Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bagażnik dachowy

Jacq
26-02-06, 11:17
Witam,

Zbliża się powoli wiosna.
Co za tym idzie będę chciał załadować na mojego Cifa
kilka rowerków na dach co by wyskoczyć to tu to tam...

Ja mam doswiadczenia tylko z relingami na kombiakach,
ale tym razem musze sobie poradzic z 6 gen 3D HB..

Pytanie jest takie:
Czy macie jakieś doświadczenie w materii bagażników dachowych??
Co byscie polecili aby mozna bylo bezszkodowo przewiezc 3-4 rowery??

Chodzi mi o sam bagażnik.. rynienki na rowery już mam..

A może jakiś bagażnik na tylnią klapę??

Pozdrawiam

reXio
26-02-06, 12:10
oryginal hondy.

wiem jak sie spisuje - chyba ze jakies porzadne zamienniki.

Na tyl nie montowalem bo u mnie by bylo raczej ciezko :D

Jacq
26-02-06, 12:16
oryginal hondy.
wiem jak sie spisuje - chyba ze jakies porzadne zamienniki.

Hmm.. a ile kosztuje taki oryginal hondy?? I gdzie go dostac??

Aha.. w jaki sposob to sie trzyma dachu??
Moze jakies fotki??

Pozdrawiam

Lynx
26-02-06, 13:44
A ja sie podlacze i zapytam, czy do coupe da sie jakis bagaznik na dach wzucic?

TOMI 3D
26-02-06, 14:31

Da się. Swego czasu kupiłem bagażnik dachowy do swego cifa 5 gen. 3D firmy "LA PREALPINA" i był przeznaczony do 3D i 2D (qpa). Mocowania + belki + zamki antykradzieżowe = 350 zł . Jedna z tańszych firm , ale solidnie wykonująca swe produkty. Nie polecam bagażników "markietowych" z biedronki :)

reXio
26-02-06, 15:27
Hmm.. a ile kosztuje taki oryginal hondy?? I gdzie go dostac??

Aha.. w jaki sposob to sie trzyma dachu??
Moze jakies fotki??

Pozdrawiam

http://www.allegro.pl/item89081345_bagaznik_dachowy_honda_civic_5d_orygi nal_.html

i wszystko jasne :) Tanio oddam :)

Pati
26-02-06, 18:04
wiesz... 5d a 3d to troche roznica. rozumiem, ze chcesz w koncu sprzedac, ale z głową...

KuBiK
26-02-06, 18:14

Da się. Swego czasu kupiłem bagażnik dachowy do swego cifa 5 gen. 3D firmy "LA PREALPINA" i był przeznaczony do 3D i 2D (qpa). Mocowania + belki + zamki antykradzieżowe = 350 zł . Jedna z tańszych firm , ale solidnie wykonująca swe produkty. Nie polecam bagażników "markietowych" z biedronki :)

Da sie!! Kwestia ceny i....... naszej hondy. A dokładnie wklejenia tylnej szyby. Ja jako że mój tata zajmuje sie zawodowo bagaznikami ma właściwie pełen dostep do wszystkiego. Wybrałem sobie właśnie bagaznik LP do mojego 3d Vgen, ale niestety mam tak wkejone tyne szyby boczne ze nie da rady włozyc tam łapy tak aby nie było naprężeń co w efekcie mogło by stłuc szybę. W moim wypadku musiałem zastosować bagaznik firmy THULE która oferuje tzw. system 3d przeznaczny do wiekszosci aut 2 i 3 drzwiowych(mowie wiekszosci bo np. w moim poprzednim aucie mialem THULE na samochodzie 3 drzwiowym bez tego systemu). Niestety jest to duzo drozsze rozwiazanie (podstawowe LP bez zamków to koszt ok 250 a THULE z systemem 3d to ok 650zł- jesli chodzi o ceny to moge sie mylic bo nie zajmuje sie tym na codzien tylko moj tata). A i jeszcze jedno na LP to z tego co pamietam max 3 rowery jeśli chodzi o THULE to moga byc i 4.
Jesli natomiast chodzi o przewozenie rowerow z tyłu na klapie CIVIC 3d odpada, ze wzgledu na fabryczny spoiler.

pytlu
26-02-06, 18:35
jako uchwyty polecam zestaw firmy fapa-uzytkuje to juz wiele lat(do boxu narciarskiego)-bez zadnych problemow-a i cena nizsza niz oryginalu..

