PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzynia biegów - nie mam już sił...

teg
06-04-09, 20:40
Historia długa, ale chyba warto przeczytać.

Otóż problem po kupnie był taki - na rozgrzanym silniku, przy ostrym skręcie, głównie w lewo, słychać było buczenie, podobnie jak może buczeć łożysko w kole, tyle że tutaj zanikało po wciśnieciu sprzęgła. W prawo też się zdarzało...Diagnoza w ASO - łożysko/łożyska mechanizmu różnicwoego w skrzyni. Moja decyzja - kupuję używaną skrzynię. Trafiła się "super sztuka" z anglika, właściciel był jej pewien, bo podbno wczesniej jeździł tym samochodem, tak pewien, że zgodził się w razie czegoś ponieść koszty przekładki skrzyni... I poniósł. Okazała się być gorsza niż moja, słychać było łożysko po puszczeniu sprzęgła, terkotała, biegi wchodziły ciężko... ALE WYCIA PRZY SKRĘCANIU NIE BYŁO. Mając jednak na razie na czym jeździć, oddałem moją za ten czas do warsztatu. Wybrałem polecany warsztat w Bydgoszczy, a który - przemilczę, bo nie chcę antyreklamy robić, nic to nie zmieni. Po dłuższym czasie skrzynię naparawiono - wymieniono łożyska mechanizmu różnicowego (wcześniej mnie zawołano, bo zdaniem mechaników łożyska były ok - razem ze znajomym mechanikiem stiwerdziliśmy, że nawet mając łożysko w ręce nie można tego stwierdzić, wiem to z doświadczenia). Sprzwdzono czy mechanizm jest ok (na tyle, na ile się da to sprawdzić...). Po wymianie łożysk i przekładce byłem bardzo zadowolony, nic nie buczało, panowie wyjeździli ponad 20km testując (tak wskazywał licznik, odebrałem rozgrzane auto). Super, cisza, biegi wchodzą lepiej, nic nie wyje na zakrętach - czyli diagnoza była słuszna. Moje zadowolenie trwało 3,5 km, po tym dystansie, na 1 biegu, oimijając dziurę na mokrej nawierzchni, mało człowieka nie rozjechałem bo skrzynia... stanęła, blokując koła i powodując poślizg. Telefon do warsztatu, konsternacja, zdzwienie, odholowanie spowrotem i kilka dni oczekiwania aż panowie naprawią na swój koszt. Auto odbieram, jadąc z dziewczyną (świadek) wszystko było ok, nic nie buczało przy skrętach po rozgrzaniu, ale po 1km wróciłem do warsztatu, bo... prędkosciomierz nie działał. Dizagnoza po 20 minutach - czujnik w skrzyni. No i oczekiwanie do dziś... Znów odbieram auto, wszystko fajnie, póki auto się nie rozgrzało. Znów buczenie przy skręcaniu! Tym razem i w prawo i w lewo i to mocniej! Remont kosztował mnie 940zł i kilka tygodni... Dzwonię znów do właściela warsztatu. Pytam, jaki zalali olej - otóż to co akurat mieli pod ręką, czyli 75W90, pomimo że ustalaliśmy, że bedzie zalana MTF Hondy (maił być zlany mający kilka dni nowy z używanej skrzyni, albo kupiony nowy).

No i teraz to ja nie wiem co robić. Jutro mam tam jechać, chcą sprawdzić, czy to oby nie wina czego innego niż skrzyni - ale to nie możliwe, bo z inną skrzynią tego nie było, na tej innej zrobiłem kilkaset km. Zastanawiam się, czy ma sens zrobić tak: wymienić ten olej na oryginalny MTF i dopiero jeśli to nie pomoże, żądać od nich ponownego naprawienia skrzyni? Nie wiem co robić dalej...

Jarek
06-04-09, 21:18
Ten olej, który Oni zalali ( 75W90 ) do tej skrzyni jest niedopuszczalny i to bez jakiegokolwiek ale! Jak już ktoś chce oszczędzać na oleju do skrzyni do Hond, to zalewa zwykły silnikowy 10w40, ale nigdy czegoś takiego. Jest to w każdym katalogu z olejami do skrzyń, przynajmniej w tych, co ja widziałem tak było, poza tym w manulau tak jest. Ale ogólnie powinnien być MTF Honda i tyle. Wtedy nie ma to, że tamto...

chubik
06-04-09, 23:25
Wlewaj MTF. Na starm MTF też mi buczało jak skręcałem.Po wymianie problem zamilkł.:D 75W90 można lać do skrzyń psudoaut nie do Hondowskiej.

teg
07-04-09, 20:07
Jutro wymiana oleju... Tylko proste to nie będzie, muszą co do kropli stary spuścić co raczej się nie uda. Kupiłem 2l MTF Hondy, 208zł, heh.

Czy możliwe, że to buczenie przy skręcaniu które znika po wciśnięciu sprzęgła jest powodowane czym innym niż skrzynia, skoro na innej skrzyni go nie było? Różne cuda już widziałem...

A może coś innego w skrzyni powodować taki objaw?

zloty81
07-04-09, 20:12
Kolego 208 zł. to drogo jak kupiłem za 120zł w ASO

teg
07-04-09, 21:35
Przepraszam, miało być 3 litry a napisałem 2l. Przy całkowitej wymianie może wyjść więcej niż 2, jeśli nie wykorzystają to oddam. 67zł/litr.

