Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zmiana na wielopunkt a co z gazem..

smoku
25-02-06, 12:48
witam

Podjalem decyzje ze robie minie me b2->b7
zakladam do tego wydech i CAI

i tu rodzi sie problem z moja instalacja gazowąponiewaz z tego co pytalem to przy zmianie kolektora itd tego wsz przy minime
gazownik mi powiedzial ze duzo czesci z inst gaz musze wymienic... :(
mam prosta inst z kompem bez blosa(to chyba 2 generacja)

kase teraz wydam na przeróbki wydechu i gratow z b7 ,gaz odlaczam narazie

moje pytania:
-orientuje sie ktos napewno musze to pozmienic(tzn te czesci inst gaz)?
-jesli tak to co?
-czy zrobie to jakos taniej np da rade w rozliczeniu oddac stare graty z inst i wziasc uzywki..?
-czy tylko na nowcyh czesciach i ile by to koszt
-przy tym wszystkim chcialbym odrazu zamontowac blosa,zdaje sie ze do kupienia tylko na allegro?
-znacie jakis gazownikow blisko bielska białej którzy poradzili by sobie z montazem tegpo blosa..?

pozdrawiam

NFS
25-02-06, 14:13
nie musisz NIC zmieniac w instalce gazu! gazownicy tak mowia bo chca cie naciagnac na dodatkowe $.

masz zamiar jezdzic na gazie czy na benie? bo jesli na gazie to b2->b7 raczej nic ci nie da.
lepiej zainstaluj blosa do tego cai, wydech i reszte kasy wydaj na... browar :wink:

smoku
25-02-06, 14:38
narazie na benzynie ale potem benzyna lub gaz bo szkoda mi wyciagac cala instalacje (narazie ceny bena vs gaz sa optymistyczne ale kto wie czy benzyna nie skoczy do 5zl za pół roku wiec wole miec instalacje dalej)

wiec robie minime b2->b7
teraz mam b2 i instalke gazu pod b2 niby
potem zakladam CAI i wydech to napewno
do tego narazie odlaczam gaz
i jak zrobie powyzsze rzeczy
to zastanawiam sie nad zalozeniem blosa.

ale gazownik i tak mi pow ze mam gaz przystosowany do dwupunktu a bede zmienial na wielopunkt wiec musze pozmieniac pare rzeczy..
nie znam sie na tym i dlatego pytam
tak czy siak bede sie chcial bawic w blosa tylko chodzi mi o to czy musze zmianic te graty w instalce gazu.

czy jest opcja ze roznica wiellopunkt dwupunkt 90km a 102 km robi roznice w doborze poszczegolnych czesci instalacji gazowej?

narazie chce pojezdzic troche na benzynie ale potem nie ukrywam ze bede probowal z blosem cos pokombinowac

jestes pewny ze nie bede musial zmieniac tych czesci (jedynie w przypadku przerobki pod blosa)?

MarcinM
25-02-06, 14:50
Musisz mieś wyjście z kompa gazowego na wyłączenie wtrysków.Chyba tylko to się zmieni.`

NFS
25-02-06, 14:56
w przypadku przejscia na blosa, nie musisz nic zmieniac w instalce gazu(tylko wywalasz pare niepotrzebnych gratow)

MarcinM
25-02-06, 15:01
takich jak silniczek trokowy od gazu i mikser

smoku
25-02-06, 15:03
tzn chodzi mi tylko o zmiane b2->b7 czy po tej modyfikacji sa konieczne jakies zmiany w instalacji gazu?a co do blosa to spoko ze nic nie bede musial pod niego zmieniac.

czyli bredzil ten koles ze musze pozmieniac

powiedzial mi ze musze zmienic
komputer od gazu mixer ze moze wytrzyma i jeszcze cos mam zmeinic
brednie?

jeszcze jedno pytanko wiecie gdzie to zrobie bo u mnie jak widac niespecjalni ci gazownicy
ile moze mnie wyniesc :
zrobienie instalcji,zalozenie blosa zeby pasowalo pod b7?

MarcinM
25-02-06, 15:07
Założenie Blosa nie wiem ile kosztuje ale jak się troszke znasz na cięciu węza ogrodowego :) to sam możesz to zrobić. Tylko będziesz musiał na regulacje pojechać.

