Zobacz pełną wersję : Pytanie o hamulce
Elo :D
Mam pytanko do wszystkich mądrzejszych ode mnie w tej dziedzinie :)
Muszę wymienić tarcze ham przód i klocki ... Możecie mi coś polecić ??
Raczej tansze niz drozsze, ale bez badziewia .. Poprostu cos co polecacie, niezlej jakosci w rozsadnej cenie ?? :> :)
Dzięki za wszelką pomoc :)
Tarcze Brembo gładkie
klocki np ATE
tanio i w miare dobrze
tarcze za komplet jakies 250zl, klocki jakies 130zł , nie wiecej niz 400zł zaplacisz.
LIO ja za Brembo Max + Ferodo Premier + 1L Ferodo DOT 5.1 dałem 420zł po rabaciku. Układałem je 400km i teraz jestem mega zadowolony, w porównaiu z serią, a mówimy tu o 262mm, jest o niebo lepiej. :D
czemu gladkie a nie nacinane ATE + ferrodo klocki? podobna cena wychodzi
na nacinanych szybciej klocki leca, a chyba chodzi o to zeby na dluzej starczyly ;)
czemu gladkie a nie nacinane ATE + ferrodo klocki? podobna cena wychodzi
już był temat o tym i tam jest wszystko bardzo mądrze przez kivika wytłumaczone
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=9997
nie chce sie powtarzac :-)
czyli tarcze Brembo a klocki ATE lub Ferodo?? koszt - do 400 z hakiem .... dzieki wielkie ... mysle ze nazbieram ... :) :) :D:D Tylko pytanie czy na pewno beda pasowały?? honda civic ej9 rocznik 96 ???
Jeszcze jedna sprawa ... Gdzie kupujecie części ?? możecie coś polecić ??
Sprawdź u siebie średnicę tarcz, bo może jeszcze mniej cię to wyniesie (240mm) ;).
Mały, ale istotny OT: weź zmień tytuł tematu...
Nie znam sie na hamulcach i nie będę się kłócił z nikim, powiem tyle co widze z obserwacji.
Kupiłem samochód z tarczami nawiercanymi i nigdy, powtarzam NIGDY nie zdarzyło mi się ich zagrzać, mimo, że szamochód nieraz dostaje i hamulce również, a b.dużo hamuje lewą nogą co wiadomo jeszcze bardziej nadwyręza układ. A np w takim Mondeo wujka na tarczach gładkich hamulec znikał bo 2-3 ostrzehsyzch depnięciach.
Cairo, przyhamuj gwaltownie ze 160-180 km/h do małej predkosci, a potem znów opór gaz i przyhamuj mocno ze dwa razy :-)
edytowalem tytul i przenosze do "zawieszenie, hamulce, koła"
OK Lio. Ale jak napisałem wcześniej w Mondeo nie musze robić takich ekstremalnych sprawdzianów, a hamulce gotują, to samo w innych autach, Mazda 323, Opel Vectra, więc w porównaniu moje hamulce wychodzą bardzo dobrze, bo naprawde dostają nieraz bardzo. Nie twierdze, że przegrzeanie moich tarcz jest niemożliwe, ale zwracam uwage na to, że nawiercane tarcze, wcale nie muszą przyczyniać się do zwiększonego grzania.
PS Test jaki zaproponowałes to chyba tylko ceramiczne zdadzą ;)