Zobacz pełną wersję : Płukanie silnika
Witam,
Chce sobie przepłukać w Hani silniczek z wszelkiego syfu (np Motul engine cleanem) i chce się upewnić czy dobrze myślę. Rozgrzany silnik - dolewam do starego oleju środek czyszczący - trzymam Hanię na jałowym z 15 minut - po wyłączeniu silnika spuszczam stary olej z rozpuszczonymi syfami i wlewam nowy. Dobrze myślę czy coś pokręciłem?
pozdro
RobertSz1981
01-04-09, 12:42
nic nie pokreciles.Nie zapomnij wymienic filtra :D
Potwierdzam ;] wymiana filterku konieczna. No i ja jeszcze przy tym wymieniam olej na Motul'a
Dzięki :) oczywiście filterek jak najbardziej podmianka
czy mozna lac cos takiego do wszytkich silników? przeciez nie wolno wlewac syntetyka czyli oleju o sliniejszych wlasciwosciach bla bla bla . czy taki srodek nie spowoduje rozszczelnieina
Hmm tez wlasnie sie zastanawiam ale mam problem czy nie przyniesie to raczej wiecej szkody niz korzysci
spoko, mozna zalewac tego motula.
ja ostatnio zalalem juz 2 raz,a pierwszy raz zalewalem z 30-40 tys km temu, gorzej na pewno nie jest.
u mnie po wymianie oleju praktycznie na drugi dzien był już czarny , az sie boje pomyslec ile smoły tam jest, jezdze na poł syntetyku
Zawsze jeśli sie rozszczelni po motulu można doleć płynu uszczelniającego ;)
nie rozszczelni sie , tez sie tego balem , ale zrobilem i gorzej nie jest ... no chyba ze nie wiem silnik ci sie trzyma tylko na nagarze ... ale to juz i tak stan agonalny ...
Silnik ma przebieg 202 tysi i nadal prawie nie bierze oleju