_Qba_
25-02-06, 15:09
masz pewnie emulator do dwupunktu. i to muisz zmienic. a komputer powinien obsluzyc 4 wtryski. w koncu tylko odcina zasilanie. no i mikser moze nie pasowac, ale tego nie wiem.
moim zdaniem lepiej olej teraz ten gaz i poczekaj na blosa.

MarcinM
25-02-06, 15:17
Jeśli mikser nie wyrobi to nie warto inwestować w nowy mikser tylko kupić blosa.

NFS
25-02-06, 16:08
nie wiem czy ten komp podpasuje do wielopunktu, ale jesli nie to gazownicy na pewno wezma troche za przerobke i czesci... mozliwe ze nawet wiecej cie to wyniesie niz zakup blosa na allegro.

montaz blosa jest dziecinnie prosty. reguluje sie go tak samo jak instalke Igen, sruba od wolnych i sruba od wysokich obrotow(normalni gazownicy biora za to 20-40zł).

rob jak chcesz ale jesli masz zamiar w przyszlosi wpakowac blosa to inwestowanie teraz w przerobke instalki to kasa w błoto.

wieshaq
25-02-06, 19:58
masz zamiar jezdzic na gazie czy na benie? bo jesli na gazie to b2->b7 raczej nic ci nie da.
lepiej zainstaluj blosa do tego cai, wydech i reszte kasy wydaj na... browar

ta jest

do blosa dorzuc jeszcze kolek z d16z6.
z regulacja i montazem sam sobie poradzisz. mowi o wszystkim instrukcja.. wroce na chate to wysle ci instrukcje i opis do blosa. poczytasz sobie. wklej mi tylko gdzies maila swojego.

podstawowa regulacja na ktorej dasz rade jezdizc jest opisana instrukcja. pozniej tylko na analizator. dopilnuj zeby dolot byl szczelny ale dasz rede do w d15 jest latwo dopasowac wszystko.

insta;acja to odpinasz i *******alasz wszysko za parownikiem. wstawiasz blosa i laczysz jak najkrocej z reduktorem. zadnych dodatkowych kombinacji. pamietajk zeby udpiac ksilnikczek krokowy zeby juz za blosem nie bylo zadnego dodatkowego pobierania powietrza.

czyli sam blos jak kupisz to ci wystarczy. no moze jeszcze kawalek weza do gazu.

powiedzial mi ze musze zmienic
komputer od gazu mixer ze moze wytrzyma i jeszcze cos mam zmeinic
brednie?
tak jest

smoku
26-02-06, 11:46
do blosa dorzuc jeszcze kolek z d16z6.
czyli sam blos jak kupisz to ci wystarczy. no moze jeszcze kawalek weza do gazu.

dokladam klektor od z6 przy zamianie mini me na b7(mam kol z z6)
kol wydechowy i caly wydech tez zmieniam

co do powyzszych odp to chodzilo mi o to ile czesci musze zmienic w ins gazu jesli:
przerabiam na wielopunkt b7 ,oraz wstawiajac blosa wiec wstawie go na bank(jak sie uda oczywiscie)

cieszy mnie ze przy opcji blosa nie bede musial duzo rzeczy zmienic
chce poprostu aby instalka dzialal przy wielopunkcie i nie zabierala duzo mocy

moj meil artone11@wp.pl

dzieki jeszcze raz za odp

niestety sam tego jednak nie zrobie wiec bede szukal kogos kompetentnego co do gazu
moze znacie miejsce gdzie to zrobie kolo bielska?

wieshaq
26-02-06, 13:34
nie mam mapy ale do tarnowa masz chyba nie az tak daleko a tam podobno jest najwiekszy blos-guru w polsce. namiar da sie zalatwic ale zwyklu analizator spalin wystarczy wiec nei ma powodu kombinowac

nie wazne czy to gaznik, dual czy mpi. blos dziala ze wszystkim i nie robi mu to roznicy ba sam soba steruje. tzn przeplyw powietrza w doloci. im wiekszy tym wiecej podaje gazu

jamal
26-02-06, 13:37
F.H.U. CZAKRAM
ul. Dojazd 1,
33-100 Tarnów
tel. (0-14) 627-13-50
fax. (0-14) 627-13-60 oraz 61
e-mail: czakram@czakram.pl
e-mail: czak@czakram.pl

