Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stuka ale co??

demonobiker
01-04-09, 11:15
Panowie mam pytanko w moim ma8 stuka coś w okolicach lewego rpzedniego koła co jest słyszalen tylko podczas jazdy bez wzgledu czy na skręconych czy prostych kołach ale muszą być nierówności poprzeczne...Odgłos jest głuchy nic metalicznego jakbysmy wsadzili do tekturowego pudelka nakrętkę i tym pudelkiem potrząsali cyklicznie... wszystkie swożnie sprawdzone i jest ok wymieniane jakies 15tys km temu nowe końcówki drążków założone i luźnego nic nie widze poza elementem który trzyma końcowkę drążka i wchodzi do maglownicy??jak ktos siedze w aucie i rusza kierownica raz w lewo raz w prawo to wtedy na nim czuć luz inaczej nie czy to może być to??odgłos ani sie nie powieksza ani nie maleje z przebiegiem, jest ciagle taki sam...pomóżcie bo niee mam siły juz z tym walczyć...( dodam że luzu na kierownicy nie ma żadnego)

arass
01-04-09, 11:33
Może być tak jak piszesz, że to drążki. Mi też ostatnio stukało i byłem przekonany że któryś z sworzniów. Wymieniłem oba drążki plus zbieżność i po kłopocie. Wcześniej tak jak pisałem myślałem że to sworzeń i byłem w błędzie.

Chemiczny
01-04-09, 12:11
Panowie mam pytanko w moim ma8 stuka coś w okolicach lewego rpzedniego koła

A to nie sprężyna obija się o mocowanie/gniazdo ?
mam identyczne stuki ale ten typ tak chyba ma

czara
01-04-09, 12:25
mam dokładnie to samo w lewym kole na mocnych nierównościach wydobywa sie tępy dźwięk takie dudnienie jakby jakaś gruba guma sie tłukła po kole sprawdzone wszystko po 2 razy na 2 stacjach diagnostycznych i nic wszystko w jak najlepszym porządku wiec najprawdopodobniej musi to być cos związanego ze sprężynami.

tojott27
01-04-09, 23:20
mi tez ostatnoi stukalo cos w kole . okazalo sie ze oslona na tarczy hamulca byla krzywa i dawala efekt stukow :) musialem poprostowac te oslony i jest ok

demonobiker
02-04-09, 13:05
panowie odnośnie spręzyn to napwno nie o kiedys stukaly ale broblem rozwiazalem i te stuki byly inne a myslicie ze to moze byc cos moze z maglownica??

czara
02-04-09, 14:23
maglownice słyszał byś pod nogami pod kierownica bardziej, nie wiem jak u Ciebie ale ja wyraźnie słyszę odgłosy z lewego przedniego kola. Moze po prostu siadają amortyzatory? ale powinny sie wtedy pocić chyba jak by były nieszczelne.

Boniar
03-04-09, 22:52
tuleje metalowo gumowe wachacza?
zużyte uwielbiają tłuc na poprzecznych nierównościach...

Vex
04-04-09, 16:09
W poprzednim samochodzie mialem luz na maglownicy a bylem pewny ze to elementy zawieszenia. Tez stukalo, tylko bardziej bylo czuc wibracje niz sam dzwiek. Luzy na gornym wahaczu ?

demonobiker
05-04-09, 09:23
wszystkie sworznie sa ok i wibracji nie czuc...ale chyba obstawiam ze to drazek kierowniczy bo tak jak wczesniej wspominalem czuc luz na nim...

abarth81
05-04-09, 09:48
kolego jeśli sprzawdziłes dokładnie wszystkie elementy zawieszenia i jestes pewny ze są ok to przyczyny szukaj w maglownicy, na początek sprawdz dokładnie drążki kierownicze te które są wkrecane bezposrednio w magiel, w sklepach moga ci powiedziec ze nie mają takiej czesci bo z załozenia jest ona nie wymienna w civic 5D ASO podaje wymiane całego magla,jest jednak myk poproś w sklepie o drązek teknorot H214 jest to drązek do civic 5D z gwintem M14 (osobiscie mam taki) mogą ci próbowac wcisnąc od civic wersji japan ale tam jest gwint M12 i nie pasuje,na allegro tez sa dostepne podobne drązki ale nie podany jest producent ktos z forum ma takie załozone wiec co do jakosci to udez z ptaniem do niego moje teknoroty 2 rok i dają rade na tych dziurach, acha przed wkreceniem nowego dązka posmaruj go klejem od gwintów zeby sie nie odkreci oryginalnie jest zabezpieczeni ktore mósisz zerwac przy odkrecaniu.
Jeśli to nie pomoze to przwdopodobnie maglownica jest juz wybita na listwie, mozesz spróbowac ja dociągnąc śróbą która jest naniej ale to półśrodek.

edd
06-04-09, 15:24
Czy drążek mozna wymienić bez wyjmowania maglownicy ? Mnie też stuka i wydaje mi sie że ten dźwięk słyszę przy szarpaniu za prawy drążek. Na lewym jakoś nic nie czuć.

abarth81
06-04-09, 16:50
Czy drążek mozna wymienić bez wyjmowania maglownicy ? tak trzeba tylko odkrecić konćówke drązka potem zdjąc gumową osłone drązka i wykrecic go z maglownicy, potrzebna bedzie żabka zeby odkrecic bo na oryginalnym nie ma podciecia pod klucz.

demonobiker
23-04-09, 12:07
no i padla diagnoza ze magiel jest rozwalony i h...j babki strzelil podobno jest tak wbita ze nie da sie jej zregenerowac cos z listwa i slimakiem koszt nowej okkolo 3tys a uzywana to nie wiadomo na co sie trafi !
moze zna ktos miejsce gdzie moga miec takie cosik uzywane najlepiej juz po regeneracji??bede wdzieczny za pomoc
a jeszcze jak wyglada sprawa z jezdzeniem na tym ile mozna i czy sie nic nie rozpiepszy...??

albo moze na poczatek skontrować śrubą ta maglownice czy to cos da czy nie bedzie przeciazen zbyt duzych??