PDA

Zobacz pełną wersję : problem z felgami

Thomas
06-04-09, 21:33
witam
dostałem felgi ATS CUP 7J15H2, rozstaw śrub 4x100 ale jakoś to nie bardzo pasuje tzn tak jakby się nie opierało na otworze centrującym, otwór centrujący w feldze za mały? trzeba coś dołożyć do tego? pytam bo nie chciałbym się zabić ścinając szpilki np...

Bliźniak
06-04-09, 22:03
No jak na mój gust to chyba brakuje pierścieni centrujących. Jakbyś nie wiedział gdzie kupić to gość na Strzelców Bytomskich Sucha Góra wyważa felgi i może Ci zamówić. Ja tak zrobiłem przy wcześniejszym autku i nie było problemów.

Pati
06-04-09, 22:31
niewykluczone ze masz za mały otwór centrujący w feldze. honda ma 56mm

kenny
07-04-09, 09:33
honda ma 56mm i jedna dziesiątą :D

!markos
07-04-09, 09:53
ak na mój gust to chyba brakuje pierścieni centrującychpierscieni brakuje jak jest za luzno (na co nietrudno wpasc jak sie chwile pomysli). jak jest za ciasno, to dziura w feldze jest za mala.

Thomas
07-04-09, 12:07
No jak na mój gust to chyba brakuje pierścieni centrujących. Jakbyś nie wiedział gdzie kupić to gość na Strzelców Bytomskich Sucha Góra wyważa felgi i może Ci zamówić. Ja tak zrobiłem przy wcześniejszym autku i nie było problemów.

dzięki za konkretny namiar jak znajdę chwilę to podjadę

niewykluczone ze masz za mały otwór centrujący w feldze. honda ma 56mm

no właśnie tego nie chciałem usłyszeć :P

na allegro sprzedają takie felgi i piszą że pasują do civic wiec coś nie halo...
kumpel podpowiedział mi że może takie plastykowe pierścienie podobno daewoo nubira takie ma przy przekładce ze stalowych na alu trzeba takie stożki dołożyć
i w tych ATS wygląda podobnie bo niby od strony zewnętrznej qotwór ma 55,i coś czyli niby mniejszy ale od strony koła zaczyna się stożkiem który na pewno jest większy niż 56,1 (mam tylko suwmiarkę z głębokościomierzem i nie mam jak dokładnie zmierzyć)
a te centrujące wyjścia które są na piaście i na bębnie są bardzo krótkie dlatego nie wchodzą głębiej w otwór centrujący felgi tylko zatrzymują się na samym stożku.
słyszał ktoś może o takich pierścieniach stożkowych?

!markos
07-04-09, 13:32
jesli felga nie dochodzi do tarczy, to nie pomoze ci zaden pierscien.

artek0903
07-04-09, 14:04
mozesz jeszcze sprawdzic czy przypadkiem na felgi nie sa juz zalozone jakies pierscienie jesli kupiles uzywki

Thomas
07-04-09, 14:19
jesli felga nie dochodzi do tarczy, to nie pomoze ci zaden pierscien.

chodzi o to że dochodzi tylko wydaje mi się że trzyma się na szpilkach ze względu na te stożkowe zejście felgi...

mozesz jeszcze sprawdzic czy przypadkiem na felgi nie sa juz zalozone jakies pierscienie jesli kupiles uzywki
patrzyłem ale tak jak mówię nie widać żeby były jakieś pierścienie osadzone tylko te wejście na felge zaczyna się stożkowo

zadam jeszcze pytanko komuś na allegro może ktoś poda mi jaką średnicę mają te ATS miałem nadzieję że ktoś z naszych może ma takie włożone i wypowie się, a przy okazji jeszcze pytanko czy da się coś zrobić żeby Hanka prowadziła się lżej? bo po założeniu 195/50/15 kręci się jak czołgiem (moje maleństwo jest niestety bez wspomagania)

artek0903
07-04-09, 14:30
albo montaz wspomagania albo wezsze gumy :)

kenny
07-04-09, 14:43
zadam jeszcze pytanko komuś na allegro może ktoś poda mi jaką średnicę mają te ATS miałem nadzieję że ktoś z naszych może ma takie włożone i wypowie się, a przy okazji jeszcze pytanko czy da się coś zrobić żeby Hanka prowadziła się lżej? bo po założeniu 195/50/15 kręci się jak czołgiem (moje maleństwo jest niestety bez wspomagania)

Ten sam model felgi może być z różną średnica otworu, więc Twoje zapytania do użytkowników tego modelu są bezcelowe.
A szerokość 195 to już całkiem sporo więc nie dziwne że Ci ciężko.

!markos
07-04-09, 14:46
chodzi o to że dochodzi tylko wydaje mi się że trzyma się na szpilkach ze względu na te stożkowe zejście felgi...jezeli dochodzi do konca, a nie srodkuje sie sztywno na otworze centralnym, to brakuje pierscieni centrujacych. do dostania na allegro - na dowolny wymiar.