KuBiK
26-02-06, 18:56
jako uchwyty polecam zestaw firmy fapa-uzytkuje to juz wiele lat(do boxu narciarskiego)-bez zadnych problemow-a i cena nizsza niz oryginalu..

no tak sa jeszcze bagazniki fapa ale o ile sie nie myle ma pręt sciagający pod belką(jesli tak jest to nie polecam bo ma wieksze prawo hałasowac niż inny bagaznik, ale w zestawieniu z uchwytem narciarskim, rowerowym lub czyms inym na dachu moze nie byc to zjawisko zauwazalne)

reXio
27-02-06, 14:05
wiesz... 5d a 3d to troche roznica. rozumiem, ze chcesz w koncu sprzedac, ale z głową...
no przeciez debil by chcial sprzedac / kupic bagaznik z 5D do 3D... :shock:

Podalem przykladowa cene - akurat w mojej aukcji.

P.s. juz sprzedany :)

cooduaty
25-06-08, 18:31
kupiłem ostatnio La Prealpina do swojego eg3. bezpośrednio u dealera w Katowicach, na miejscu mi to zamontował. żadnego problemu, prosta konstrukcja, idealnie pasuje, fajny jest, niski, mogę go polecić. za wersje ze stalowymi belkami dałem 280 zeta. jest tylko jeden minus. przy 80 km/h zaczyna dudnić. jak jade 100 km/h to już nie pomaga podgłośnienie radia, bardzo głośno go słychać. ale belki aerodynamiczne są dużo droższe.

Edit:
po założeniu na belki uchwytów rowerowych śmigam 130 i bagażnika nie słychać wcale :)

zabas
24-07-08, 21:40
a jest dostępny koledzy bagaznik dachowy do sedana v gen ? jakiej firmy ? no i czy moge zapytac w aso czy cos takiego maja bo sam w katalogu który jezdzi z moja Hania od jej kupna w niemczech mam akcesoria i miedzy innymi mam tam taki bafaznik

cooduaty
24-07-08, 21:46
do sedana nie powinno być problemu z bagażnikiem (np prealpina, fapa, thule). a co do fabrycznego to nie mówię bo nie wiem, najlepiej zapytać w ASO

Krzysztofik
13-08-08, 16:43
Witam kupowałem kiedyś od ciebie używany bagażnik do civica 5 gen i byłem b.zadowolony teraz lkupiłem młodszą hondzie 7 gen i mam pytanie czy nie masz tam równie taniego bagażnika jak tamten chodzi o bagażnik bazowy.Byłbym wdzieczny bo pytałm po paru sklepach i krzycza po 600 zł więc maskara...pzdr

cooduaty
13-08-09, 18:16
drugi sezon z bagażnikiem rowerowym. ściągnąłem go dziś. gumki ktore są pod łapkami odrywałem z trudem. jakoś tak sie przykleiły. pewnie im ciepło było. niewiem. ale nie spodziewałbym się że zejdą razem z lakierem!!!!!! rozumiem że troszke lakieru sie odrapało tam gdzie ta metalowa łapka podchodzi pod fałd blachy nad szybą, tam gdzie nie ma gumy. ale ja oderwałem gumki razem z lakierem! kilka takich miejsc mam teraz tak może o średnicy 5 - 6 mm.
uważajcie na to!
ja i tak wole rower przewozić w aucie, nie mam zaufania do dachowca, mam nietypowe ramy w rowerach, a uchwyty mało uniwersalne. ściągam koła i wrzucam do środka. wchodzi spokojnie rower 52cm na kołach 28''. a żeby dechy przewieźć to nawet kanapy nie trzeba składać.