Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzypi zawias z tylu

Smolar
05-04-09, 01:46
Witam,sytuacja wyglada tak,kupilem inna zawieszke na tyl,sprezyny Nippon -4cm i uzywki seryjne amory,na tym co mialem wczesniej bylo igielka,ale wymienilem tylne amory i sprezyny na te kupione i zaczelo strasznie skrzypiec z tylu,jak najezdzam na kraweznik,czy np na garba niezaleznie czy pod ukosem czy na prosto to jak podbija kola i jak zjezdza i dobija to wtedy jest skrzypienie jak stara nienasmarowana szafa..sprezyny raczej wykluczam,nie wygladaly na pekniete,amory raczej tez odpadaja,bo nie ma co skrzypiec,cukierki duze wymienione na OEMowe jakies 10tys km temu i przy okazji wymiany zawiasu z tylu tulejki na wahaczu poprzecznym(te co trzymaja amor i te przy bebnie) wymienione na zamienniki...dostaje szalu jak slysze to skrzypienie,moze ktos mial przypadek i wie jak zdiagnozowac bo wyjde z siebie niedlugo:P..Dodam ze z przodu tez sie ,,zglosnilo" ale minimalnie najgorszy ten tyl;/
Z gory dzieki
pozdro

taz666
08-04-09, 14:19
Jak założysz górną i dolną rozpórkę z tyłu to się uciszy...

Smolar
08-04-09, 22:10
Ale to jest trzeszczenie w momencie gdy wjezdzam np po ukosie na kraweznik,skrzypi strasznie tyl,przod tez,ale minimalnie..wczesniej czegos takiego nie bylo...

Pati
08-04-09, 22:15
buda sie skręca

taz666
09-04-09, 01:14
buda sie skręca

Patrz więc 2 posty wyżej :D u mnie na KONI 1130 też skrzypi ale słyszę to tylko jak mam opuszczone szyby, planuję rozpórki...

BTW, 10k przelotu cukierków na nasze drogi to sporo... Szczególnie jak na twardy zawias.

Ps. Masz rozpórkę z przodu? I wogóle czym jeździsz? Nie ma w sygnaturze...

sublove
09-04-09, 08:47
Panowie, mam identyczny przypadek. Sprężyny Eibacha -40mm, amory KYB. Przy szybszym wchodzeniu w zakręt - powiedzmy w prawo - z okolic lewego koła słychac straszne skrzypnięcie ( dźwięk pojawia się w momencie największego "przechyłu" ) jakby coś dobijało? Amor może tak skrzypnąć? Bo dźwięk ten jest ewidentnie z okolic koła...
Dzieje się tak tylko na zakrętach. Na prostej miałem okazję nie raz ostro podjechać pod próg czy krawężnik i nic nie było słychać.

ygor
09-04-09, 08:59
a mi skrzypi z przodu jak wieko od trumny (strasznie glosno) przy jak mocniej docisne hamulec na koncu ... na miesiac przed sprzedaza ... :-/ zawias seria

Smolar
09-04-09, 15:15
Civic EJ9 D14A3..wczesniej nie bylo problemu,..po zalozeniu -4sie tak dzieje,wewnatrz dosc donosnie to slychac..to jest glownie w momencie jakiegos ugiecia,np przy przejezdzaniu pod kraweznik,lub przy zjezdzaniu/podjezdzaniu przez garba..rozporki niestety nie mam..

sublove
09-04-09, 15:40
Smolar, mam identycznie jak Ty, co do szczegółu...
Ale chyba to nie jest "skręcanie się budy" - ten dźwięk dochodzi dokładnie z koła, na które wywierany jest "nacisk".
A może opona trze o nadkole?
Ew. mozliwe jest, żeby amor albo sprężyna wydawały taki dźwięk?

Smolar
09-04-09, 18:18
Watpie,to nie jest dzwiek ocierania sie opony...amory,bardziej by chyba dobijaly niz skrzypialy,sprezyny moze,to nie jest wykluczone,tulejki wahacza poprzecznego mam nowe,cukierki OEMowe Hondy..kiedys cos czytalem ze komus skrzypialy podobnie jakies gumy w zawiasie..u mnie przod jest delikatnie slyszalny,ale tyl mnie strasznie w..ia..

sublove
09-04-09, 21:00
A może sworzeń wahacza?
Jak "siada" to może ten ma już opór nacisku i zaczyna płakać...

Smolar
09-04-09, 22:15
Gadalem z nadwornym mechanikiem i mowil ze dla proby mam polac zawias z tylu woda,jesli przestanie skrzeczec to znaczy ze gumy popiskuja..ale zalecil mi przesmarowanie kazdej gumy,tulejki WD40 np i powinno sie uciszyc,jak nie,bede myslal dalej..pozdro

mc47
13-04-09, 15:49
nie zagłębiałęm się jeszcze w temat jak to w hondzie wygląda i czy jest to możliwe (mam civica od niedawna)
ale przedtem miałem forda i też mi skrzypiało coś w nadkolu
po dokładnych oględzinach doszedłem że to sprężyna tarła o nadkole
pęknął mi jeden zwój i się delikatnie przesuneła i tarła jak zawias pracował
moze to coś takiego ...
(jeśli nie jest to możliwe ze względów technicznych to nie krzyczcie bo się nie przyglądałem temu w civicu jeszcze)

Smolar
04-05-09, 22:59
Wiec wymienilem tylne amory na nowe,odboje zostaly przesmarowane i nastala cisza:)

kupeja_style
09-05-09, 16:14
czym przesmarowałeś??

olqszteam
24-05-10, 18:08
wlasnie czym smarowales...,mi piszczy tyl lewy(gwint kw -4) jak zjezdam z jakiegos wzniesienia...,przy skrecaniu w prawo i dodam ze przy obciazeniu ( 2 osoby z tylu). a wogole to jakie kupic nowe odboje do takiego zawiasu??

spychu
27-05-10, 16:42
U mnie też sobie poskrzypywało a winne okazały się jednak poliuretany w górnych mocowaniach amora :)

Pytanie do posiadaczy Energy czy ogólnie poliuretanu czy wam też skrzypią ? Oczywiście partsy wszelkiej maści nie koniecznie tylko te górne poduszki.

grimripper
28-05-10, 09:40
Pytanie do posiadaczy Energy czy ogólnie poliuretanu czy wam też skrzypią ? Oczywiście pastsy wszelkiej maści nie koniecznie tylko te górne poduszki.

Skrzypią. Wahacze F7 z tyłu i masz wrażenie ze jedziesz starą wersalką. Ale jest na to rada, nie wiem jak przy innych ale przy moich wahaczach da się wyjąć tulejki. Smarujesz wahacz i tulejkę smarem do łańcuchów motocyklowych. Robi się z niego po posmarowaniu coś przypominającego konsystencją miód i ogólnie masz spokój. Ważne żeby nie smarować niczym co by mogło rozpuścić poliuretan.

hellrider
29-05-10, 11:31
1 - nasmaruj wazelina te poduszeczki ktore zakladasz na koniec amora i dociagasz amore sruba.
2 - jesli masz sprezyny takie ze lezy zwoj na zwoju od gory to.... Jak jest mokro kolo zabiera wode z piaskiem, zasrywa u gory sprezyne i potem podczas pracy sprezyna zgniata pomiedzy zwojami piasek i wlasnie takie skrzypienie slychac.

U mnie zaczelo skrzypiec wlasnie po wymianie amorkow na nowe, sprezyny jakie juz mialem zalozone to H&R -35. Mialem dokladnie takie same objawy jak wy.... Na skrzypienie podczas suchych dni pomogla wlasnie wazelina na ten poduszeczki wewnatrz budy, a na deszcz rekaw z detki naciagniety na amortyzator i zlapany u gory opaska samozaciskowa ( po uprzednim umyciu sprezyny ).
PS. skrzypi tez po obnizonym zawiasie tylnia klapa o uszczelke. Radze pobawic sie tymi korkami dystansujacymi na krancach klapy i natrzec czyms uszczelke.

Teraz zostalo mi zalozenie rozporek zeby uporac sie z plastikami wewnatrz :)

spychu
29-05-10, 16:59
U mnie skrzypią tylko poliuretany co stwierdziliśmy w 100% dopiero jak jeździliśmy wybebeszoną do blachy furą :) Nic innego nie skrzypi.

teg
30-05-10, 02:20
U mnie coś z lewej z tyłu skrzypiało. Pomogło posmarowanie wszystkich gum silikonem w sprayu, takim do konserwacji uszczelek na zimę. Od 3 miesięcy spokój, wcześniej psikałem WD-40 i pomagało na kilka dni. Jak komuś się chce bawić, to niech psika każdą po kolei aż znajdzie która to :) Będzie wiadomo na przyszłość.