PDA

Zobacz pełną wersję : SWAP - przerejestrowanie

Seb1981
10-04-09, 10:41
Takie krótkie pytanie. Zmieniam silnik z D16y2 na H22a. Powinienem przerejestrować auto? Coś wbić w dowód? Ktoś coś takiego robił jeśli chodzi o formalności?

Werciunia
10-04-09, 10:43
Z tego co się orientuję, teraz silnik jest traktowany jako element wymienny w aucie, więc to tylko do ubezpieczenia chyba się zmieni.

Seb1981
10-04-09, 10:52
Ale do ubezpieczenia bierzesz dowód a w dowodzie jest wbite mniej niż jest :-)

81saren
10-04-09, 11:15
Ale do ubezpieczenia bierzesz dowód a w dowodzie jest wbite mniej niż jest :-)

I dlaczego sie przejmujesz :) masz mniejsze OC
silniki bardzo podobne niewierze zeby niebiescy ogarniari taka sytuacje..
BEZ stresu

taz666
10-04-09, 11:23
Chyba że będzie miał pecha i dorwą go panowie z radiowozu technicznego (do wykonywania "przeglądów technicznych"). Wtedy "miły pan" spojrzy na oznaczenie silnika, odczyta w książeczce pojemność, i uprzejmie poinformuje że ubezpieczenie jest nieważne, po czym doda że kontynuowanie jazdy jest niemożliwe bez ważnego OC. I odholowanie na parking policyjny. Ale takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko, mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło żeby maskę kazali otworzyć...

kenny
10-04-09, 11:45
Lepiej jak będziesz dzwon i dopiero rzeczoznawca z TU zobaczy że jest inny silnik i jeszcze podciągnie to że przez cięższy silnik auto zaczęło się gorzej prowadzić itd a na końcu TU odmówi wypłaty.

Misiekemeryt160
10-04-09, 11:48
dokładnie tak jak KENNY napisął. NAjlepiej iśc to wydziału komunikacji i zgłosić zmiany.Nie powinno byc problemu ze zmianą pojemnośći.

Chaoz
10-04-09, 12:26
ponoc wg ustawy masz 30 dni na zgloszenie zmian w samochodzie ktore powoduja zmiane we wpisie w dowodzie rejestracyjnym. Polisa jest wystawiana na podstawie dowodu.
czyli czysto teoretycznie jesli nie masz faktuyry na silnik i jego wlozenie na ktorej jest data mozesz powiedziec ze "wlasnie to jest jego pierwsza jazda. wsadzli go dziisaj i jeszcze nie zglosilem"

nie wime natomiast jak to sie tyczy przegladu.

ppm702
10-04-09, 22:32
można kombinować, a najbezpieczniej jest zgłosić i ubezpieczalni i wydziałowi komunikacji

Frydzio
10-04-09, 23:00
widzialem takie mixy na jakiejs stronce o swapowanym seju, i wcale nie bylo z tym zadnego biegania i problemow

moskfa
11-04-09, 08:58
musisz jechać na stacje diagnostyczną gdzie stwierdza ze silnik nie zagraza bezpieczenstu i wsystko gra, Z tym Kwitem jedziesz do wydzialu komunikacj, oni daja Ci tymczasowy dowód badz wbijaja adnotacje o zmianach. Czeka sie gdzies tydzien czasu. No i pozniej ubezpieczasz na wiekszą pojemność.

Przy kontorlach polici napewno sie nie skapna ale jak bedziesz miał wypadek i zoreintuja sie ze silnik został zmieniany i nie ma tego w dowodzie ubezpieczalnia nie wyplaci CI pieniędzy.

Silnik jest cześcia zamienną, gdy wymieniasz na ę sama pojemnośc nic nie musisz zgłaszac

tyniek
11-04-09, 09:22
A jesli sie zmieni silnik z 1.6 na 1.6 z tym, ze ten 2 bedzie mocniejszy pod wgledem mocy to czy trzeba cos przerejestrowywac??

ziomal007
11-04-09, 09:30
Pojemność się nie zmienia więc nie musisz.

