PDA

Zobacz pełną wersję : Immobiliser

ERKA
05-01-05, 18:23
Szukam pomocy w sprawie immobilisera. Ponieważ mam tylko jednego dżeka do tego immobilisera to chciałbym dorobić drugiego tylko nie wiem kto to może robić. Czy spotkał się ktoś z Was z takim typem. Podobny jest on do immobilisera CLIFFORDA lecz ma trochę inną obudowę i napis SLI. Poniżej zdjęcia.
http://img38.exs.cx/img38/2316/dsc000037cu.jpg
http://img85.exs.cx/img85/9319/dsc000100aq.jpg

Maro
05-01-05, 18:46
Jedż do dobrego serwisu , który wstawia alarmy i imobilajsery i oni ci dorobią tego dżeka . :)

SAJENS
05-01-05, 20:06
Bedzie ciezko ja kiedys pytalem o swojego mam kostke z Canay i powiedzieli ze raczej nie dorabiaja takich zeczy a byl to jeden z najlepszych serwisow we wrocku.
SAJENS

LIO
05-01-05, 20:26
Juz wyslalem zapytanie do kumpla. Mówi ze jest taka opcja, tylko trzeba znac producenta. Podalem mu to niby SLI, ale jak masz mozliwosc gdzies wyszukac, jakiej to firmy (chyba ze to wlasnie jest ta firma) to sprawdz. Kumpel powiedzial, ze wtedy moze odszukac przedstawiciela tego producenta w Polsce i oni by to zrobili. Koleszka zakladal mi alarm, siedial w tym kilka lat, do tego zajmuje sie na codzien wszelakimi urzadzeniami do aut (tachografy, taksometry itd) i ma troche kontaktów.

kenny
05-01-05, 21:21
LIO, dał byś mi namiary do tego swojego kumpla od alarmów (na PW lub GG)? Jak pisałem wcześniej, kupiłem niedawno cifa. Jakiś tam alarm ma, ale z racji 3mania go pod blokiem (grochów pany!!! ;)) chciałbym go dobrze zabezpieczyć. Na razie nie mam na Autocasco więc było by szkoda :(

Furious
05-01-05, 21:55
Ja generalnie w jakis zakladzie gdzie dorabialem zamek widzialem szyld ze dorabiaja immobiliser`y wiec chyba jest taka opcja, aczkolwiek jak pozniej zakladalem alarm to pytalem sie tego elektryka i powiedzial ze to sie nie oplaca, ze maja teraz wyjebiste immobilisery za nieduzo wiecej kasy... tyle co wiem :)

emg
05-01-05, 22:59
Raczej wymień to cudo w całości. Dorobisz drugi kluczyk (jeżeli dorobisz w co wątpię) to zepsuje Ci się pierwszy. Dorobisz pierwszy (j.w) to zepsuje Ci się gniazdo odczytujące. Parę razy demontowałem takie wynalazki bo lubią czsem niezadziałać.

Pozdrawiam

LIO
05-01-05, 23:02
Tu raczej jedziesz do producenta, który daje ci taki kluczyk/dzek i go programuje specjalnym urzadzeniem, sprawdzic przy okazji moze i drugi.
Tak samo jak sie robi z pilotami od alarmu....

SAJENS
06-01-05, 10:00
Wlasnie z tego co wiem to jest to nieoplacalne bo wymiania na inny imo bedzie duzo tansza.
SAJENS

przemir
06-01-05, 10:48
wymiana na inny duzo tansza w to watpie - ale nauczony doswiadczeniem srub zabezpieczajcych z McGuarda - nowy zestaw w Norauto 99zł, dorobienie nakladki wg nr z pudełka - 75-80zł + wysyłka :sad:
nie ma co przesadzac ale nalezy sprawdzic ile dorobienie a ile cos nowego

ERKA
06-01-05, 11:44
Nie znam producenta, najprawdopodobniej jest to SLI jak opis na dzeku i czytniku. Auto to sprowadzone zostało jako nowe Kanady przez Niemiecy i dopiero do Polski. Możliwe, że ten immobiliser zamontowany był fabrycznie lub w Niemczech. Alarm montowany był w Hondzie w W-wie i oni nic nie wiedzą nt tego immobulisera.
Jeżeli chodzi o żywotność, to immobilisery tego typu są raczej dobre i nie ma problemów z ich rozkodowywaniem się. Oczywiście jak będzie to niemożliwe lub nieopłacalne to zapewne go wymienię, ale jak to zwykle bywa dorobienie nowego dzęka jest tańsze i prostsze niż montaż starego (problem stawatza czasem zlikwidowanie starych zabezpieczeń i ich instalacji tak, aby nie mieć nagle niespodziewanej niespodzianki, że auto się zablokuje i koniec - nie pojedzemy dalej)

Furious
06-01-05, 12:55
Jeżeli chodzi o żywotność, to immobilisery tego typu są raczej dobre
Twoj moze jeszcze jest dobry ale ja mam podobny na dużego jack`a i czasem juz mi nie lapie, cos w gniezdzie juz jest nie tak, musze krecic kluczykiem aby zalapalo, wiec zastanow sie czy nie zalozyc nowego.

Czlowiek ktory zakladal mi alarm powiedzial ze sa jakies takie *****iste ze dostajesz malutkie pudeleczko ktore mozesz sobie wlozyc np. do dokumentow (dowor rejestracyjny) i to robi za immo... Jesli to cos nie znajdzie sie w samochodzie to nie ruszysz, fajna opjca ale jak kazda ma tez zle strony :)

ERKA
06-01-05, 15:51
Ja na swój nie narzekam, chciałbym poprostu mieć zapasowy w razie co... Mam podobny (CLIFFORD) immobiliser w Toyocie i też nie mam z nim problemów.
To co piszesz "malutkie pudełeczko" to z reguły pluskwa w różnym opaklowaniu (płaskie pudełeczko, owal, etc.) zasilana baterią. Trzeba pamiętać aby regularnie (dla bezpieczeństwa najlepiej co pół roku) ją wymieniać. Lepszę wydają się immobilisery w formie transpondera, który np. zbliżasz do pętli. Mniej awaryjne. Można je wsadziś np do pilota alarmu. Wybór jest różny, zależy kto co woli.

emg
07-01-05, 22:37
A masz awaryjne wyłączenie na wypadek awarii?

ERKA
10-01-05, 14:03
Pewnie powinno być, ale nie wiem gdzie.