Zobacz pełną wersję : Wzorst temperatury - dziwne
D14A8, 1997 rok, przebieg 222.000, LPG sekwencyjne
Witam.
Mam pewien problem. Od kilkua dni, jak jest cieplej widzę , że wskazówka temperatury PRZY DUŻYCH PRĘDKOŚCIACH mniej więcej, powyzej 120km/h zaczyna się piąć w górę, by zatrzymać się na około 2/3 skali, no może ciut niżej.
Oczywiste dla mnie jest, że jadąc z taką prędkościa chłodzenie za sprawą pędu powietrza powinno być znakomite, poza tym nie było takich cyrków wcześniej.
Jadąc wolniej - do 100-110km/h wskazówka jest na prawidłowym miejscu - na 1/3skali. W miescie rzadko jezdzę ale raczej przy umiarkowanych korkach, jak dzis nie bylo problemów j.w.
Jest to tylko przy większych prędkosciach, gdy obroty są duże.
Nigdy mi nie zaszlo powyzej 2/3, bo nie powoliłem (zwalniałem, otwierałem ogrzewanie na max) ale czort wie co by bylo gdybym jechal np. te 130km/h fłuzszy czas...
Dobra, teraz konkretnie, co zrobic, od czego zacząć, bo:
- płyn chłodniczy ma juz blisko 4 lata, moze jego wlasciwosci powoli zanikają
- pompa wody NIE BYŁA ruszana od pierwszej wymiany na 100.000km
- po skocznonej jezdzie, jakies 20min (dopiero po 20min wpadłem by to sprawdzic) dolny wąż od chłodnicy był ciepły, ale ciut zimniejszy od górnego.
-poziom w zbiorniczku jest w polowie, miedzy kreskami
- silnik ma moc, nie kopci na biało, płynu nie przybywa.
Obstawiam:
-zapowietrzony układ
-zakamieniona chłodnica
-termostat
-czujnik temp.
Wentylator nasłuchiwałem i włącza się na postojuo, z tym że wg. mnie za późno, bo ciut za połową skali.
No to poradźcie.
na wszelki wypadek możesz wymienic termowłącznik wentylatora chłodnicy i płyn napewno nie zaszkodzi. Ale szczerze mówiąc ja mam ten sam silnik i po ostatnim ociepleniu wskazówka na zegarze jest na połowie ( nowa chłodnica, płyn) najważniejsze że wentylator się wogóle włącza.
Ja mam ten sam silnik i nigdy wskazówka nie była wyżej niż 103 skali
zacznij od wymiany płynu i odpowietrzenia, czy przy wymian ie rozrządu przy 200kkm wymieniałeś pompę wody, bo akurat przy około 220 zdychają
A tak "banalną" rzecz jak termostat wymieniałeś ? Może on niedomaga.
termostat jest łatwy do sprawdzenia
1. przypomnij sobie jak działało ogrzewanie w zimie ? grzało porządnie czy ubolewało ? jak grzało dobrze to termostat raczej sprawny.
2. zapal silnik zimny i go nagrzewaj ... przy pewnym przeskoku termostat powinnien się otworzyć i oba przewody powinny być ciepłe. Przed otwarciem termostatu górny ciepły , dolny zimny na 90% jak cos to poprawcie koledzy.
3. Wyjąć go i wrzucic do wrzątku, powininen po wyjęciu otwarty.
co do punktu 1.
nie do konca, nigdzie nie jest powiedziane ze termostat zacina sie w jednym miejscu, moze sie zaciac gdzie chce. dlatego jesli rzeczywiscie zima Ci grzalo dobrze to normalnie jest ze wlasnie teraz temp bedzie jeszcze wieksza. zazwyczaj kiedy cos sie dziej z temp to jest to wina termostatu. i to powinno sie kontrolowac jako pierwsze.
Byłem u mechanika. Wstępna diagnoza to UPG.
