Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z silnikiem po wymianie rozrządu itp

pejson
09-04-09, 15:46
witam.kupiłem niedawno civica coupe 5g d15b7, ogólnie w bardzo dobrym stanie, zwłaszcza silnik.po kilku tyg. postanowiłem wymienić rozrzad,olej,świece,uszczelke pokrywy zaworów i wyregulować zawory.po odebraniu go z warsztatu wydaje mi się ze jest o wiele bardziej słabszy, a konkretnie nie widze praktycznie żadnej różnicy w momencie gdy wskazówka obrotościomierza przekracza 4 tyś., a wcześniej było wyraznie to czuć.czy może mi któs napisać jaka może być tego przyczyna??bo nie chce pojechac do mechanika i wyjsc na głupka jeśli on stwierdzi, ze wszystko jest ok.

karpik85
09-04-09, 15:51
Albo ustawili Ci źle rozrząd albo za mały luz zaworowy i się nie domykają. Ale najparwdopodobniej rozrząd przestawiony np. o jeden ząbek, a o to nie trudno.

Skoti
09-04-09, 16:17
Kolega ma racje. Sprawdź rozrząd.

albin3
09-04-09, 17:21
Ja stawiam na luz zaworów.Albo świece nie takie.Przestawienie rozrządu to były by kłopoty z odpaleniem.
ps:najlepiej sam zrób bo mechanik robi aby wziąć kasę.

pejson
09-04-09, 18:08
no ale sam raczej nie zrobie bo nie mam o tym zielonego pojęcia

Misiekemeryt160
09-04-09, 18:38
no ale sam raczej nie zrobie bo nie mam o tym zielonego pojęcia

i nigdy nie bedziesz miał dopuki nie spróbujesz.

pejson
09-04-09, 19:13
dobrze kolego ale czy to rozumiesz ze ja nawet nie wiem w ktorym miejscu jest ten rozrzad i gdzie on jest wiec jak mam niby to sprawdzic??

81saren
09-04-09, 19:57
Ja stawiam na luz zaworów.Albo świece nie takie.Przestawienie rozrządu to były by kłopoty z odpaleniem.
ps:najlepiej sam zrób bo mechanik robi aby wziąć kasę.

Tutaj sie niezgadzam bardzo by musial by byc przestawiony zeby autko nieodpalalo...

Powiedz mi czy jak jest zimny , i czy jak sie nagrzeje odczuwasz roznice ??
Jak beda ustawione zle zawory ( za ciasno ) wlasnie na cieplym silniku odczujesz oslabiania..

STAWIAM na rorzad > bierz gablote i jedz do majstra..
Niech sprawdza > tak samo niech ustawia zaplon ( na lampe )
Ciekawe czy pokryja sie znaki przy ustawianiu zaplonu , wtedy wyjdzie jak rozrzad ustawil.

karpik85
09-04-09, 23:07
Tutaj sie niezgadzam bardzo by musial by byc przestawiony zeby autko nieodpalalo...

Powiedz mi czy jak jest zimny , i czy jak sie nagrzeje odczuwasz roznice ??
Jak beda ustawione zle zawory ( za ciasno ) wlasnie na cieplym silniku odczujesz oslabiania..

STAWIAM na rorzad > bierz gablote i jedz do majstra..
Niech sprawdza > tak samo niech ustawia zaplon ( na lampe )
Ciekawe czy pokryja sie znaki przy ustawianiu zaplonu , wtedy wyjdzie jak rozrzad ustawil.

Odnośnie samego ustawiania zapłonu to proponuje wydrukować strone manuala, na której jest opisane jak się to robi, bo 99 % mechaniorów nie będzie wiedzieć o mostkowaniu gniazda diagnostycznego.

JarekEJ2
10-04-09, 23:40
Przerabiałem to w d15b2, na niskich chodzi jak trzeba ale kiepsko się wkręca - jeden ząbek tylko nie pamiętam w którą stronę.