Zobacz pełną wersję : jakie kola i opony???
czesc,
mam eg3 3d.. chcialbym zalozyc 14tki lub 15tki..
szukalem troche po necie i wychodzi na to, ze 4x100 et35-38 z otworem 56,1mm.. jednak w corollach jest tak, ze przy felach 7" trzeba juz zaklepywac ranty (co mam zrobione w mojej) wiec nasunelo mi sie pytanie: czy w civicu jest cos podobnego? czy 7mki wchodza spokojnie i nic nie obciera? mowie o kolach 15"/7" przy 195/50/15... albo nawet o 16"/7,5"...
prosze o opinie..
pzdr
Dominik_bb
07-01-05, 01:19
195/50R15 i jest GIT a jak chcesz 16 to 205/45 R16 i powinno byc oki
ok, dzieki.. a jak z szerokoscia i ET? szeroka flega obciera o cos w tym modelu?? pzdr
a 17 jakie byscie wsadzili na jakim profilu ????
w tej chwili mam 195/50/15 - 7,5' i jest git ale 50 profil to troche balon :P
Dominik_bb
07-01-05, 01:36
to włóz 205/45R15 a co do 17" niepolecam
a te 7,5" fuji na jakim ET masz? pzdr
EDIT: dla 17tek najlepsze rozwiazanie pod wzgledem roznic w srednicy kola to 205/35/17 :)
Nie chcialem otwierac nowego tematu :!:
Czy ktos moze uzytkowal 215/40/17 w civcu :?: :?:
Czy takie gumy nie sa za szerokie??
Czy wlaza i nie beda obcierac??
Jest bowiem problem z 205/40/17bo sa b. niedostepne
Civic to coupe 1995
a 205/35 szukales? w innym temacie bylo, ze 215 z tylu tra, ale nie pameitam w jakiej generacji.. pzdr
205/35 to szybki koniec dla felg
a chce wiedziec czy tra 215, bo jak lekko to mozna ranty wyciac albo zagiac.
Felga moja to 7 cali szerokosci.
jesli 7mka to imho nie bedzie trzec, ale lepiej sie popytac.. jak jestes zdecydowany na giecie rantow, co laczy sie z lakieowaniem to wyciagnij nadkola, maluj i nie muisz sie zastanawiac czy tra czy nie.. pzdr
205/40R17 ma Jinjet i jakos nie narzekał zbytnio. rozmiar dosc popularny i da sie kupic. na 17" praktycznie zawsze sie zaklada do Civica 205/40R17, więc nie marudz i zakładaj. dobierz ytlko et felgi i gitara
ladnie wygladaja 17" ale nie na nasze drogi za niski profil opony lipa szkoda zawieszenia maks 16" 195/50/16 optymalny rozmiar i gite bedzie wygladalo :lol:
Mam u siebie 4 opony 215/40/16. Nic nie obciera i wszystko jest GIT. Tylne ranty mam zaklepane. Zamierzam jednak zmienic oponki na 205 ze wzgledu na opory toczenia.
tej chwili mam 195/50/15 - 7,5' i jest git ale 50 profil to troche balon
sam jestes balon :D
wolalbys ciensze na 35 ???
Byl taki programik do obliczania srednicy kola ,ma go ktos moze???
Ja juz mam felgi wiedz tylko chodzi mi o oponki :!: :!:
Michal750 czyli nie polecasz 215??
na felge 7x17 wsadzaj opone 205/40R17. jest ich masa na baloon.com.pl
najtansze to barum bravuris za 400 sztuka. sa tez yokohamy parady po 800 za sztuke
Spoko ceny ale nie mam az tyle kasy, poszukuje uzywanych oponek :P
stać Się na konia, stać Cię na siano... nie żyduj tak. :P
litosci jak stare baby - 17 to za duzo 215 za szeroko!! ja wlasnie mam 215/40 17 z przodu i jest miodnie - przypomne ze 4 gen nie ma wspomagania :D bicepsy ticepsy i inne pracuja wklejanie sie w zakrety nei do opisania - oczywiscie zawieszka cala zrobiona + amory sportowe
luki jezdzil na 205/40 i del sola i civem oczywiscie na 17 i zyje - jak bym mial za dobra kase 18 to bym do rudej zapodal :D
dobrac tylko dobre ET i szerokosc felgi zeby nie bylo wiecej niz 7,5
przypomne ze 4 gen nie ma wspomagania bicepsy ticepsy i inne pracuja
i stad taki paker jestes :D
Ja juz mam felgi wiedz tylko chodzi mi o oponki :!: :!:
Michal750 czyli nie polecasz 215??