Zaspiewano mi za to 700zł ale nie jestem pewien czy to nie jest próba naciągniecia mnie.
Silnik ma pełną moc, nie dymi na biało, nie ubywa ani nie przybywa płynu, olej w normie cały czas- nie przybywa.
Diagnozę postawiono w oparciu o metodę odkręcenia korka na pracującym i ciepłym silniku, dodawaniu gazu.
Powyzej 3tys obr idą bąble powietrza z otworu.
Mechanik twierdzi, ze to spaliny przedostające się do układu chlodzenia padniętą uszczelką. Nie przeczę, ale na jakiej podstawie stwierdził, że to spaliny?
Takie objawy mogą CHYBA być również w momencie zapowietrzania się układu np. poprzez padniętą pompę wody, która ma już swój przebieg.
Podpowiedzice czy to rzeczywiscie winna jest na podstawie w/w objawów UPG czy moze zacząć od pompy.
Generalnie mało mnie interesuje perspektywa wymiany wszystkiego od końca, wydaniu grubej forsy po to, by sie okazało, że powód jest banalny.
Zwłaszcza, że auto warte jest moze z 10kpln...
dobry warsztat powinien mieć tester zawartości CO2 w płynie chłodniczym (taki przyrząd) przy pomocy którego na 99,9% można potwierdzić padniętą uszczelkę poszukaj w swojej okolicy tego cudeńka w Olsztynie takie sprawdzenie kosztuje 20 PLN i trwa 5 min.
termit2323
04-08-09, 08:24
Ja od pewnego czasu mam to samo co w pierwszej wypowiedzi.
Stało mi się to nagle w trasie z dwa tygodnie temu.
Jak stoje to wskazówka dochodzi do kreski białej granicznej tej przed czerwoną. Jak jade spada. Jak jade pod 140/150 to na 3/4 skali. I tak sobie pływa.
Wentylator się uruchamia - oczywiście przy wyższym niż do tej pory wskazaniu temperatury,
Przwód górny ciepły, chłodnica gorąca, potem wentylator on i chłodnica pyk zimna.
Sprawność silnika 100 % - nie odczuwam różnicy.
Przy ww wysokim położeniu wskazówki przy otwarciu ogrzewania na max. - wskazowka opada w ciągu kilku sekund (10-15) do położenia z przed ustarki.
Jak otworze maskę przy położeniu wskazówki tym najwyższym dotychczas zaobserwowanym to silnik nie wydaje być się aż tak goracy.
Podobno za wskazania wskazówki odpowiada drugi czujnik temperatury niż ten od silnika. Wyprowadzcie mnie z błędu jeśli tak nie jest. Co powiecie na walnięta wskazówkę. Gdzie znaleść ewentualny taki czujnik gdzie on jest umiejscowiony.
Poczytam dalej z checią temat. Może ktoś pomoże. W razie co trzeba będzie dalej jeździć aż wyjdzie coś poważniejszego bo tak to nie opłaca się latać z takimi dupami do mechaników. Którzy wymienią byc może pół rzeczy na próżno.
Pozdrawiam.
Miałem identycznie jak ty, wymieniłem termostat (Takota) - koszt 50 zł i po kłopocie
termit2323
05-08-09, 14:08
No dobra a co jeśli będę to lekceważył.
Termostat mówisz? hmm. Ale jak się wentylator załącza to znaczy że termostat puszcza.
A co inni klubowicze w tym temacie?
W końcu przytnie termostat na fest i nie będziesz miał dużego obiegu ON i ci się zagotuje motor a czujnik temp cieczy chłodzącej przy okazji też szlag trafi, a co za tym idzie nie załączy wentylatora - nie lekceważyłbym tematu
pzdr
Termostat często się psuje w pozycji lekko otwartej.W zimie wtedy jest niedogrzany silnik a teraz jak jest ciepło to jest to mniej zauważalne.Jeśli jest zablokowany w pozycji lekko otwarty to płyn cały czas krąży ale nie ma pełnego obiegu i możliwe że właśnie przy większych obrotach pompa nie jest w stanie przepchnąć wystarczającą ilość płynu żeby schłodzić silnik.
