Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie zawieszenie do CIVIC 5D, 1.4 iS 2000

Pergolesi
07-04-09, 10:43
Witam.
Przeglądałem wcześniejsze posty na temat zawieszenia do 5D i nie znalazłem nieczego, co zadowoliłoby moją potrzebę informacji.
Mam Cifa jak w tytule. Od początku nie było wymieniane zawieszenie. Mój mechanik mówi, że nie ma żadnych luzów (co jest poniekąd pocieszające ;-) jednak nie chce mi się wierzyć, że jest OK, bo przy skręcaniu i jednoczesnym podjeżdżaniu na nierówność (krawężnik) słychać stuknięcia. Chciałem wymienić elementy zawieszenia (przód i tył), ale nie wiem jakie będzie odpowiednie. Nie chcę wydawać fortuny, ale też chcę, aby było dobre i solidne.
Może ktoś już wynieniał zawiaski i ma doświadczenie? Może poradzi jakiego producenta poleca, jakie są ceny itp.
Będę wdzięczny za informacje.:rolleyes:

TeeS1975
07-04-09, 21:17
A co chcesz wymienić? amortyzatory, tuleje metalowo gumowe, końcówki drążków kierowniczych?
najpierw podjedź do jakiegoś warsztatu niech sprawdzą co jest nie tak i wtedy napisz, pomożemy

crash
07-04-09, 21:49
tak tylko powiem Ci ze komplet tuleji na tyl do wahaczy poprzecznych + łaczniki stab i cukierasy itp to bedzie z jakies 400 zl :) przod bedzie tanszy :)

tronik1
09-04-09, 10:21
Za łącznik na przód dałem jakieś 20zł za sztukę. Jeśli chodzi o amorki to polecam KYB gazówki których używam :]

Pergolesi
11-04-09, 12:48
Dzięki za te informacje. Jak pisałem wcześniej, mój mechanik nie widzi żadnych luzów, ale autko ma już 9 lat i na pewno coś trzba już wymienić. Podjadę do mechanika po Święach i poproszę by się czogośdoszukał :p
"Crash" piszesz, że "komplet tuleji na tyl do wahaczy poprzecznych + łaczniki stab i cukierasy itp to bedzie z jakies 400 zl to jest za komplet (obie strony) czy będzie to 400 x 2?
Pozdrawiam wielkanocnie!

tronik1
11-04-09, 18:01
Nie wiem czy ma to sens szukanie igły w stogu siana;] jak mechanik stwierdził że nie ma luzów to na Twoim miejscu bym się cieszył i jeździł. Ważne aby nie stukało nic podczas normalnej jazdy. A jakie masz krawężniki na myśli (wysokość) i z jaką prędkością na nie wjeżdżasz że Ci stuka?? Bo z reguły to na krawężniki wjeżdża się z prędkością bliską 0... a wtedy nie wiem czy może coś stuknąć ;)

Pergolesi
11-04-09, 18:25
tronik1 napisał: A jakie masz krawężniki na myśli (wysokość) i z jaką prędkością na nie wjeżdżasz że Ci stuka?? Bo z reguły to na krawężniki wjeżdża się z prędkością bliską 0... a wtedy nie wiem czy może coś stuknąć
Na swoją Honię dmucham jak na dziecko :D o czy może świadczyć moja chęć zmiany zawieszenia nawet, gdy mechanik niczego nie dostrzega, heh. Wychodzę z założenia, że 9 lat to sporo na nasze drogi. A pisząc o stukach przy nierównościach, to miałem na myśli sytuacje, gdy na przykłąd zjeżdżam z drogi na drogę osiedlową, gdzie ich granica jest zrobiona z krawężników, które praktycznie ledwo co wystają z ziemi. Wówczas mam skręcone koła i słysze pukanie. Może jestem przewrażliwiony ;)
Szczerze mówiąc interesuje mnie opinia użytkowników Cifów na temat najlepszego zawieszenia i jego kosztów - i nie mam na myśli zawieszenia sportowego ;) ... mam dziecko ;)
PZDR

qba1983
11-04-09, 20:56
to stukanie przy malych nierownosciach przypomina raczej sworzen gorny..
a z tym kombinowaniem o wymianie na wyrost.. to chyba kiepski pomysl... bno nawet gumy oryginalne kupione w ASO nie beda tqk dobre jak te na pierwszym montazu...

co masz na mysli piszac o "zawieszeniu" chodzi ci o tuleje metalowo gumowe, wachacze, czy kolumny amortyzujace(sprezyny i amorki) ?

tronik1
11-04-09, 20:59
:] takie buty. Oko rozumiem. Oby jak najwięcej takich użytkowników jak Ty :] Być może łączniki stabilizatora są zużyte. Albo coś z wahaczem. Nie wykluczone też że może to być któraś z poduszek silnika. Może też być zwyczajnie nie dokręcona jedna śruba jak to było w moim przypadku. Gdy ostro hamowałem to ciągle był jakiś stuk :/ wymieniałem wszystkie tulejki metalowo gumowe itd a wystarczyło dokręcić jedną śrubę. Co prawda było to zaledwie pół obrotu ale nastąpiła cisza ;D

crash
13-04-09, 19:18
chodzilo mi o 400 za komplet na tyl... obie strony.... o ile dobrze pamietam to:

łaczniki stabilizatora tyl .... 2x65zl (drogi bo japonski... firmy nie pamietam ale jak trzymalem w reku ten i taki za 35 to roznica kosmos)

4 x 35zl tuleje wahaczy poprzecznych ( zewnetrzne)
2 x 35zl tuleje wahaczy poprzecznych (srodkowe)

razem 340 zl .... troche przegiąłem z 400 ale blisko....

chubik
14-04-09, 11:14
Jakby co mam kayaby prawie bez przebiegu i sprężyny oryginalne z VTI na sprzedaż.Kupiłem je w zeszłym roku w wrześniu.Przejechałem może 2-3 tyś km także amorki sa praktycznie nowe. Do mnie weszły amory Koni 1130 + H&R springi więc seryjny zawias leży w piwnicy i sie marnuje:D

darp4
17-04-09, 10:57
sprawdź sworznie górnych wahaczy.przerabiałem to, niby wszystko cacy, ale coś tam puka.