Odczuwam duza roznice na wezszych oponach wiec, raczej polecalbym 205/45/16
Byl taki programik do obliczania srednicy kola ,ma go ktos moze???
Oto program: http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
felgi juz mam, przeciez pisalem
Szerokośc to 7 cali a et +40
Przemir, a nie tracisz czasem na osiągach z takimi walcami?
na przyspieszeniu pewnie traci, ale na zakrętach pewnie jest przyjemniej
14,9 na 17- tak?
Trace napewno duzo ale wynika to nie z wielkosci czy szerokosci a w glownej mierze z wagi tych moimch zasranych felg - ale ja mam wolne auto do lansu wiec mi pasi - jak by ktos chcial zasponsorowac to ja chetnei przyjme lekkie 18 ki :D
jak by ktos chcial zasponsorowac to ja chetnei przyjme lekkie 18 ki
ja z Peterem, mozemy ci zasponsorowac, jakies nieletnie malolatki, które robia ŁAŁ ;)
jak by ktos chcial zasponsorowac to ja chetnei przyjme lekkie 18 ki
ja z Peterem, mozemy ci zasponsorowac, jakies nieletnie malolatki, które robia ŁAŁ ;)
to ja wezme za niego 2 :D
:evil: dziewczynki :twisted:
Siemanko 8)
To ja na poczatek takie male pytanie :
mam 215/40 17 z przodu i jest miodnie - przypomne ze 4 gen nie ma wspomagania :D bicepsy ticepsy i inne pracuja wklejanie sie w zakrety nei do opisania
Tylko ta Twoja nie ma Wspomagania czy ogolnie nie ma w 4 Gen wspomagania :?: Ja mam wlasnie Civica 4 Gen , 89 rok , D14a1 i wspomaganie posiadam (zaje....fajna sprawa - pomocne na maxa - tylko na koleinach cisnienie lapie) wiec zakrecilem sie w tym momencie.
No teraz konkretniej : Zalozylbym sobie 195/50 w 15-calowkach. Spoko fajnie, ale jak to sie ma do hamulcow :?: Czy przy takiej oponce powinienem juz uklad hamulcowy wzmacniac czy moze zostac standardowy :?: Pytam, bo sie nie znam ( prosze o litosciwe odpowiedzi ;) )
4g i-VT fabrycznie nie jest wspomagana. ogólnie w 4g wspomaganie występowało. Osobiście bardzo dobrze jezdzi mi sie bez-doskonałe czucie drogi.
Co do hamulów.....ich upgrade nie ma nic do rozmiaru felgi......
Ooooo :shock: CMQ to TY tutaj tez jestes :?: Heheh dotychczas jakos chyba Cie nie przyuwazylem. Dziex za odpowiedz. Liczylem na to i domyslalem sie, ze to nie bedzie problem (na szczescie poki co bajerka autka bez dodatkowych kosztow). I tak powinno byc :!:
w 4gen serwo bylo w 1,4 seryjne, w 1,6 sohc praktycznie zawsze seryjnie, ale za to sohc wystepowal na naszym rynku tylko w sedanie; a w b16a1 i d16a9 nie występowało nawet jako opcja.
dla mnie podstawa do zawieszenie i hamulce - nie mowie tu o jakis super zmianach ale b dobry jakosciowo plyn /nowy/ wszystko przeczyszczone nasmarowane i 100% pracujace + jakies lepsze tarcze i klocki - ciut twardsze amory zero luzu na zawieszce geometria cacy itp -= dopiero zabawa w fele i inne gadzety
CMQ jak cos ciezej rozpedzic to i ciezej zatrzymac :wink: Ale ja upgrade uwazam za zmiane hamulcow na inne srednice itp - to przy normalnym uzywaniu jest nie konieczne to co wymienilem w pierwszej czesci jest!!