Ja mam ten sam dylemat teraz :(
Tylko u mnie delikatniej bo z 1.6 na 1.8

moskfa
11-04-09, 10:19
nie musisz u nas placi sie od pojemnosci nie od mocy. Ja tez jestem swizeo po swapie z 1.4 na 1.8 ale czekam do pazdniernika jak mi minie ubzpiecznie :D

Chaoz
11-04-09, 12:54
No i pozniej ubezpieczasz na wiekszą pojemność.

dopiero jak minie ci okres poprzedniego ubezpieczenia. Tak to idziesz do pierwszego lepszego agenta/ oddzialu towarzystwa i wystawiaja ci aneks o zmianie pojemnosci. Wiekszosc nawet nie rekalkuluje skladki i nie kaze doplacac;)

reggi3
11-04-09, 20:27
musisz jechać na stacje diagnostyczną gdzie stwierdza ze silnik nie zagraza bezpieczenstu i wsystko gra, Z tym Kwitem jedziesz do wydzialu komunikacj, oni daja Ci tymczasowy dowód badz wbijaja adnotacje o zmianach. Czeka sie gdzies tydzien czasu. No i pozniej ubezpieczasz na wiekszą pojemność.

czyli co? nie musze mieć nawet papierów z silnika ani umowy kupna? bo coś to, było by za proste ...

kenny
11-04-09, 23:22
Tak było kiedyś. Musiałeś mieć pełno papierów, że silnik kupiłeś legal, a teraz tylko diagnosta.

Tompro
12-04-09, 08:00
A co w przypadku silnika który w danej budzie nigdy nie był seryjnie montowany? Wystarczy, że diagnosta obejrzy i klepnie, że jest ok, czy trzeba coś więcej załatwiać? Np. silnik H22/K20 w Civicu 5/6 gen. Ktoś może już coś takiego załatwiał z rejestracją?

Misiekemeryt160
12-04-09, 08:34
podejżewam że będzie tak samo. Na stacji zbytnio nikt nikt nie będzie się nad tym rozczulał.

moskfa
12-04-09, 08:36
zalezy na jaka stacje diagnostyczna pojedziesz niektorzy sie czepiaja o jakies tam dowody kupna ale jak poszukasz klepnie CI ze jest ok i po sprawie. Mozesz zmeinc na jaki chcesz silnik wazne zeby nie zagrazał bezpieczenstwu

Znalazlem takie cos moze sie sprzyda i rozwieje wwzedlkie wątpliwosci:

Po pierwsze:

- Musisz znać dokładną pojemność i moc silnika w kW
- Jedziesz na stację diagnostyczną i prosisz o kwit potwierdzający zmianę silnika
- z kwitem, kartą pojazdu jeśli jest i dowodem rejestracyjnym jedziesz do wydziału komunikacji gdzie dokonujesz zmian w dowodzie rejestracyjnym. Płacisz za nowy dowód i czekasz aż go wydrukują. Na czas wydrukowania nowego zostawiają ci stary w którym wpisują tylko że zgłoszono zmianę danych.

Możliwe problemy z diagnostą:
- potwierdzenie pisemne pojemności (rzeczoznawca lub ASO)
- zmiana mas pojazdu (rzeczoznawca)
- opinia rzeczoznawcy o dokonanych przeróbkach.
w zasadzie żadna z tych rzeczy nie jest wymagana przez prawo, ale jednak daje ono możliwość (nie wymóg) zażądania powyższych kwitów przez diagnoste.

Problemem jest w większości niewiedza bądź upierdliwość diagnostów i stąd pojawiają się problemy w postaci wymyślanych nagle umów kupna silnika czy innych cudów. Trzeba spokojnie poszukać stacji na której diagności znają się na rzeczy i potrafią sami ocenić czy przeróbka nie zagraża bezpieczeństwu, a nie odsyłanie do rzeczoznawców. Ja objechałem chyba z 15 stacji zanim trafiłem konkretnego gościa

Koszt całej operacji to
- przegląd około 170 PLN
- opłata za dowód i nowe znaki legalizacyjne coś koło 60 PLN (już nie pamiętam dokładnie)

Tompro
12-04-09, 08:52
Czyli jak rozumiem mając znajomego diagnoste to wystarczy tylko, że klepnie? Znaczy nikt nie będzie go za nic ścigał jak nie poprosi o dodatkowe papiery ;)