Tak jak pisali,termostat kosztuje grosze i można go wymienić samemu.
andrzej_civic
06-08-09, 15:55
Witam ja lekcewarzyłem takie objawy u siebie .... efekt peknieta głowica w 2 miejscach... z tym nie ma zartów bo dopiero mozna wpedzic sie w koszta... po remoncie wszystko ok juz 4 mies
U mnie podobnie jest, ale u mnie ubywalo plynu w chlodnicy i dolewalem srodki uszczelniajace. Jak brakowalo plynu to podnosila sie temperatura, jak dolalem to bylo zawsze OK. A teraz jak byly upaly, to w chlodnicy OK, ale pelno syfu, w wyrownawczym to samo i temperatura lekko sie zaczela podnosic i nie wiem od czego :(
Z tego co sprawdzilem to nie wlacza sie wentylator. Na akumulatorze sie wlacza. nie wiem w czym jest problem. Bezpieczniki wszystkie OK. Nie wlaczajacy sie wentylator moze powodowac taki wzrost temperatury?? :(
No a jak ma się*temperatura nie podnosić skoro wentylator się*nie załącza? Przecież jest po to aby schłodzić płyn w sytuacji gdy temperatura tegoż płynu będzie wyższa niż 93-95 stopni. Skoro na krótko działa, to powinieneś wymienić włącznik wentylatora. Prawdopodobnie padł. Zresztą dwa tygodnie temu miałem podobną akcję. Pojechałem do Zakopca, a tam drugiego dnia temperatura zaczęła rosnąć. Okazało się że termowłącznik nie załączał wentylatora. Przez tydzień tak jeździłem, bo okoliczne ASO Hondy nie było zainteresowane chociażby sprowadzeniem czujnika. Podłączenie na krótko i przełącznik w kabinie pozwoliły mi wrócić spokojnie do domu :)
A gdzie ten termowlacznik sie znajduje??
Obok termostatu. Łatwo go znaleźć bo podłączona jest do niego wtyczka z dwoma przewodami. A tak z ciekawości, to jak podłączyłeś akumulator do wentylatora? Najprostszym rozwiązaniem jest właśnie wyjęcie tej wtyczki i zwarcie jej.
Wzialem osobny akumulator, dwa kabelki i zwarlem wtyczke wentylatora z akumulatorem i wentylator zaczal chodzic. A normalnie jak grzalem auto to nie zalaczal sie, a po wiekszej chwili zaczela rosnac temperatura :(
Tutaj (http://extern.pl/samochod/termostat/) masz opis jak wymienić termostat i czujnik. Oczywiście jak będziesz wymieniał sam czujnik to nie rozbierasz tego wszystkiego, tylko odkręcasz stary czujnik i wkręcasz nowy. Czujnik widać na zdjęciu z czerwoną strzałką, to to coś z brązową końcówką z której już wypięta jest wtyczka. Jak będziesz kupował, to zainwestuj w japoński, koszt ok. 100 zł. Możesz kupić też włoski za ok. 50 zł, ale chyba na tym forum czytałem że szybko padają. A jak masz zbytek kasy to dokonaj zakupu w ASO Hondy, cena ok. 250 zł.
