PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z elektryką - radio nie działa

ArturNOW
06-04-09, 20:34
Witam,

Mam taki problem. Jechałem sobie słuchając radia i nagle zgasło i zegar zrobił się taki dziwny. Jakby cyfr nie wyświetlał. Radio już nie działa, a zegar restartuje się na godzinę 1:00 gdy samochód wyłączę na dłużej.

Honda 95' 5D MA8 D14A2.

Kosciech
06-04-09, 21:23
bezpiecznik backup pod maską. Ludzie czy tak trudno użyć szukajki a przede wszystkim mózgu i sprawdzić bezpieczniki? Przecież milion raz było już wałkowane

ArturNOW
06-04-09, 22:16
bezpiecznik backup pod maską. Ludzie czy tak trudno użyć szukajki a przede wszystkim mózgu i sprawdzić bezpieczniki? Przecież milion raz było już wałkowane
Czy musisz obrażać albo próbować obrażać? Poza tym dzięki za potwierdzenie, bo tak powiedział mi szwagier.

Kosciech
06-04-09, 22:29
Nie próbuje nikogo obrażać, jesli tak sie poczułeś to przepraszam. Ale to forum jest przepełnione postami tego typu, pisanymi przez ludzi którzy nawet 5 min nie poświęcili na poszukanie odpowiedzi na swoje pytanie zanim napisali taki post. Punkt 3 regulaminu tego działu.

ArturNOW
06-04-09, 23:30
Teraz jak już mam 99% pewności, że jest to bezpiecznik to poszukam gdzie on jest i jak go wymienić. Jeszcze raz dzięki.

Sprawdziłem dwa bezpieczniki

Pod kierownicą nr 23 15A od Radio/Cigarret lighter oraz pod maską nr. 31 15A ECU. Wyglądają dobrze.

raq22100
08-04-09, 13:08
w mojej hani za radio i zegarek pod maską jets odpowiedzialny 7.5A

ArturNOW
08-04-09, 16:00
Dziś byłem u szwagra. Radio zrobione jakiś kabel się odłączył, zegar świeci normalnie. Jak wracałem okazało się, że zegar zresetował się na 1:00.

w mojej hani za radio i zegarek pod maską jets odpowiedzialny 7.5A
Inny model widocznie nie MA8. Właśnie patrze manual service i pod maską w ogóle nie ma 7,5 :)

Edit: Widzę, że ten service manual coś ściemnia :-) Zajrzałem pod maskę. Na rozpisce był jeden bezpiecznik 7,5 auxiliary czyli pomocniczy. Dziwnym trafem miałem tam włożony 5 z plastiku nieprzezroczystego, ale drucik wyglądał nieciekawie. Dziwny ten poprzedni właściciel, bo pod kierownicą był zapasowy 7,5. Wymieniłem i widzę, że zegar działa nawet po zgaszeniu silnika, więc jest OK, a raczej powinno. Dzięki za pomoc.