Miałem na myślo to, co Ty, wypisz wymaluj.
czesc, chcialbym odswiezyc ten temat, z racji zmiany auta szukam felg.. przelgadnalem FAQ i szczerze to informacje sa wyrywkowe i na moje pytanie kawalek odpowiedzi jest tu, a kawalek gdzies indziej..
zbierajac info wyszlo, ze odpowiednie sa:
195/50/15
195/45/16 lub 205/45/16
205/40/17
teraz jezdze ej6 i chcialbym poznac Wasza opinie co z tych powyzej najlepiej wlozyc ze wzgledu na komfort i wyglad..
pzdr
Podłączę się. Jestem zdecydowany na opony 195/50/15. Jakie powinny być parametry felgi, żeby wszystko było dobrze. Chodzi mi o to, żeby felga nie była schowana, ani nie wystawała poza błotnik (najlepiej żeby była równo z błotnikiem). No i oczywiście, żeby nic nie tarło. Chcę założyć i jeździć, a nie kombinować.
Auto to Civic Coupe 94, EJ2
Virus1982, masz przyklejony wątek na takie pytania i poza tym polecam http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=2204
pytania dopiero później :?
sprostuje tylko, gdyz juz zalozylem, jezdze teraz na felgach 16"/7,5" z oponami 205/45/16 i jest OK :) mimo wszystko poluje na 17" :) pzdr
Witam!
Niechce otwierac nowego watku, bo pewnie zasmiece, ale mam pytanie do was i prosbe o rade.
Chce kupic takie alusy http://img396.imageshack.us/img396/3169/1214943161qr2.jpg
czy bede czul wiekszego muła przy przyspieszaniu, czy wejda bez problemu te felgi, jakie opony polecacie, nie chce za szerokich i za niskich, takie w sam raz optymalne :)
pozdrawiam i dziekuje
tu info o alusach:
rozmiar 6,5JJx16" ET 45 4x100, piasta 56
Moze ma ktos na sprzedaz felgi vti od civa 6gen/3dr?
michu_gno, widziałeś i czytałeś ten watek?
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=13519&start=0
proponuję zapoznać się też z tym i odpowiedzi będziesz miał jak na tacy
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=2204
wystarczy odrobina chęci :)
no wlasnie czytam, ale wole sie na 100% upewnic, bo przed kupnem, bo moje rozumowanie jest czasami naprawde ciezkie, z tego co widze to juz odpowiedzi znam na wszystkie pytania, jedynie chodzi mi o to czy naprawde warto te felgi brac, bo sa tanie a cos nikt o nich nie pisze na forum, niby orginal wiec to przemawia chyba za nimi. tak apropo czy te alusy mozna jeszcze dostac w salonie, czy to bylo juz dawno dawno ... :)
to są fele od 7 gen. Kiedyś była na nie promocja i z tego co wiem ludzie sobie chwalili, więc bym się raczej za długo nie zastanawiał jeśli Ci się podobają :)
witam,
takie felgi ostatnio doradzilem kuplowi te fele do eg3, zalozyl na nie 205/45/16 i auto naprawde sie super prezentuje..
co do mojego informowania, obecnie mam dwa komplety kol na lato: 205/45/16 na 16/7,5" i nowo upolowane 205/40/17 na 17/7,5", wszystko jak na razie jest ok :)
bede mierzyc te 17tki do eg3, ale sadze, ze wszystko takze bedzie ok :)
pzdr
Kupiłem niedawno Civic-a 1,3 16V Hatchback 93r, stoji na alusach ale badziewnych :sad: . Chciałem się dopytać jakie alusy włożyć do niej, najlepiej by pasowały 15". I jak by ktoś mogł byn napisać roztaw śrob, jak szerokoś felg :smile:
witam,
takie felgi ostatnio doradzilem kuplowi te fele do eg3, zalozyl na nie 205/45/16 i auto naprawde sie super prezentuje..
co do mojego informowania, obecnie mam dwa komplety kol na lato: 205/45/16 na 16/7,5" i nowo upolowane 205/40/17 na 17/7,5", wszystko jak na razie jest ok :)
bede mierzyc te 17tki do eg3, ale sadze, ze wszystko takze bedzie ok :)
pzdr
czy jezdzisz juz na 17? nie obcieraja? jakie wrazenia? ja zalozylem 16 i juz mi sie wydaje ze na te drogi to gruba przesada, jakis czas temu bylem w kielcach i tam to juz wogole droig takie ze lepiej to alusy chyba sciagac.
