mam to co widać w opisie i w książce serwisowej faszystoweskiej mam że mam 45 litrowy bak.
NIe było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że czerwona kreska paliwa (mój civic nie ma kontrolki rezerwy nie widzieć czemu) - czyli rezerwa zapla sie juz po zużyciu około 25 litrów paliwa czyli po przejechaniu powiedzmy 350 km - średnie spalanie na poziomie 7-8 plitrów pi * drzwi.
Skąd sie bierze taki rozstrzał - rezerwa powinna byc na poziomie 7 litrów więc jeszce brakuje jej conajmniej 12 litrów? - wiemd że na forum 100 razu o tym było ale nie tak dokładnie jak teraz pytam.
Wszystko wskazuje na to że że wskazniki sa ok - tankuje to auto od 8 miesięcy do pełna 5 razy w miesiącu i wszystko jest OK ale dziwie sie dlaczego tankuje to auto tak często.....
p.s. zauwazyłem że jak jest mało paliwa to auto nie pali od razy za pierwszym razem w sensie przekręcasz kluczych i ciach tylko zrobi yyy raz lub dwa. Jak ma paliwo powyżej czerownej kreski to zawsze od ręki pali no chyba że -20 przypierdzieli ;)
Zdefiniuj "do pełna". Bo, widzisz, ja po odbiciu na stacji potrafię zalać do siebie jeszcze 7-8 litrów.
Druga sprawa - odpowietrzenie baku to Civic ma fatalne, dziwnie szybko spada kreska benzyny po połowie baku. A mając na pełnym - powoli spada.
ta sama sytuacja co u mnie... mysle ze to jednak wina wskaznikow sa cholernie nie dokladne!! :evil: jak jest full to spada powoli jak jest polowa to leci jak oszalale i staje na rezerwie... jesli chodzi o odpalani przy niskim stanie benzyny to mam to samo....
Ja mam to samo ,ale to narazie moj pierwszy bak w tym autku :) Zalalem do pelna kiedy wskazowka byla juz na rezerwie i weszlo mi tylko 30 litrów, po przejechaniu 100 km wskazowka dopiero zaczela spadac i to dosyc szybko, po 300 km jest juz prawie przy rezerwie, nooo mozna powiedziec ze 1/4 baku, bo ten wskaznik pokazuje jak chce.
Teraz mam pytanie : ile wkoncu wynosi pojemnosc tego baku ??Wydawalo mi sie ze 40 ltr , a nie jak kolega napisal 45. Wiadomo,ze taki wskaznik jest niedokladny ale jednak jak sie na niego patrzy i tak szybko spada to denerwuje :grin: choc i tak wiadomo ,że nie jest to dokladny stan paliwka.
Piotrek Klag
02-03-06, 07:19
Ja mam to samo ,ale to narazie moj pierwszy bak w tym autku :) Zalalem do pelna kiedy wskazowka byla juz na rezerwie i weszlo mi tylko 30 litrów, po przejechaniu 100 km wskazowka dopiero zaczela spadac i to dosyc szybko, po 300 km jest juz prawie przy rezerwie, nooo mozna powiedziec ze 1/4 baku, bo ten wskaznik pokazuje jak chce.
Teraz mam pytanie : ile wkoncu wynosi pojemnosc tego baku ??Wydawalo mi sie ze 40 ltr , a nie jak kolega napisal 45. Wiadomo,ze taki wskaznik jest niedokladny ale jednak jak sie na niego patrzy i tak szybko spada to denerwuje :grin: choc i tak wiadomo ,że nie jest to dokladny stan paliwka.
1. wg Manuala niemieckiego którem mam mam razem z autem pojemnośc = 45 litrów dla tych Coupe.
2. To jest fakt do połowy luz a potem przeopaśc i rezerwa.
3. LAnie do bakupaliwoi jak już odskoczy dzyndzel na stacji b. to juz katorga bo trzeba ręcznie wlewać i mnie wtedy krew zalewa.....
4. MOże ejst jakiś pomysł na odpowietrzenie tego baku ?
5. Z czego wynika to jego odpalanie nie na raz jak jest mniej paliwa - słyszałem że wiele kupejek tam ma......
3. LAnie do bakupaliwoi jak już odskoczy dzyndzel na stacji b. to juz katorga bo trzeba ręcznie wlewać i mnie wtedy krew zalewa...
Sama przyjemność i kwintesencja tankowania... ;)
u mnie gdy wskazówka jest pośrodku czerwonego pola , jest w baku jeszcze 10 litrów .też nie mam kontrolki .
Piotrek Klag
02-03-06, 08:51
u mnie gdy wskazówka jest pośrodku czerwonego pola , jest w baku jeszcze 10 litrów .też nie mam kontrolki .