Musze podjechac do jakiegos elektryka i zobacze co powie. Oby to tylko byl ten termowlacznik, lub cos mniejszego ;-)
Elektryk tutaj raczej nie pomoże. Skoro wentylator na krótko działa, to znaczy że jest sprawny. Jedyną rzecz jaką może sprawdzić to czy jest przejście od wtyczki która jest wpięta w czujnik do wentylatora. Tyle tylko że to możesz sam sprawdzić, wystarczy ją wyjąć i kawałkiem cienkiego przewodu zewrzeć, włączyć zapłon i wentylator powinien zacząć kręcić. Jak nie kręci to znaczy że jest przerwa gdzieś w przewodach no i w takim wypadku elektryk może okazać się pomocny, jeśli natomiast działa to pozostaje tylko wymiana czujnika.
chcialem tylko przypomniec ze jesli termostat sie zacial i jest lekko zamkniety to moze byc tak ze wiatrak sei nie zalaczy bo termo wlacznik jest za termostatem, a tam jest nizsza temp - za niska by wlaczyc wiatrak.
wiec najpierw proponuje wymiane termostatu, pozniej kontrole tego co jest i jak dziala a dopiero pozniej wymiane termowlacznika.
chcialem tez powiedziec ze w moim civicu wentylator wlacza sie bardzo zadko, bardzo...
i nie wystepuje tu cos takiego ze jak resetuje sie kompa i na wolnych cczeka sie az wentylator sie wlaczy, bo po prostu na postoju wentylator sie nie wlacza, bo nie nagrzewa mi sie tak silnik.
No skoro wentylator wlacza sie rzadko, to dlaczego auto tak sie nagrzewa, ze az temperatura wzrasta pod czerwone pole? U mnie dzieje sie teraz podczas upalow tak, ze wyjezdzam i po okolo 15 minutach jazdy temperatura juz wzrasta :(
moim zdaniem to wina termostatu, a wentylator sie nie zalacza bo termowlacznik jest za termostatem ktory nie puszcza polynu do termowlacznika, i z tad te wzrosty temp.
tak ak pisalem, wymien termostat, kosztuje od 40zl do 55 za jakies lepsze japonskie, katastrofy nie ma.
U mnie wentylator na postoju się załącza. Fakt że trochę to trwa zanim się włączy. Ja u siebie zrobiłem tak jak pisze qba1983 , czyli najpierw wymieniłem termostat (90 zł w ASO), ale szybko się okazało że w korkach temperatura nadal wzrastała. Po sprawdzeniu okazało się że wentylator się nie włącza, a więc wymiana czujnika. Teraz chodzi elegancko. Ważne żeby odpowietrzyć układ zarówno jak się wymienia sam termostat jak i sam czujnik.
A co ma wspolnego kontrolka od econo z temperatura? U mnie jak wzrasta temperatura to kontrolka od econo sie nie swieci nawet jak jade 90km/h. A zawsze sie swieci, gdy temperatura jest OK.
tryb econo to zmiana skladu mieszanki, kiedy econo sie swieci jest uboga, kontrolka tylko cie o tym informuje.
a normalne jest ze ecu nie przejdzie w stan economicznej (ubogiej) mieszanki kiedy nie pracuje w optymalnych warunkach temp.
Termostat wymieniony i wszystko wrocilo do normy. Wiatrak zalacza sie ;) Mam nadzieje, ze silnika przez to nie przegrzalem. Dzieki Panowie! ;-)
termit2323
01-09-09, 20:20
U mnie też wymieniłem termostat i wszystko działa jak przedtem.
Też wielkie dzięki.
mam podobny problem jutro wezme sie za sprawdzanie termostatu i czujnika temp ale mam pytanie czy jesli wskazowka temp wchodzi prawie na czerwone pole i w tym czasie wlaczam ogrzewanie i daje pelen nadmuch na siebie i temperatura silnika wtedy spada nie swiadczy to o prawidlowej pracy termostatu ??
nie... wlasnie swiadczy o tym ze termostat do wymiany. na 100%
dzieki. jeszcze jedno pytanko czy termostat musze wymieniac dosc szybko czy moge powiedzmy pojezdzic na nim jeszcze ok tydzien do wyplaty czy moze to sie zle skonczyc
Jak przegrzejesz auto to potem Ci wypłaty nie starczy na naprawę, a dobry termostat to 50 PLN
juz zamowione a dokladnie to termostat i czujnik bo sie okazalo ze tez padl bezpieczniki sprawne a na krotko zalacza sie i dziala.
