PDA

Zobacz pełną wersję : zsuwający się pasek rozrządu

coupe 15
07-04-09, 21:22
witam
mam wielki problem ponieważ jakieś 4 miesiące temu zmienialiśmy z kolego rozrząd w civie ma motorek d14a3 75KM, i od dwóch dni zauważył kolega jakieś dziwne dźwięki z pod maski ?? zdjęliśmy obudowę z rozrządu i tu zonk !! pasek wtopił się w zewnętrzną część obudowy i zjadło ząbki na nim na jakiejś 1/4szerokości paska ??
czym może to być spowodowane bo autko jest potrzebne a z taką awarią nie da się jezdzić

potrzebna pomoc , zaznaczam że podczas zmiany rozrządu zmienione zostało
-pasek (mitsuboschi)
-pompa wody GMB
-napinacz GMB

co może być przyczyną takiej sytuacji?? proszę o porady ew. spostrzeżenia
z góry dzięki za pomoc

Misiekemeryt160
07-04-09, 21:26
krzywe kółko rozrządu może być

Lcfr
07-04-09, 21:27
pasek moze nie była napięty jaktrzeba......

coupe 15
07-04-09, 21:37
pasek napięty jak trzeba nie za mocno nie za słobo po prostu tak jak ma być, koło rozrządu ?? raczej nie skoro wcześniej było git to jak by się wygiąć miało-nikt nim nie rzucał :-)

padła sugestia że może być to wina pompy wody ale też nie jestem pewien
zdjeliśmy pasek napinacz jest ok, pompa wody na oko tez jest ok (kolega znajomy mechanik mówił że zdazyło mu się coś takiego też niby bez powobu bo wsystko było git ale mówi ze zmienił pompę wody i problem znikł twierdzi że może być źle odlana część którą przykręca sie do bloku a na oko nie bedzie tego widać-nie wiem cz7 to możlwe)

kicer
07-04-09, 23:44
A kolega aby napewno poprawnie pasek założył? Z tego co ja słyszałem od kolegów mechaników (pracuje jako elektryk w serwisie z zamiłowaniem do mechaniki) powodem takiej zaszłości może byc odwrotnie założony pasek. Pasek rozządu powinien być zawsze tak założony żeby od przodu silnika (rozrządu) można było przeczytac napisy na nim (tzn żeby nie były do góry nogami). Na początek bym to zaproponował a nie wymiany nowych części, a co gorsza kółka rozrządu, bo krzywe to ono nie może być bo zużywać to ono będzie się na całej swojej szerokości tak samo.