kumam - tylko tak jak pisałem i pewnie u Ciebie jest ten problem że potem z osplaniem juz nie jest tak słodko jak normalnie że ciahc kluczyk i wio - chyba że ty masz wyjątkowe cupue - dwa to fakt że nie powinno sie jeździć na oparach bo sam syf z dna baku leci i warto do 1/3 max ciągnąc baku
JAk masz malo paliwa (zalezy jeszcze jak malo) i auto stoi dodatkowo na pochylej nawierzchni to moze sie tak dziac, bo pompa nie zasysa tyle paliwa co potrzeba, tylko lapie troche powietrza, u mnie nie bylo takiego problemu jak mialem malo paliwa, a jak tankowalem to pierwszego strzalu to nie musialem wcale dolewac 7 litrow tylko moze z 0,5 ltr, zreszta sprawdze dokladnie przy nastepnym tankowaniu. :wink:
wskaznik plaiwa jest niedokladny jesli jest wieksza ilosc paliwa, natomaist jest dosc dokladny jak jest tego paliwa coraz mniej
moja rada: zalej do karnistra zupe wsadz do bagaznika i wyjezdz caly bak az tobie zgasnie, wtedy bedziesz wiedzial ile jeszcze tobie zostalo paliwa (jestes wzrokowcem-bo jestes facetem wiec powinienes zapamietac pozycje wskazowki)
co do tankowania ponad 45 litrow, to rowniez u mnei jest tak ze po pstryczku dolewam jeszcze troche (tankuje na samoobslugowej tak wiec musze cos z tym paliwem zrobic :D) moj rekord to bylo 8 litrow po pstryczku, tylko ze trzeba trzymac pistolet wyzej troche i naprawde powoli lac) - jeszcze jedno efektem takiego tankowania moze byc kaluza paliwa po nocce
efektem takiego tankowania moze byc kaluza paliwa po nocce
Bo w taki sposób do pełna to tankuje się albo przed podróżą albo bardzo rano. Problem różnicy temperatur.
ja tam uważam, ze te wskaźniki nie sa wcale niedokladne....
u mnie jest tak, ze jak spadnie wskzówka na min to wiem, ze moge przejechac okolo 100km po trasie lub ok 70 w miescie. I faktycznie wskazóka opada bardzo nieliniowo, ale w koncówce trzeba rozróżnic czy jest na samym dole czy na samym dole na czerwonym-bo to jest jednak róznica...
Co do zapalania... Chyba wszystkie tak maja(nie tylko qp), ze jak jest malo wahy to pala za 2-3 razem czasem... Nawet czytałem aw jakiiejs ksiazce obsługowej hondy, ze jezeli parkuje sie na pochłoscii (wjazd do garażu/podjazd) o nachyleniu powyzej 30st to nie zaleca sie jazdy z malą iloscia paliwa...
I tak nawiasem mówiać-u siebie moge nalac pod korek i nie ma problemu... W drugim civicu którego mam nie jest moze tragicznie-ale odskakuje duzo wczesniej... Co egzemplarz to inny...
A z odpowietrznikami jest tak, ze te kanały (jak i cały wlew po ta plastikową osłona)koroduje i dzieją sie dziwne rzeczy... Warto co jakis czas wypłukac zbierajacy sie tam (pod odłona) piach... Jak sie go nazbiera to trzyma wilgoc i koroduje wszystko..
co do tankowania ponad 45 litrow, to rowniez u mnei jest tak ze po pstryczku dolewam jeszcze troche (tankuje na samoobslugowej tak wiec musze cos z tym paliwem po nocce
Ja też tankuje na samoobslugowej tylko już odłuczyłem się tankowania za gotówke jak jeszcze 15pln zostało i bak pełny :(, teraz płace kartą i po problemie.
W Krakowie 100m od Neste jest stacja Shella i co najlepsze tną się na grosze i to mi sie podoba. Jak jedna obniży o 1gr to druga wyrównuje. Także to chyba najtańsze stacje w KrK,a więc moje ulubione :P
umnie w 5D tez tak jest ze powyzej polowy bardzo powoli ubywa paliwa a ponizej polowy to dopier...la. tak to chyba juz wszystkie cify maja. a jak chodzi o odpowiatrzanie to umnie tez jest krucho ztym.
jezdze przewaznie na paliwie od dolnej kreski do srodkowej, niechce zabardzo wyjdzac paliwa dokonca aby tego syfu ciagnac z spodu baku i a propo tego zna ktos dobry sposob na oczyszczenie baku z tego syfu?
a propo tego zna ktos dobry sposob na oczyszczenie baku z tego syfu?
miec malo paliwa w baku1-2 litry max
znalezc cieply dzien i 3 h czasu
postawic auto na kanale
wyjac tylne siedzenie
wyjac pompe pliwa
odkręcić dolna srube w baku-spuscic paliwo
w razie potrzeby przepłukac
złozyc
roboty nieduzo...
ale ja bym tego nie robił-kiedys zrobiłem i tam naprawde nie ma syfu... :shock:
- predzej czesciej bym wymieniał filtr paliwa :smile:
;)
Piotrek Klag
02-03-06, 22:50
[...]
ale ja bym tego nie robił-kiedys zrobiłem i tam naprawde nie ma syfu... :shock:
- predzej czesciej bym wymieniał filtr paliwa :smile:
;)
a ja w dupie mam i raz na 10.000 filtr do wymiany i tyle - jakkoslik widze że temat przyciągnac troche uczestnikó forum i mnie dalej troche wkurza co z tym jest że taka mało paliwa mi tam wlatuje ;)
Moze masz jednak bak 38l? Co prawda z tego co wiem byly takie tylko w niektorych modelach z Kanady (ja mam wlasnie 38l :) ) ale moze ktos go u Cibie wymienial or sth...
Piotrek Klag
03-03-06, 14:41
Moze masz jednak bak 38l? Co prawda z tego co wiem byly takie tylko w niektorych modelach z Kanady (ja mam wlasnie 38l :) ) ale moze ktos go u Cibie wymienial or sth...
mam wersje USA i książe oryginalną załaczoną do hani - w sensie Honda Deustchland ;) i tam jest że 45 l wiec jak juz jestem chyba jakis głupi....
....
p.s. zauwazyłem że jak jest mało paliwa to auto nie pali od razy za pierwszym razem w sensie przekręcasz kluczych i ciach tylko zrobi yyy raz lub dwa. Jak ma paliwo powyżej czerownej kreski to zawsze od ręki pali no chyba że -20 przypierdzieli ;)
Mam dokladnie to samo..., ja zawsze 2 razy kluczykami obroce zeby wiecej pompa se pociagla :)