Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : klakson i grill --> civic 3D 96r

Thug Life
26-02-06, 23:31
Witam wiem ze było już na ten temat,ale padł mi klakson(chyba:) najpierw wydawał ciche jęczenie ale jak się go przytrzymało chwilę to było głośniej ale też nie tak jak powinno)aż w końcu wczoraj nacisłem go zajęczał i koniec)myślę więc ze to klakson bo jak naciskam przyciski w kierownicy to coś klika z lewej strony kierownicy pod tapicerką jakby jakis przekażnik więc tu chyba jest wszystko OK.Zaglądłem więc do klaksonu i okazało sie ze chyba ktoś już przy nim grzebał bo są 2 ślimaki ale tylko 1 jest podłaczony do 2 w ogóle nie ma żadnych kabli podpietych i w ogóle nie są chyba one od hondy( firma FIAMM), więc mam pytanie jak najlepiej wykręcic ten klakson bez problemu i wygibasów(już mi sugerowano ze najlepiej ściągnąc zderzak)była tez opcja ze dostanę się elegancko do kabli jak sciągnę samą atrapę,opcja ze zderzakiem odpada za dużo roboty a nie mam garażu,a od komory silnika musiałbym robić figury akrobatyczne tzn klakson moze wykręcę ale nie ma jak dostać sie do kablli które jak mi sie wydaje są łączone wyżej przy tej rurce z kablami??tak więc prosze o pomoc :) i jakieś sugestie.

[ Dodano: Nie 26 Lut, 2006 ]
Zapomniałem dodać że to civic 3D 96r. EJ9.

[ Dodano: Pon 27 Lut, 2006 ]
Przeglądnąłem trochę forum poogladałem zdjęcia aut bez grilla z przodu i widzę ze sciągnięcie tylko grilla załatwi mój problem,tak więc ostatnia prośba jak odkręcić grill w EJ9,wiem że są tam te plastikowe śrubki u góry (bodajże 5) wystarczy je odkręcic i grill zejdzie czy coś tam trzeba jeszcze pokombinować??

Misiek
27-02-06, 10:51
kalkson ma taką śróbką do regulacji membrany, jak już się doń dostaniesz to pokręć nią trochę w prawo i lewo, powinno zadziałać.
Takie objawy jak przedstawiłeś mogą świadczyć o zacięciu sie membrany.
Spróbuj, może nie będziesz musiał szukać dalej.
pozdr
Michał

Thug Life
27-02-06, 17:29
Spoko dzięki Misiek za odpowiedż ale jak pisałem nie ma tam oryginalnego klaksonu hondy tylko 2 ślimaki z których podłączony jest i tak tylko 1 a widac po nich ze nie są już 1szej świezości rdza itd.. tak ze i tak sprzydało by się klakson i mocowanie wymienić (kupiłem klakson za 30 pln nowy) tylko jak jest z tym grillem w EJ9 jak sie go ściąga dokładnie gdzie są jakieś mocowania??(oprócz tych 5 plastikowych śrubek),czy te śrubki w ogóle się wykręca i wkręca bez problemu czy to tylko takie spinki atrapy??i właśnie czy wystarczy tylko te śrubki wykręcic czy są jeszcze jakieś zaczepy(nie chce nic połamac).

driven22
27-02-06, 20:22
Podejzewam ze mocowanie masz podobne do mojego ja mam 4D 99. Spinki czarne są na górze na samym grilu - ale od spodu gril ma 4 wkręty (dzisiaj zakładałem zderzak więc na świeżo) na połączeniu zderzak grill. Podejżewam że szybciej bo w jakieś 5 minut można zdjąć cały zderzak.. Górne zapinki (czarne, plastikowe) w sumie chyba 6, potem po jednej na stronie na końcach zderzka (połączenie zderzak błotnik w samych rogach) i 4 na dole (od spodu). Schodzi to bardzo szybko i masz klaksonik na wierzchu i inne duperele. Więc jeżeli się okaże że dostep do połaczenia zderzaka z grilem jest trudny to złap śrubokrecik gwiazde, klucz 10 i 8 i po chwili masz wszystko na wierzchu. P.S. te plastikowe zapinki na grilu delikatnie podważ, wysunie sie na kilka mm środek tej zapinki- wtedy łatwo wychodzi reszta i tak ze wszystkimi - pamiętaj że albo postaw go na słońcu niech się zagrzeje plastik albo w miarę ciepłym garażu- bo zmrożona zapinka ma większe tendencje do pęknięcia- ale jak to zrobisz z wyczuciem to nie powinno być absolutnie żadnego problemu. Łącznie z mocowanie klaksonu to jakieś 15 min. roboty. Pozdro

Thug Life
27-02-06, 21:50
Ok dzięki driven 22,z tego co piszesz chyba bedę musiał poczekać z tym aż sie zrobi ciepło:)Pozdro

driven22
28-02-06, 13:51
Nie musi być ciepło- jezeli go postawisz przodem do słońca- na 2h to wszystko się bardzo ładnie nagrzeje. Ja te zapinki wyciągałem przy temp koło zera- i tylko w jednej odszczypała się "nóżka" ale i tak trzyma ta zapinka bo ostały jej się jeszcze trzy giciorki ;) Ogólnie bezstresowo powinieneś to zrobić w pare chwil. Sam będe chciał wymienić klaksonik w swoim- bo strasznie obciachowo trabi. Miałem w 206 to dawał jak w ciężarówce- był super. W obu cifach mam strasznie denny pipek.

Thug Life
01-03-06, 23:22
Spoko Driven szkoda ze nie mieszkam gdzies blizej legionowa bo bym podjechał i może pomógłbys sciągnąc ten zderzak sam jednak stwierdziłem jak podszedłem do auta i zacząłem kombinować zę to chyba nie jest dobry pomysł ze by samemu go targać skoro tego nigdy wcześniej nie robiłem:) pewnie bym dostał szału po 5 minutach pozatym nie mam nawet kanału żeby odkręcic wcześniej osłonę na silnik a tak jak stoi nie ma szans honda jest na zawieszeniu eibach i leży prawie na ziemi przodem co też jest dramatem bo niemogę na żaden wyższy krawężnik wjechać a przez ograniczniki na ulicy przejeżdrzam prawie 1km/h a i tak haruję nieraz środkowym tłumikiem,chociaż na farcie jeszcze nie uderzyłem podwoziem w nic nigdy:) odpukać :)

driven22
02-03-06, 12:16
masz obniżone zawieszenie czy oberwane mocowania :) ?Naprawde łatwo się to zdejmuje - wczoraj patrzyłem to od spodu zderzka dokładnie są dwie śruby na śrubokrecik gwiazdke, dwie na klucz 10. Przy połączeniu zderzaka z nakolem (sam koniec zderzaka) jest po jednaj śrubie 8 na strone. A z góry tylko te czarne zapinki. Prościutkie jak drucik.

Thug Life
04-03-06, 15:34
Udało mi sie,nie musiałem odkręcać fartem zderzaka ani grilla,odkreciłem tylko tą plastikową zaslepkę oslonę od chłodnicy klimy i bokiem odkręciłem stary klakson w którym jak sie okazało było full wody i rdzy:) wkręciłęm nowyi działa OK,trzebabyło się trochę pogimnastykowac :),co do zawieszenia to obniżone eibach,nie zewrwane mocowania :D