PDA

Zobacz pełną wersję : Drgania całego auta jak i na kierze - problem z hanią Civic 98, 3D

ares1986
05-04-09, 13:08
Cześć,

...piszę nowy temat, bo w zasadzie znalazłem szczątkowe odp w trzech innych, ale nic konktetnego..

Czas mijał, a problem sie nie nasilał...teraz sie nasilił do tego stopnia, że trzeba coś z tym zrobić. Dokładniej jest taki:

- delikatne drgania nadwozia przy jeździe
- drgania na kierownicy - dość mocne prz hamowaniu - praktycznie z każdej prędkości

i z takich towarzyszących
- skrzypienie, popiskiwanie takie w kołach przy wolnej jeździe - PO DELIKATNYM, milimetrowym wciśnięciu pedału hamulca - cisza się robi.
- gorące (parzące) śruby w kołach po nawet krótkiej jeździe (20 minutowej po mieście, np)

- w kabinie czasem czuć spalonym czymś - zaciera sie coś ? :(
- kilka razy rzęziło przy wolnej jeździe - takie jakby buczenie w kole (przegub ?) i po pokręceniu mocniej kierownicą, cisza...teraz już pół roku nie rzęzi.

Problem ma swoje początki w listopadzie 2007, wtedy kupiłem hondzię. Przy hamowaniu w zakresie 110 - 1xx km/h mocno drgała kierownica - potem w dół spokój, i od jakichś 30 km/h przy dohamowywyaniu - wyraźne skakanie żabką. Wtedy doradzono mi wymianę tarcz, tak zrobiłem - tarcze+klocki (i tak były zurzyte), przez pierwsze 5 minut po wyjechaniu z wartsztatu - miód...ale potem zaraz to samo...drga (nie wjechałem wtedy w żadną kałuże:) )..

skolopendra
05-04-09, 13:26
post niżej masz temat

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=42511

- gorące (parzące) śruby w kołach po nawet kró
poza tym nie wykluczone że masz przypieczone tłoczki itp

kilka razy rzęziło przy wolnej jeździe - takie jakby buczenie w kole (przegub

przeguby nie buczą

a tak w ogóle to niedługo są przeglądy w aso
za jedyne(aż ) 50 zł możne wynajdują wszystkie usterki

teg
05-04-09, 13:27
Jest kilka opcji.

Mogę się założyć, że mechanik wymienił tarcze i klocki, a o rozebraniu jarzm i nasmarowaniu prowadnic smarem miedzianem, zapobiegającym zapiekaniu się, nawet nie pomyślał... A przecież powinno się to robić. To prosta czynność, zrobisz ją sam jeśli potrafisz wymienić sobie klocki.
Równie prawdopodbne jest zapieczenie się tłoczków - trzeba je wyjąć, wyczyścić, wymienić uszczelki, nasmarować specjalnym smarem do tłoczków (koniecznie). Jeszcze inna opcja to stary płyn hamulcowy. NIestety wymiana może już nie pomóc, kto wymieniał czyszcząc elastyczne przewody hamulcowe wie, że gromadzi się w nich najgorszy syf w całym układzie i powoli się zapychają albo rozwarstwiają od wewnątrz powodując, że płyn się lekko nie cofa, a za nim tłoczek... W poprzednim samochodzie pomogło czyszczenie prowadnic jarzma, wymiana tłoczków i uszczelek oraz elastycznych przewodów hamulcowych. Dopiero po tym wszystkim zaczęło działać, jak należy. Robiłem to sam, ale przypuszczam, że w 200zł za obie strony się na pewno zmieścisz - nie wiem tylko, czy do Hondy można kupić same tłoczki i uszczelki.

Ale, zanim pobiegniesz do warsztatu, sprawdź sam. Jeśli problem dotyczy tylko jednego koła, to podnieś najpierw samochód tak, żeby pokręcić tym "zdrowym" i zobacz czy nie ociera (trochę bedzie zawsze, powinieneś móc pokręcić kołem przy pomocy małego palca, z tudnością może, ale jednak powinno się dać małym palcem). Porównaj to do "chorego" koła. Zobacz czy nie kręci się ciężej i czy na całym obwodzie koła opór jest podobny, czy nie ociera bardziej w którymś miejscu.

Podejrzewać można jeszcze łożysko koła. Trzeba na podniesionym do góry złapać koło najpierw za górę i za dół jednocześnie i poruszać, potem za prawą i lewą stronę. Jeśli w obu pozycjach czuć spory luz, to prawdopodbnie łożysko do wymiany. Łożysko wcale nie musi zawsze hałasować, chociaż zwykle tak jest... Ale stawiam tu na zapieczony tłoczek lub prowadnice.

ares1986
05-04-09, 21:15
jesli chodzi o hamulce...faktycznie, stawiałbym na te tłoczki...wydaje sie to prawdopobone..plus luzy na drążkach kierowniczych...ale te skoki przy hamowaniu ? ehh.

problem w tym, ze jutro pojade do mechanika na wymiane oleju, filtrów itp..bo nie mam czasu dłubac...i nie mam zbytnio gdzie..wiec i sie dowiedzieć co z tymi czesciami tez nie tak prosto.

skolopendra
05-04-09, 21:18
co z tymi czesciami tez nie tak prosto.

używanych części jest bez liku