Panowie i Panie, po wylaniu starego oleju na porządnie rozgrzanym silniku i usunięciu resztek sprężonym powietrzem - weszło równo 2l więc nie jest źle - cisza i spokój. Nie wyje w zakrętach, biegi wchodzą lżej. Znów przekonałem się, że trzeba słuchać się dobrego forum motoryzacyjnego i specyfikacji :) A raczej nie ja, tylko mechanicy.

Djadi
10-04-09, 10:07
no to gratulacje wiem jaki to ból jak dokucza a nie wiesz gdzie tego szukać :) a swoją droga czy ktoś ma może foty albo gdzie tego szukać chodzi mi o wlew oleju do skrzyni i gdzie się go spuszcza bo nie jestem pewien a w manual nie patrzałem :) z góry dzięki

Slawkowski
10-04-09, 10:33
Panowie i Panie, po wylaniu starego oleju na porządnie rozgrzanym silniku i usunięciu resztek sprężonym powietrzem - weszło równo 2l więc nie jest źle - cisza i spokój. Nie wyje w zakrętach, biegi wchodzą lżej. Znów przekonałem się, że trzeba słuchać się dobrego forum motoryzacyjnego i specyfikacji A raczej nie ja, tylko mechanicy.

no super!
ja po wymianie w skrzyni oleju i dniu jazdy na przekladniowym Mobilu, wybralem sie do ASO, zalalem MTF Honda i jestem happy :) wczesniej rozkminialem czemu by nie zalac przekladniowym i jeszcze polecanym przez rozne warsztaty i sie skusilem.. ale tylko na ten jeden dzien... ;)

chubik
10-04-09, 20:59
Kolego 208 zł. to drogo jak kupiłem za 120zł w ASO

teg trzeba zaufać kolegom z forum.Nie bez przyczyny polecja to i tamto.Sprawdzone czary mary :)
120 to drogo. Ja zapłaciłem 2x49 zł=98zł :D Słabo się staracie :D

teg
16-04-09, 19:12
Generalnie, za pierwszym razem - przy wymianie skrzyni na używaną, jak się okazało jeszcze gorszą - zapłaciłem też 98zł za dwa litry. Teraz zapłaciłem 208 zł za 3 - widać jednak mieli jakąś promocję wtedy.

Byłem dzisiaj w warsztacie. Panowie będą szukać skrzyni od D15Z8... Nie potrafili mi powiedzieć, od czego mam teraz skrzynię - właściciel warsztatu motał się w wypowiedziach, ale wydaje mi się, że od jakiegoś 1.6. Eh.... Teraz już mnie to nie obchodzi, chcę skrzynię od D15Z8, w 100% sprawną o nowy oryginalny olej, 3-ci raz go nie będę kupował. A na razie śmigam z krótszymi przełożeniami.

chubik
16-04-09, 20:06
A czemu nie zlałeś sobie oleju.On sie wogóle pewnie nie zużył.Szkoda kasy.

teg
17-04-09, 23:01
A na razie śmigam z krótszymi przełożeniami.

Więc co miałem zlewać? Do używanej był wlany nowy, potem był zlany do mojej po remoncie, która nastepnie się zatrzymała na 2 biegach na raz. Po ponownym "remoncie" który okazał się być podmianą skrzyni zalali 75W90, który następnie wyminili na MTF na którym jeżdżę obecnie.

teg
24-04-09, 23:35
No to czad. Panowie w warsztacie szukają teraz skrzyni od D15Z8 z małym przebiegiem. Biorąc poid uwagę, że tych Hond jest bardzo mało na szrotach, to nie spodziewam się szybkiego rozwiązania sprawy:/ Na dodatek obecna skrzynia zaczęła wydawać dźwięk po puszczeniu sprzęgła - tak tak, znam ten dźwięk, łozysko na wałku zdawczym (moim zdaniem). Otworzyłem maskę żeby sobie posłuchać i nie wiem, dalczego dopiero teraz to zobaczyłem. Mam skrzynię o oznaczeniu S20! Czyli o ile się nie mylę, z poprzedniej generacji Civica, tak?

Jarek
25-04-09, 10:06
Nie, S20 były też w angolach 5D montowane, ale tak na prawdę co to za różnica, byle pasowało. Na tym forum też jest temat o przełożeniach silników i idzie go znaleść, ale nie widzę tam oznaczeń skrzyń, dlatego wysyłam na hondatech.pl i tam w dziale odpowiednim znajdziesz topic a w nim też są oznaczenia niektórych skrzyń. Znalazłem też na szybko informację, że z silnika d serii skrzynie są ze sobą kompatybilne.

skolopendra
25-04-09, 11:40
Panowie w warsztacie szukają teraz skrzyni od D15Z8 z małym przebiegiem.

nie lepiej coś krótszego :p

qba1983
25-04-09, 14:03
jak kolega jezdzi w trasach to nie proponujcie mu krotkiej skrzynki, juz sam zdecydowal co chce.
skrzynie S20 bly montowane w 5D ale w tych przed liftem. jak juz...
S20 to nie najlepszy pomysl... ma aluminiowe wybieraki, a do tego ciekawe jakie ma lorzyska, duze czy male...
a gdzie maja twoja skrzynie biegow?? wywalili sprzedali??