FIRMA CZYNNA OD:
PONIEDZIAŁKU DO PIATKU W GODZINACH 8 - 16
DYŻUR 16 - 18
SOBOTA OD: 8 -13
zycze powodzenia ja bede zakladal blosa instalka pierwszej gen gaznik na mpi vtec :D
a wystrojenie blosa i tak najlepiej na hamowni :D

smoku
26-02-06, 15:05
czyli poprpstu zakupic blosa i ustawic sie na wizyty do lpg magika heh
i raczerj nie bede musial juz nic kupywac.ile moga mnie skasowac za instalke tego blosa?

wsumie to inna sprawa ale napisze tez tu o tym.

mam rowniez ostatnio problem z gazem:
nie przelacza mi sie na gaz pow 2 tys tzn czasem tak czasem nie popprstu albo gasnie albo po przel na gaz albo nic sie nie dzieje i jade dalej na benzynie.

nie wiem czego to wina

dzieki jeszcze raz za pomoc

ps.jeslki byscie wiedzieli czego moga byc wina te problemy z gazem to prosze o opinie i ewentulane koszty jak mozecie(slyszalem ze elektronika)

pozdro

MASA85
26-02-06, 17:49
a gdzie mozna kupic bolsa szukalem na allegro i znalesc nie moge ??

NFS
26-02-06, 19:03
a gdzie mozna kupic bolsa szukalem na allegro i znalesc nie moge ??

ciekawe.....

http://www.allegro.pl/item88531092_blos_gaznik_gazowy_brc.html

jamal
26-02-06, 22:05
znaczy niewiadomo czy nic bo zalerzy jaki masz emulator wtrysku jesli ci ino odcina np: dwupunkt to bedziesz musial kupic nowy koszt kole 100zl

luckyls
27-02-06, 09:45
zycze powodzenia ja bede zakladal blosa instalka pierwszej gen gaznik na mpi vtec
Czy to znaczy że gdy ktoś jeszcze nie ma założonego gazu i chciałby mieć instalację z blosem, to najlepiej jest założyć najtańszą instalację na gażnik i poźniej dożucić do tego blosa? Czy lepiej jest założyc trochę droższą tak jak do samochodu na wtrysk?

jamal
27-02-06, 10:00
zalerzy jaki masz silnik i jakie ceny instalki bo w 1gen musisz zmienic centralke, emulator odciecia wtrysku, wiec tez niejest to takie hop sup najlepiej pojedz sobie do czakramu i sie tam popytaj moze sie znajdzie gostek co ci zrobi odrazu blosa bez zbednego mieszania

luckyls
27-02-06, 11:43
Na razie jeszcze nie mam civica, jedynie przymierzam się do kupna, ale siliniki jakie wchodzą w grę to 1,5 vtec z 6 generacji (114 PH), 1,5 vtec-e z 5 generacji, 1,6 vtec z 5 generacji (125 PH), lub 1,5 bez vtec d15z7 (101 PH). Chciałbym zakładać od razu gaz i teraz mam pytanie czy lepiej zakładać instalację 1 generacji na gaźnik i pozniej blosa do tego (tak wywnioskowałem z twojej wypowiedzi że tak można), czy też może lepiej (taniej) zakładać instalację gazową na wtrysk. Przyjąć chyba można że ceny instalacji gaźnikowych wynoszą 1300, a na wtrysk 2000, oczywiście chciałbym do tego założyć blosa. Czy lepiej (taniej) zakładać do tych silników instalację gaznikową czy na wtrysk (na instalacjach gazowych znam sie tyle co nic). A do czakramu raczej szybko nie mogę podjechać bo mieszkam koło Świnoujścia, więc do Tarnowa miałbym około 800 km, albo i lepiej.

jamal
27-02-06, 12:15
F.H.U. CZAKRAM
ul. Traktorowa 148/158,
91-204 Łódz
tel./fax (0-42) 611-07-90
e-mail: lodz@czakram.pl F.H.U. CZAKRAM
ul. Maciejki 12,
02-181 Warszawa
tel./fax (0-22) 846-01-31
e-mail: warszawa@czakram.pl F.H.U. CZAKRAM
ul. Spacerowa,
80-299 Gdańsk
tel. (0-58) 522-91-35
e-mail: gdansk@czakram.pl

