PDA

Zobacz pełną wersję : głowica d16y8

spid3r
03-04-09, 13:10
Witam
Na wstępie... szukałem, ale nie znalazłem, więc piszę ;)
Z racji, że robi się cieplutko wymyślam już co modzić w autku... plany już są na skrzynie hybrydową, lekkie koło zamachowe no i zastanawiam się nad głowicą d16y8. Mam wersję MB3 silnik d15z8, czy wg. Was podpasuje ta głowica ? No i czy w ogóle jest sens zmieniania głowicy ? Jeśli tak, to czy po zmienieniu głowicy, będzie trzeba wymieniać ECU? Kolektor mam 4-2-1, więc z tym nie ma problemu, a jak z sondą ?
Pomóżcie rodacy ;)

qba1983
03-04-09, 13:23
glowica do bloku podpasuje.
na pewno bedzie do zmiany komp. podejrzewam ze tez wiazka, bo d16y8 ma tez inne czujniki(np spalania stukowego) sam jestem ciekaw czy to pojdzie...
sonda pownina byc ta sama(w d15z3 jest innego typu)
no i zostaje jeszcze kolektor dolotowy... nie jestem pewny ale chyba w y8 nie ma EGR a u nas jest...co z tego wyjdzie... holera wie, moze lepiej bylo by kupic kompletny silnik d16y8 wraz ze skrzynia.
policz bo chyba by cie taniej to wyszlo... tym bardziej ze chcesz robic skrzynie a tu juz masz jedna z lepszych standardowych skrzyn.

spid3r
03-04-09, 14:00
glowica do bloku podpasuje.
na pewno bedzie do zmiany komp. podejrzewam ze tez wiazka, bo d16y8 ma tez inne czujniki(np spalania stukowego) sam jestem ciekaw czy to pojdzie...
sonda pownina byc ta sama(w d15z3 jest innego typu)
no i zostaje jeszcze kolektor dolotowy... nie jestem pewny ale chyba w y8 nie ma EGR a u nas jest...co z tego wyjdzie... holera wie, moze lepiej bylo by kupic kompletny silnik d16y8 wraz ze skrzynia.
policz bo chyba by cie taniej to wyszlo... tym bardziej ze chcesz robic skrzynie a tu juz masz jedna z lepszych standardowych skrzyn.

no ... to będzie trzeba uciułać coś kasy jeszcze ;) po rozmowie z Tobą zebrało mnie na skrzynie hybrydową :P Chyba nadajesz się na przedstawiciela handlowego :P na razie po prostu gdybam co by tu jeszcze wymodzić, bo z podstawowych rzeczy już chyba wszystko jest zrobione ;)

zed
03-04-09, 18:23
Jak juz bedziesz mial y8 to od razu zrob obrobke czyli powiekszenie kanalow i gniazd,dotarcie zaworow,spasowanie kolektorow mozna jeszcze zrobic komore spalania.Pozniej jakis walek i porzadne strojenie i bedzie ~150KM ;)

spid3r
03-04-09, 20:38
hmm... ogólnie to cały czas chodzi za mną soft turbo, żeby usłyszeć to magiczne psssss... z drugiej strony to nie jest perspektywiczne i lepszy swap na b serie, aby się rozwijać... minus widzę taki, że mi jednak marzy się turbo, a wiadomo, jak turbo to większe ryzyko klęknięcia silnika, przy d serii jest to mniejszy koszt w razie takiego przypadku. Sorry za mały OT. Tak czy tak uświadomiliście mnie, że samej głowicy raczej nie ma sensu zakładać, a lepiej zeswapować. Dziękuję Wam :)