U mnie takim minusem duzym jest to ze od kiedy mam alusy plastiki tylko slychac i zawieszenie, ael coz cos za cos.
pozdrawiam
michu_gno, 17tki mialem na chwile tylko na aucie.. dlaczego? bo po drodze z hamburga na slask sa jeszcze plyty.. ale autem w ciagu tej chwili przejechalem sie i nic nie trze.. 17tki na stale zaloze jak auto pojdzie w dol, a to kwestia paru dni bo mam juz zawias, rozporki i kola :D
pzdr
Witam, co sadzicie o alumkach 7x15 215/45 do civica 5gen silnik 1.5? czy wszystko bedzie pasowalo? bez przerobki? jak to sie ma do osiagow? mam mozliwosc kupna z de wylacznie takie a wiec chce zasiegnac porady
Pozdrawiam
jesli 15tki to 195/50/15.. pzdr
7x15 215/45 do civica 5gen silnik 1.5?
jak to sie ma do osiagow?
mniej więcej podobnie do podczepienia przyczepki ze statoil z workami ziemniaków ;)
nie potrzebujesz tak szerokich opon, ani to sie dobrze prowadzi, ani osiagi dobre
no tak ale jak juz wspomnialem mam mozliwosc kupna z de wylacznie takie a wiec chce zasiegnac porady , a wy byscien ie kupili takich za 100euro?? z wlasnie takim ogumieniem??
alumki jak na fotce
http://img480.imageshack.us/img480/564/271un8.th.jpg (http://img480.imageshack.us/my.php?image=271un8.jpg)
http://img480.imageshack.us/my.php?image=271un8.jpg
a tak wogole czy wejdo one?? nie beda obcierac itp?? mzoe ktos wie??
Pozdrawiam
moze nie beda obcierac.
dowiedz sie o wymiary felgi i rozmiar opony, potem sprawdz w odpowiednim temacie gdzie milion razy mowilem o offsecie i bedziesz wiedzial.
7x15 (inaczej 7J15) 215/45 R15
ET 37 czy bedzie oks?? nic nei bedzie obcierac?? zawieszenie standard Pozdrawiam
przy obnizeniu bedzie obcierac na bank :!:
na seryjnym zawieszeniu moze obcierac przy skrecie na dolkach
przy takiej oponie bedzie na bank obcierac. mam felg 7", offset 38, opone 205 i jest na styk. a czasem nawet przytrze.
hmmm czyli nic innego tylko kupie jak cos te fele a z biegiem czasu zmienei gumy, czyli teraz nasuwa sie pyatnei czy wejda na nie 195? i czy bedzie oks?? bo jak gumy to chyba by byly 195 najlepsze
jesli to jest 7x15 to 195/50/15 jak pisalem wyzej bedzie idealem.. pzdr
mam ktos w 5gen HB felgi 7,5x17 ET35 i opony 205/40/17 :?: jak to sie sprawuje :?: mialem kiedys 15 z ET35 i bylo ok, ale nie wiem jak przy 17
a ja sie podlacze pod temat bo nigdzie nie znalazlem info na temat czy balon 195/60/15 wejdzie do mojej coupety ... mam takie w posiadaniu ale leza luzem i nie da rady sprawdzic bez zalozenia...a to kosztuje...no i felgi musze od razu zakupic wiec pytam zeby nie plakac pozniej...
pozdrawiam
a ja sie podlacze pod temat bo nigdzie nie znalazlem info na temat czy balon 195/60/15 wejdzie do mojej coupety ... mam takie w posiadaniu ale leza luzem i nie da rady sprawdzic bez zalozenia...a to kosztuje...no i felgi musze od razu zakupic wiec pytam zeby nie plakac pozniej...
pozdrawiam
na takiej oponie to smiesznie bedzie wygladac coupe :D i pewnie bedzie obcieralo
no i wlasnie w tym problem...wyglad to wiesz zimową porą lans usypia :) ... boje sie wlasnie ocierania...wiec zaczynam poszukiwania jakis 14" moze...bedzie calkiem driftowo :p
mam ktos w 5gen HB felgi 7,5x17 ET35 i opony 205/40/17
ja mam, ale w 6gen, jednak to jest dokladnie to samo.. nic nie obciera.. pzdr
szybkie pytanko:
czy felgi 4x100, 6JJx15 ET45, 56,1mm
będą pasować do Civic 6gen EJ9
chciałbym na to założyć opony 195/50/15
wiem, że rozstraw śrub i średnica piasty są ok, ale co z resztą parametrów ??
z góry dzięki za odpowiedz, a nie za odsyłanie do :szukaj:
pozdr
będzie ok
to są jakieś OEM Hondy o takich wymiarach ?