PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka ciśnienia oleju.

krispik
06-04-09, 20:34
Witam
Podczas uruchamianie silnika nie zapala mi się kontrolka ciśnienia oleju. Z tego co zauważyłem występuje to zazwyczaj, jak już silnik jest rozgrzany.
Jeśli uruchamiam auto z rana po nocnym postoju to jest ok.
Szukałem na forum podobnego tematu związanego z mym problemem. U większości osób albo kontrolka ciśnienia oleju mruga albo gaśnie za wcześnie itp.
Co sadzicie o moim przypadku?

marcocivic1
06-04-09, 20:48
Proponowalbym wymiane czujnika to jedyna chyba rzecz ktora jest od tego tematu

krispik
06-04-09, 20:51
Proponowalbym wymiane czujnika to jedyna chyba rzecz ktora jest od tego tematu

I tak pewnie zrobię. O ile nie będzie problemów z dostaniem tegoż czujnika.

Dzięki za udzielenie podpowiedzi
Pozdrawiam

Lcfr
06-04-09, 20:54
wczesniej proponowałbym zmiane oleju na nowy....
może na jakis inny lepszy?
taki objaw miałem jak jeździłem kiedys na Lotosie swoim dawnym sedanem...
i po 7 tys juz tak było...

krispik
06-04-09, 21:18
wczesniej proponowałbym zmiane oleju na nowy....
może na jakis inny lepszy?
taki objaw miałem jak jeździłem kiedys na Lotosie swoim dawnym sedanem...
i po 7 tys juz tak było...

Po raz drugi zalałem Castrol Magnatec 10W-40. Po poprzedniej wymianie nie było takich objawów. Teraz po tej zimie coś się zmieniło...

karpik85
06-04-09, 21:21
No i przy wymianie kup dobry markowy filtr oleju, bo w nim o ile się nie myle jest jakiś zawór. Kiedyś jak miałem jakiś tani zamiennik, to mi się moment po odpaleniu jeszcze kontrolka świeciła, a teraz mam chyba Knecht i jak tylko rozrusznik zakręci to gaśnie.

Lcfr
06-04-09, 21:27
co ile zmiana oleju?

krispik
06-04-09, 22:09
co ile zmiana oleju?

co 10 tys km. Ale w tym roku nie będę czekał i chyba wymienię teraz na wiosnę. Najlepsza pora na potwora. Syf z zimy.

yautja
07-04-09, 07:43
Sprawdź jeszcze lampkę w liczniku...

kenny
07-04-09, 11:22
Sprawdź po kolei od najłatwiejszego. Zacznij od żarówki. Wymiana czujnika cisnienia to nie takie hop bo jest on w takim miejscu że lepiej nie mówić. Co ma olej do tego że kontrolna się nie zapala?

krispik
07-04-09, 13:41
Sprawdź po kolei od najłatwiejszego. Zacznij od żarówki. Wymiana czujnika cisnienia to nie takie hop bo jest on w takim miejscu że lepiej nie mówić. Co ma olej do tego że kontrolna się nie zapala?

Sprawdzę owszem. Tzn odrazu po rozkręceniu wymienię. Ostatnio sporo razy tam zaglądałem, gdyż wymieniałem trochę spalonych żarówek. Dlatego też byłem prawie pewien ze to raczej nie żarówki wina, skoro w zimie były wymieniane wszystkie. No ale nie zaszkodzi wymienić. Jeszcze ich zostało trochę.
Dzieki za sugestię