PDA

Zobacz pełną wersję : blad nr 171

TENCIO
05-04-09, 10:46
witam!

CR-V 2000rok, 2.0 147KM, przebieg 171.000km, zadbana serwisowana, nawet zarowki wymieniane w aso :) ale...zapala mi sie check, diagnostyka mowi o bledzie nr 171 , czyli uboga mieszanka. chceck zapalil sie juz drugi raz, zawsze w tych samych okolicznosciach. mam koncowke paliwa, tankuje do fulla, odpalam auto i zapala sie chceck, ktory juz potem , nawet pomimo wylaczenia i uruchomienia silnika ponownie, nie gasnie. po zrobieniu reseta ,check znika, ale pojawia sie w identycznej sytuacji przy nastepnym tankowaniu. auto jedzie normalnie, spalanie ok 9l/100km, jezdzac na krotkich odcinkach , wiec chyba dobrze. tankowalem raz na statoilu, raz na Bp, zawsze do pelna po zapaleniu sie rezerwy paliwa.
macie pomysl co to moze byc?

mbroberto
05-04-09, 15:18
Powodem wyskakiwania takiego bledu moze byc osad na dnie zbiornika paliwa.Jak wiadomo nasze paliwa sa roznej jakosci a na niektorych stacjach to juz wogole tragedia ( kiedys z kumplem objezdzilem u mnie w miescie stacje i sprawdzalismy oktanometrem paliwa) i zostaje z takiego paliw syf na dnie zbiornika.Wtedy gdzy jedziesz na rezerwie to ten syf ciagnie i to moze byc jedna z przyczyn pojawienia sie takiego bledu.