F.H.U. CZAKRAM
ul. Gagarina14,
41-409 Mysłowice
tel./fax (0-32) 318-22-25
e-mail: hurt_myslowice@czakram.pl

F.H.U. CZAKRAM
ul. Fordońska 2
85-058 Bydgoszcz
tel. (0-52) 361-68-55
e-mail: bydgoszcz@czakram.pl

F.H.U. CZAKRAM
ul. Obodrzycka 67,
61-249 Poznań
tel./fax (0-61) 653-16-00
e-mail: poznan@czakram.pl

F.H.U. CZAKRAM
ul. Lubińska 3,
59-220 Legnica
tel./fax (0-76) 724-30-75
e-mail: legnica@czakram.pl

F.H.U. CZAKRAM
ul. Graniczna 3,
73-110 Stargard Szczecinski
tel./fax (0-91) 578-11-75
e-mail: stargard@czakram.pl

F.H.U. CZAKRAM
ul. Klimeckiego 14,
30-706 Kraków
tel./fax (0-12) 652-77-19
e-mail: krakow@czakram.pl

F.H.U. CZAKRAM
ul. Pogodna 22,
15-354 Białystok
tel./fax (0-85) 744-89-56
e-mail: bialystok@czakram.pl

F.H.U. CZAKRAM
ul. Artyleryjska 3,
10-290 Olsztyn
tel./fax (0-89) 522-27-62
e-mail: olsztyn@czakram.pl

F.H.U. CZAKRAM
ul. ,

tel./fax (0-)
e-mail: @czakram.pl

[ Dodano: Pon 27 Lut, 2006 ]
zadzwon i sie popytaj :)

smoku
27-02-06, 14:45
wsumie przez tel sie tyle dowiedzialem:

maja blosa u siebie cena okolo 400zl
jesli przyjade z nim to koszty:
80zl za godz w zaleznosci ile im zajmie wstawienie tego blosa i wystrojenie ale mowia ze nia ma za duzo roboty.
co do pytania o moja zmiane na wolopunkotwy wtrysk to koleszka powiedzial
ze emulator kolo 100zl i mixer(wstawiam blosa wiec to odpada)

czyli tak jak mowiliscie

boje sie tylko ze wyjdzie cos z tym moim gazem ktory sie czasem przelancza a czasem nie i boje sie ze to elektronika i bede musial kompa wymienic jeszcze

ale i tak bede to robil

co do blosa to moge brac tego z allegro ?nie sa one jakos przystosowane to modelu do wsz aut sa jednakowej wielkosci?

pozdro

TENCIO
27-02-06, 17:52
akurat przerabiam podobna sytuacje, swap z dwupunktowego b15b2 na wielopunktowy d16y2. jako ze mam znajomego gazownika to wiem ze nalezy wymienic mikser(ok 80zł) i dolozyc drugi emulator na kolejne 2 wtryski (tez cos ok 80zł) w moim przypadku komputer gazowy Just BRC daje rade. mikser dla dwupunkta jest drozszy od tego do wielopunktowego...moze ci sie przydac to info

jamal
27-02-06, 22:48
do blosa niepotrzebujesz komputera

smoku
28-02-06, 01:28
do blosa niepotrzebujesz komputera

czyli po zalozeniu blosa powinny zniknac te problemy?
no tak czy siak wyjdzie w praniu kupie go podjade zeby zlozyli i zeby dzialalo

jamal
28-02-06, 01:31
niepotrzebujesz kompa bo od reduktora masz werzyk bez tej regulacji co nia komp steruje wiec jest ci zbedny ( ale niewiem jak to sie ma komp-centralka sterujaca gaz bedzyna :| ) musisz sie popytac

ArtK
10-06-07, 11:43
Odgrzebuje temat, bo zastanawiam się na d15b2->d15b7 , tyle że mam 2 generacje gazu z koputerem Bingo. Czy jest sens robić d15b7 bez blosa ? Jak to Smoku u Ciebie wyszło w praktyce, szczgólnie osiągi. ?
Edit: Jeżdze praktycznie tylko na gazie.

_Qba_
16-06-07, 21:10
zmiana na b7 przy jezdzie na gazie chyba nic ci nie da...
z punktu widzenia zasilania gazem zmieni sie praktycznie tylko ksztalt kolektora ssacego, a to raczej mocy nie doda