Zobacz pełną wersję : B18C4 nie odpala , brak iskry
mam problem z moim vti, 98rok. auto ma seryjny immobiliser. wszystko bylo ok poza tym, ze sporadycznie auto nie chcialo odpalic, rozrusznik krecil,ale nie odpalal. wystarczylo wylaczyc kluczyk,sprobowac raz jeszcze i odpala od razu. zdarzylo sie tak z 7-8 razy w ciagu 8 miesiecy...az nagle w sobote,nie odpalil wcale.nie ma iskry,tyle sprawdzilem. auto nie przerywalo podczas jazdy,jezdzi jak jezdzic powinno, dlatego wydaje mi sie ze to nie modul zaplonowy,a raczej cos z immo - ktos wie jak to mozna sprawdzic?podobno ciezko jest ten seryjny immo rozkodowac...plis o pomoc :)
Na początek kolega sprawdzi sobie kody błędów silnika (mnie się nie pyta jak bo nie wiem) Możliwe jeszcze problemy, czujnik położenia wału, wspomniany aparat zapłonowy.
Jak kontrolka immo gaśnie to raczej nie jest jego problem a inna usterka elektryczna...
jutro napiszę Tobie co bylo , miałem ten sam problem, koszt gratów w ASO około 250 PLN ( elektryka -zapłon )
kontrolka immo gasnie.max-vti czekam na info :)
w mojej hance padła cewka nr katalogowy w ASO: 30510-PT2-006
ale proponuję żeby przed zakupem sprawdzić czy to napewno to
auta nie moge zdiagnozowac, kontrolka check pali sie caly czas,nic nie mruga...
dodatkowo sprawdziłem, pompa nie podaje paliwa..
czy to moze byc immo?kontrolka na desce zachowuje sie normalnie...
czy awaria ukladu zaplonowego ma wplyw na to ze pompa nie podaje paliwa?
jak brak iskry, to tylko cewka zaplonowa :) , najlepiej zamien sie z kims aparatem na chwile :) chyba nie jestes jedynym co ma taki silnik, a co do cewki jest do kupienia w Inter Cars, ja do swojego d15 kupilem za 80zl chyba
tylko ze nie ma tez paliwa,stad moje pytanie czy jest to ze soba powiazane (jak np w VW gdzie awaria czujnika halla powoduje odciecie wtryskiwaczy ,ale nie ma wplywu na dzialanie pompy..)
jest jeszcze jedna opcja o ktorej sobie przypomnialem, gdzies na 4um jest temat na temat czujnikow zdezenia w Cifach ludzie ich nieraz uzywali jako dodatkowego zabezpieczenia, wystarczy w niego stuknac palcem i wszystko zwiazane z zaplonem przestaje dzialac, jest gdzies pod nogami kierowcy, moze go kopnoles, poszukaj tematu i sprawdz w serwisowce pewnie tez u Ciebie taki wystepuje bo nawet niektore jajka juz mialy
... to mialoby sens,wszytsko stalo sie podczas sprzatania gruntownego auta. po sprzataniu juz nie odpalilo..
juz przegladam forum pod tym katem
ja bym jeszcze sprawdził przekaźnik pompy...
cyka dwa razy?
Whiplash - wielkie dzieki! to bylo to,nie mialem pojecia ze taki przycisk tam istnieje,musialem go puknac podczas sprzatania...
masz u mnie dlug wdziecznosci - big thanks :)
A dla potomnych jeszcze jedna rada.Przed zmianą cewek i innych rzeczy.Warto zawsze jeszcze sprawdzic czy we właczniku zapłony styki sie nie pokończyły.Na dole podaje strone z manuala jak to sprawdzić :D:
http://images48.fotosik.pl/100/7cc495ff0be4637em.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7cc495ff0be4637e)
Witam Panowie mam problem. Przekrecam kluczyk na pozycje 1i2 kontrolki sie zapalaja. Przekrecam kuczyk dalej ale rozrusznik milczy. Sprawdziłem 2 kluczyki i nic . Nie mam Czerwonego. silnik 1,8 rok 98 aerodeck. Pozdrawiam
skolopendra
12-04-09, 18:18
Przekrecam kuczyk dalej ale rozrusznik milczy. Sprawdziłem 2 kluczyki i nic . Nie mam Czerwonego. silnik 1,8 rok 98 aerodeck. Pozdrawiam
to sprawdź akumulator,kable oraz zaciski na rozruszniku
skolopendra
13-04-09, 14:01
klemy,oraz przewody zasilające sam rozrusznik
nawet jak winne jest immo ,to rozrusznik kręcić musi
nawet jak winne jest immo ,to rozrusznik kręcić musi
I tu sie kolega myli, jeżeli immo sie nie dogaduje (kontrolka miga) wtedy rozrusznik nawet nie jęknie !!!
I tu sie kolega myli, jeżeli immo sie nie dogaduje (kontrolka miga) wtedy rozrusznik nawet nie jęknie !!!
Potweirdzam.Nie rusza rozrusznikiem:D Obczajony temat od niedawna.Czasami mryga czasami sie załacza.Czekam tylko dnia w ,którym wogóle nie odpali :):D
Narazie mam taki system.Jak mryga,wyciągam kluczyk obkrecam 180 stopni i wsadza. Zawsze działa:cool: