Zobacz pełną wersję : Problem ze wzmacniaczem
Witam,mam taki problem,otoz od dluzszego czasu szwankuje mi (chyba) wzmacniacz..mase podlaczylem pod srubke od tylnej lampy,wszystko ladnie pieknie...ale jade sobie,przejade przez jakas nierownosc i sie wylacza wzmacniacz(dioda power sie nie swieci) bezpiecznik caly..i zdarza sie ze wlacza sie po chwili,albo nie dziala przez dzien,dwa,az poprostu ni stad ni z owąd sie wlacza:confused:nie mam pojecia gdzie tkwi przyczyna..wzmacniacz to Blaupunkt,modelu nie pamietam..moze ktos juz mial cos takiego u siebie?pozdro
-=GrZeSiEk=-
05-04-09, 00:09
Sprawdz przewod ktory steruje wlaczaniem sie wzmacniacza ten przy radiu, moze poprostu gdzies jest uszkodzony i po wjechaniu w dziure robi sie przerwa i dlatego nie zalancza wzmacniacza
i zdecydowanie masę podepnij pod jakaś większa śrubę
-=GrZeSiEk=-
05-04-09, 11:24
i zdecydowanie masę podepnij pod jakaś większa śrubę
Dokladnie mase podepnij pod wieksza srube, ja podpiolem pod mocowanie pasow pod tylnimi fotelami
Qrde no,patrzylem,wszystko dobrze podlaczone,ale wzmaniacz nie dziala..podlaczalem..przykladalem mase w miejsce mocowan pasow bezpieczenstwa i tez nic;/
Sprawdź kabel remote. Jeśli masz to weź miernik i sprawdź czy po włączeniu radia pojawia się na tym kablu napięcie (sprawdzaj przy wzmacniaczu!). Jeśli nie to źle ale to tylko kabel, a jeśli tak to jeszcze gorzej bo to może być uszkodzony wzmacniacz.
Wiec,wzmacniacz sprawdzony u qmpla w aucie i gra,jego wzmachol u mnie nie chcial grac,wiec pewnie kable,bo wiadomo ze od wzmaka prad idzie dopiero do tuby..a ten kabel remote to ktory,ten co idzie od radia(czincze?) czy ktory?Radio sie zalacza po przekreceniu kluczyka w pierwsza pozycje jesli to ma znaczenie..
Wzmacniacz sprawdzony w innym aucie,tuba tez sprawdzona,wszystko gralo..kable popodmieniane,ten od aku te od radia...a wzmak nadal pradu nie ma;/..niewiem,moze polaczenie masowe sie spieprzylo;/
na 100% kabelek remote - to ten miedzy masa a plusem. sprawdz czy jest dobrze podlaczony przy radiu albo nie jest gdzies zalamany czy cos... mozesz tez sprawdzic czy wzmacniacz dziala mostkujac remote z plusem i wtedy wzmacniacz bedzie wlaczony caly czas :)
możesz to mieć z winy radia że nie odpala wzmaka. w takiej sytuacji możesz zrobić połączenie tak jak pisał grzesiuch ale puść długi kabel żebyś na nim mógł umieścić włącznik albo podpiąć go np pod kostkę przed radiem jak się nie mylę pod czerwony przewód i wzmak będzie się włączał po uruchomieniu samochodu (ta opcja jest dobra jak masz wzmacniacz o dużych wymaganiach prądowych)
no, no no, kolega ma cale 3w w rms ;] niezly wynik ;]