chodzi ci o wentylator?
wlacznik wentylatora nie musi byc uszkodzony... jesli takie wnioski wyciagnoles jedynie po tym ze nie zalacza wiatraka, to blad...
czujnik jest za termostatem i jesli termostat jes zamkniety to goracy plyn nie dolatuje do tego wlacznika i po prostu nie zalaczy witraka, zrob test. zagrzej wode w garnku i zobacz czy nie zamknie obiegu
tak chodzi mi o wentylator. a takie stwierdzenie ze padly obie te czesci wydal mechanik bo zostawilem autko na diagnoze byc moze sie mylil ale juz za pozno zamowilem obie czesci za nie cale 90 zl jutro przy wymianie wszystko sie okaze i po sprawie. Czujnik bede sprawdzal ta metoda Aby sprawdzić czy czujnik wentylatora chłodnicy jest sprawny musimy sprawdzić czy przy wysokiej temperaturze, na stykach czujnika jest zwarcie (mała rezystancja), natomiast jeśli czujnik jest zimny na stykach powinna być przerwa. Jeśli czujnik nie reaguje w ten sposób to również niestety musimy kupić nowy, ponieważ jest to element nierozbieralny.
A czy ten termostat pasuje do Civic 96 5d (hatchback)? Znalazlem taki termostat, ale z opisu wynika, ze jest on do innych modeli (http://allegro.pl/item731072877_termostat_takato_honda_civic_legend_ rover_200.html)
streetracer
22-09-09, 14:30
Witam. Mam nawet taki sam silnik jak ty D14A8 i tez miałem tak samo. wymieniłem termostat i dalej to samo. nawet w zimie przy minusowych temp. sie grzał. a płynu w chłodnicy pokazywało full. poprostu wziąłem kiedys rano otwarłem maske zapaliłem auto i powoli wlewałem dynagel do chłodnicy. wlałem ponad 1l i od tamtej pory jest gitara.
Ja podepnę się pod wątek ze swoim przypadkiem, który był dokładnie taki sam jak z opisu. Silnik d14A4 bodajrze. Przylamerzyłem z termostatem i nie wymieniałem przez 3 tygodnie i jeździłem (w czerwonym polu nie był ani razu ale wskazówka wysoko). Po wymianie ok z temperaturą (nie skacze), ALE... Silnik zaczął nierówno chodzić, tak jakby wypadał zapłon na jednym garze i obroty kucają. Na zimnym nie pali w ogóle jeden gar, dopiero gdzieś po 500m zaczyna jechać ale i tak przerywa.Mądre głowy w warsztacie stwierdziły i ... po wymianie palca rozdzielacza zapłonu (oczywiście wepchnęli i kopułkę) jest lepiej ale dalej na zimnym nie pali jeden gar. Zrobiło się tak pod sam koniec jazdy na przegrzanym silniku więc podpinam to tu. Zastanawiam się co może być, czy macie podobne doświadczenie. Może coś się zbiegło i walnęło coś innego - czujnik temperatury powietrza dolotowego, czujnik temperatury cieczy, zapłon się przestawił do bidy (chociaż nie wiem czy przy zapłonie przestawionym to by jechał). Będę wdzięczny za info.
Mam pytanko.. zastały nas już chłodne noce... na postoju autko ma temperaturę na wskaźniku jak powinno na 1/3 niecała połowa. Jak już przyśpieszam wskaźnik temp opada troszkę niżej niż standardowo auto nadal grzeje jak powinno... dojeżdzam do miejsca z punktu a do b i wskaźnik jest bliżej dołu. Wyłącze auto, złącze zapłon i jest ponownie ok na 1/3 koło połowy gdy ruszam znów spada ku dołu nie za mocno ale spada, czy to może być powód niedogrzania auta?
Podpada to pod uszkodzony termostat. Najprawdopodobniej zaciął się w pozycji atwartej i masz intensywne chłodzenie silnika a co za tym idzie niedogrzanie.
Elo. Mój post już nieaktualny. Goście z serwisu nie sprawdzili świec, a z jednej odpadała porcelanka i w zasadzie w ostatniej chwili się udało ją złapać. Prawdopodobnie były źle dobrane świece. pozdro dla forumowiczów.
bowwer - to na stówę termostat. 30 minut roboty za pierwszym razem.
Miałem podobny probelm. Temperatura rosła pod czerwoną kreskę. Po włączeniu ogrzewania na full to spadało. Wymieniłem termostat (50zł) i przez kilka dni (6) było ok. Ale niestety dzisiaj znowu pojawił się ten sam proble. Prosze o pomoc. Może to wina czujnika temperatury, albo uszkodzony jest czujnik wskaźnika tem. Wentylator załacza się przy niebezpiecznie wysokiej temp. A może wystarczy odpowietrzyć układ chłodzenia? jak to się robi bo nie znalazłem żadnego odpowietrznika?
Dzięki za wszelkie sugestie
Miałem podobny probelm. Temperatura rosła pod czerwoną kreskę. Po włączeniu ogrzewania na full to spadało. Wymieniłem termostat (50zł) i przez kilka dni (6) było ok. Ale niestety dzisiaj znowu pojawił się ten sam proble. Prosze o pomoc. Może to wina czujnika temperatury, albo uszkodzony jest czujnik wskaźnika tem. Wentylator załacza się przy niebezpiecznie wysokiej temp. A może wystarczy odpowietrzyć układ chłodzenia? jak to się robi bo nie znalazłem żadnego odpowietrznika?
Dzięki za wszelkie sugestie
Wymieniając termostat odpowietrzyłeś układ, na chwilę rozwiązałeś problem. Zobacz czy po ponownym uzupełnieniu płynu odpowietrzeniu i po jeździe nie masz pełnego zbiorniczka wyrównawczego. Jeśli masz zbieraj na remoncik. Jeśli nie masz szukaj nieszczelności.
klakier665
10-11-09, 07:09
dokladnie. odpowietrzenie pomaga na chwile ale przy pierwszym gotowaniu wody od nowa problem jest i odpowietrzenie znowu pomoże na chwile. Uszczelka pod głowica często pada w civicach jak widac po postach a wymiana nie jest tania ale można łatwo spr. czy to uszkodzona uszczelka czy nie. na 100% potwierdzaja badaniem za 20 zl w wiekszości warsztatów.
Witajcie. Mam podobny problem. Jak stoję w korku to temp. jest w normie, jak ruszam to pnie się do góry, przy prędkościach ponad 100 km/h brakuje jej (0,5cm), czyli jest trzy czwarte od czerwonej kreski. Jak zwalniam to automatycznie spada w dół. Czasem jak stoję w korku też jest ponad normę a po jakimś czasie spada. Byłem u mechanika myśląc, że to termostat a ten powiedział mi, że termostat jest ok. mówił, że wskazówka może oszukiwać. Dodam,że wiatrak się włącza. Wąż górny po odpaleniu jako pierwszy się grzeje, po jakimś czasie dolny też jest gorący jak również chłodnica. Jedyne co mnie zaskoczyło dodatkowo to to ,że jak zgaszę nagrzany silnik i potem włączam zapłon to wskazówka wędruje tam gdzie powinna być i tak jakby już miała się zatrzymywać poczym wedruje na trzy czwarte skali. Na zimnym silniku najpierw jest ok ale po przejechaniu kilku km znów zaczyna szaleć temp. Co mam robić??? Czy to może być wina wskaźnika bądź jakiejś elektroniki tj. powiedział mechanik???
POMÓŻCIE :(((